Д нес е Никулден и традицията повелява на този ден да похапнем шаран. Ако искате да направите празника още по-специален с домашно приготвена риба, ви препоръчваме тази рецепта.
Необходими продукти:
1 измит и подсушен шаран
1 кофичка цедено кисело мляко
масло
1 с.л брашно
1 с.л. сол
1 с.л червен пипер
1 с.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете сухите подправки и поръсете измитата и подсушена риба с тях. Сложете малки бучки масло в рибата. Намажете я с цеденото кисело мляко.
Пъхнете шарана, в компанията на овкусени картофи, във фурна на 180 градуса и печете до готовност.
И понеже празникът е двоен ви предлагаме и още една рецепта за шаран.
Необходими продукти:
1 шаран (около 2 кг)
6 скилидки чесън
2–3 люти чушки
1/2 връзка магданоз
80 мл олио
1 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
350 г брашно
30 мл олио
1/4 кубче прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. джоджен
1/2 ч. л. ким
Начин на приготвяне:
Замесете тестото с мая, брашно, олио, сол, захар, джоджен, ким.
Докато мекото и еластично тесто втасва, рибата се почиства и филетира.
Реже се на 6 парчета, посолява се и се оставя да престои около 30 минути.
Тестото се разточва на кора с дебелина от 1,5 см. Парчетата риба се подсушават и се подреждат върху тестото, на еднакво разстояние едно от друго.
Поръсват се с черен пипер, оцет, олио, накълцаните чесън и магданоз и нарязаните на шайби люти чушки.
Кората се разрязва на 6 правоъгълника, така че върху всеки да има парче риба.
След това тестото се загъва така, че да покрие рибата, краищата се притискат, за да се затворят добре получените пакетчета.
Намазват се олио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 15–20 минути.
Във видеото вижте още как да приготвите сладки с тиква и стафиди и супа от тиква и моркови.
Прочетете още:
Топла и ароматна фокача - как да си я направим
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!