2

П родължителната работа и справянето с хроничен стрес може да има дълготраен ефект върху здравето и благосъстоянието на човека.

Усилената работа е синоним на успех, особено на работното място. Въпреки че не може да се отрече, че има ползи от упоритата работа - като личностното развитие, за претоварването може да се каже обратното.

Въпреки че концепцията за преумора от работата не е нова, тя достигна ключова точка по време на пандемията от COVID-19, когато хората започнаха да работят от вкъщи, което ги накара да отделят повече време на работата си поради поради липсата на граници между работа и почивка вкъщи.

Източник: iStock

Проучване, проведено от фирмата "Робърт Халф" през 2020 г., установи, че 55% от участниците, които са започнали да работят от вкъщи, работят и през уикендите, а 34% твърдят, че работят повече от 8 часа на ден редовно.

Националното бюро за икономически изследвания в САЩ също съобщи, че продължителността на средния работен ден се е увеличила с 48,5 минути по време на пандемията.

Тежестта от претоварването по време на пандемията беше дълбоко усетена от работещите на първа линия - като например здравните специалисти.

Източник: iStock

През май 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) класифицира прегарянето (бърнаут) като „професионално явление“, при което стресът на работното място на дадено лице не е бил правилно управляван. Прегарянето може да се характеризира с:

  • чувство на изтощение
  • негативни чувства към работата
  • намалена професионална ефективност.

В допълнение към тези чувства и последици различни изследвания подчертават отрицателното въздействие, което претоварването може да има върху здравето като цяло.

Докато тялото и мозъкът на човек имат невероятната способност да бъдат устойчиви и адаптивни, те имат своите граници и трябва да се полагат грижи, за да могат да функционират добре, казва д-р Адам Пърлман от "Mayo Clinic Florida".

Източник: iStock

Как прекомерната работа и стресът влияят на здравето

Едно от най-големите притеснения по отношение на претоварването и прегарянето е стресът. Това е така, защото повишеният стрес е свързан с различни здравословни проблеми - от депресия до диабет, високо кръвно налягане и храносмилателни проблеми.

Клиничният социален работник Айрис Уейхлър обяснява, че допълнителният стрес от претоварването може да увеличи производството на хормона кортизол.

„Това може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт“, отбелязва тя. "Повишеният стрес върху тялото може също да причини болки в гърба и врата и стягане на мускулите."

Източник: iStock

„Здравословното хранене може да пострада, ако нямате време за ядене на работа“, добави Вейхлър. „Допълнителното време на работа също означава по-малко време за лични взаимоотношения, упражнения и други неща, които могат да ви помогнат да се отпуснете. И накрая, допълнителният стрес може да накара хората да се обърнат към алкохол или наркотици, за да се справят. Прегарянето може да бъде крайният резултат.”

Като се има предвид, че дори незначителни стресови фактори могат да повлияят на здравето на човек в дългосрочен план, както показва проучване от 2018 г., въздействието на хроничното излагане на стрес може да бъде ужасно.

„Когато изпитвате стрес за дълъг период от време, вашият механизъм „бий се или бягай“ може да бъде постоянно включен“, обяснява Елизабет Родик, фармацевт и здравен съветник за жени над 50 години от Обединеното кралство.

Източник: iStock

„По ирония на съдбата този механизъм е полезен в моменти на опасност. Внезапният прилив на адреналин "разпалва" мускулите, сърцето и зрителното ви съзнание, което ви помага да се движите бързо“, казва тя.

Родик дава личен пример за стреса, свързан с работата ѝ - управляването на две аптеки в Глазгоу. Когато останалите членове на персонала се разболяват и Родик е принудена да работи повече, тя получава инфекция на гърлото, което води до невъзможност да говори ясно в продължение на 2 месеца. „Това илюстрира ясно как силният стрес може да доведе до проява на физически проблеми“, казва Родик. 

Източник: iStock

Прекомерната работа увеличава ли риска от смърт?

СЗО съобщи, че увеличението на работните часове е допринесло за смъртта на 745 000 души от инсулт и исхемична болест на сърцето през 2016 г. - увеличение от 29% в сравнение с данните от 2000 г.

Проучването на здравната организация също така показва, че тези, които работят 55 или повече часа седмично, имат 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с хората, които работят 35 до 40 часа седмично.

Източник: iStock

Въпреки че претоварването е проблем по целия свят, властите в азиатските страни – особено Япония, Южна Корея и Тайван – изразяват особена загриженост за това явление. На японски дори има специален термин за това - „кароши“ - което означава „смърт от претоварване“.

Изследователите свързват кароши с редица здравословни проблеми, включително инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Учените също така свързват прекомерната работа с други потенциално животозастрашаващи състояния, включително мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други хронични заболявания като сърдечни заболявания, някои форми на рак, артрит, хронични белодробни заболявания и хипертония.

Източник: iStock

Предотвратяване на преумората

Какво могат да направят служителите и работодателите, за да предотвратят появата на прегаряне?

На първо място, казва д-р Пърлман, работодателите трябва да обсъждат открито със своите служители предизвикателствата, пред които те могат да бъдат изправени.

Уейхлър съветва работодателите да създават възможности за дни за психично здраве и семейни медицински отпуски, когато възникнат здравни или други кризи. Тя също така предлага на работодателите да наемат някого, с когото служителите да се чувстват комфортно да говорят, ако изпитват симптоми на прегаряне като промени в настроението или поведението.

Източник: iStock

Проучванията показват, че жените на работното място изпитват по-висок процент на прегаряне в сравнение с мъжете поради допълнителните задължения в дома.

Жените традиционно търсят баланса между поне две роли в живота си, обяснява Уайхлър. „Това може да включва ролите им на съпруги, майки, сестри и т.н. Около 65% от времето жените са болногледачки в допълнение към всичко друго, което правят. Когато комбинирате работните им роли с всичките им други житейски изисквания и отговорности, това е рецепта за стрес и прегаряне."

Що се отнася до самите служители, Уейхлър посъветва да се обърне внимание на негативните промени в тялото, настроението и поведението на човек и да се потърси помощ, когато е необходимо.

Източник: iStock

Тя също така предположи, че „практикуването на техники като йога“ може да помогне за облекчаване на стреса. „Медитацията и дълбокото дишане могат да имат успокояващ ефект, да понижат сърдечната честота и кръвното налягане и да облекчат стреса в тялото. Дори кратка почивка по време на работа и дълбоко дишане могат да бъдат полезни“, отбеляза тя.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 16 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 21 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 3 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции