1

К огато си помислите за Милано, вероятно си представяте внушителни булеварди и магазини за висша мода с разкошни витрини.

Градът сега е известен като икономическия център на Италия, но е преживял и много по-мрачни времена – по-специално през 70-те и 80-те години на миналия век.

Тогава в града почти всеки ден се случвали грабежи, отвличания и убийства. След като регионът преминал през икономически бум през 60-те години, престъпниците видели своя шанс да се извлекат ползи от него. Градът бил разделен между различни мафиотски банди, които често водели безпрепятствени битки за територия. За едно десетилетие Милано регистрира средно 150 убийства годишно. За сравнение - само седем убийства са извършени в града през 2021 г.

Източник: Getty Images

Всичко това се е случило в не толкова далечното минало, но тези събития са почти изтрити от колективната памет на града.

През 70-те и 80-те години на миналия век в града имало трима известни бандити - Анджело Епаминонда (1945 - 2016 г.), Франсис Туратело (1944 - 1981 г.) и Ренато Валанцаска (1950 г. - ), известен още като „красивия Рене“.

Валанцаска, който в момента излежава четири доживотни присъди, имал невероятен живот – толкова интересен, че ако беше живял в САЩ, Холивуд щеше да направи безброй филми за него.

Източник: iStock

Роден и израснал в Милано, криминалната кариера на Валанцаска започнала, когато той е бил тийнейджър. След няколко престоя в затвора за непълнолетни за дребни престъпления, той е бил арестуван през 1972 г. на 22-годишна възраст за обир на супермаркет с няколко съучастници. През 1976 г. той направил първото си бягство от затвора, избягвайки от болница, в която бил приет, след като симулирал инфекция с вирусен хепатит.

Като беглец той започнал да събира бандата си, като нахлувал в други затвори и освобождавал затворници. За кратък период от време новият му екип от новобранци извършил дръзка серия от грабежи, оставяйки дълга кървава следа след себе си.

Престъпният статус на Валанцаска веднага станал легендарен. Обирите му били огромни и успешни и той внимателно култивирал образа на романтичен и красив мафиот и използвал всяка възможност, за да покаже луксозните си притежания.

Източник: Getty Images

В действителност Валанцаска бил способен на огромна бруталност. През 1981 г. той подкладил бунт в затвора в Новара, който завършил със смъртта на множество информатори, включително Масимо Лои, който по това време е едва 20-годишен.

Епаминонда е роден в Сицилия, но се преместил в покрайнините на Милано, когато е бил дете. Той направил първите си стъпки в престъпния свят на града в групата на Франсис Туратело. След като си направил име в трафика на наркотици, той ставал все по-мощна фигура, свързана с Коза Ностра, сицилианската мафия, особено след смъртта на Туратело.

Бандата му е била съставена предимно от престъпници от родния му град Катания и може би е била най-кървавата от всички. Мафиотите, които обичали да се наричат ​“индианците", убили около 60 души само за няколко години. След ареста му през 1984 г. Епаминонда признал за 17 убийства и помагнал на следователите да разкрият още 44 случая, след като станал информатор.

Най-известната стрелба на бандата се състояла в ресторант "La Strega" в южната част на града. На 3 ноември 1979 г., в 1 сутринта, „индианците“ влезли в заведението, за да екзекутират бос на апулийската мафия - Антонио Пруденте, който имал връзки с Туратело. Но убийството бързо се превърнало в клане - осем души били убити, включително готвачът.

Освен признанията си за шокиращи и неправомерни актове на насилие, Епаминонда казал също, че е в сговор със самата държава, за да продължи престъпните си планове. В един момент той твърдял, че е подкупил не друг, а бившият италиански премиер и социалистически лидер Бетино Кракси, който по-късно бил осъден за друг корупционен скандал, за да осигури политическа подкрепа за казино, което искало да отвори.

Между 1973 и 1984 г. в Милано и околностите били отвлечени над 160 души. Това е най-тъмната страница в тази глава от историята на града, а периодът е известен като „сезонът на отвличанията“. В своя пик през 1977 г. в града били отвлечени 34 души.

Мишените били богати предприемачи и членове на техните семейства – хора, от които престъпниците могли да извлекат огромни суми пари в замяна на своите близки. Отвличанията послужили само за разпространение на повече ужас в район, вече опустошен от безброй грабежи и убийства. Много местни бизнесмени си купили оръжия, за да се защитят у дома, и изпратили децата си да учат в чужбина, за да не бъдат отвлечени. 

През тези години отвличанията били реален поток от приходи не само за малките банди, но и за мафията, по-специално „Ндрангета от Калабрия“. Смята се, че групата е направила милиони чрез плащания на откуп през този период, които са инвестирали обратно в търговията с кокаин, изкачвайки се в редиците на организираната престъпност. След това те изпирали парите в легални дейности.

Днес „Ндрангета“ се смята за най-мощната мафия в страната и за една от най-богатите в света, събирайки 55 милиарда евро годишно, или два пъти и половина годишните приходи от Макдоналдс.

Източник: iStock

Последният акт в епичната сага за престъпност на Милано бил точно толкова драматичен, колкото бихте очаквали. През 1987 г. Валанцаска бил арестуван и предстоял да започне огромен процес въз основа на признанията на Епаминонда пред полицията. Процесът се провел в специална бункерна стая, в която присъствали 122 обвиняеми. 

На 5 октомври, докато прокурорът Франческо ди Маджо представял обвинението си срещу мафиота Нучио Милано, който бил обвинен в 17 убийства, подсъдимият извадил пистолет и произведе седем изстрела зад решетките. Мишените били неговите заклети врагове Антонино Фаро и Антонино Марано - и двамата също били подсъдими. И двамата останали невредими. Двама полицаи били ранени при стрелбата, но оцелели.

„Това, което се случи, беше толкова сюрреалистично, че дори не разбрахме веднага, че е стрелба“, разказва журналистката Маринела Роси в La Mala. Тя също е била в бункера, отразявайки процеса за всекидневника "Il Giorno". Разследващите така и не разбрали как Милано е успял да внесе пистолет в съдебната зала.

Тази кървава и брутална глава от криминалната история на Милано приключила с процеса през същата година, но бандите не са изчезнали - те просто са станали по-добре организирани.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 1 минута

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 9 минути

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 2 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 6 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 6 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца