С ьомгата традиционно се приготвя в комбинация от картофи, сметана и копър, но шведите често я поднасят и под формата на огретен.
Ето как да я приготвите и вие.
Необходими продукти:
1 кг червени картофи
500 г сьомга филе
60 г краве масло
300 мл животинска сметана
2 яйца
2 глави лук
1 връзка копър
1 филия бял хляб
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се варят цели, като трябва да останат леко твърди в средата. Охлаждат се и се нарязват на шайби.
Сьомгата се реже на тънки парчета.
Копърът се накълцва.
Яйцата и сметаната се разбиват и се овкусяват със сол и бял пипер.
В половината от маслото се запържва лукът, нарязан на полумесеци, посолява се. Трябва да омекне, но не да се карамелизира.
Тава за печене се маже с останалото масло.
Оформя се пласт от картофи, поръсва се сол и бял пипер и част от лука.
Следва половината от сьомгата, копър, сол и бял пипер, картофи и така, докато свършат продуктите. Последният пласт трябва да е от картофи.
Ястието се залива със сметановата смес, поръсва се със смлени хлебни трохи и се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се 20 минути и се нарязва.
Прочетете още:
Топла и ароматна фокача - как да си я направим
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!