0

О бикновено е прието да се смята, че по-творчески настроените хора избират да работят в по-малки фирми. Това има дава възможност да решават повече и по-разнообразни задачи, в които да изпъкне тяхната креативност и да демонстрират своите разнородни умения и таланти. Много често тези фирми се състоят от приятелски кръгове; легендите разказват за старт-ъпи, започнали своето съществуване в някое малко, взето под наем помещение с подарени бюра, превърнали се впоследствие в многомилонни корпорации, благодарение на креативността на своите създатели. Така ли е наистина? Малките креативни фирми, превърнали се в огромни корпорации и направили създателите си милиардери, са единици.

В България, по данни на НСИ, съществуват 375 000 микро и малки предприятия с персонал до 9 човека, което представлява над 90 % от общия брой на предприятията в страната. Броят на най-големите предприятия и фирми, с работещи в тях повече от 250 човека, е едва 728. Това показва, че България не прави изключение от страните с демокрация и свободен пазар, където малките и средни предприятия са основната движеща сила на икономиката. Това са безбройните малките фирми, които всички познавамe и които варират от квартална баничарница до малка IT фирма, но с бъдещ голям потенциал! :) Разбира се, своето място имат и големите корпорации, които оперират с повече средства и съответно с по-голям мащаб на глобалния световен пазар. И в двата сектора – и в малките, и в големите фирми, в момента се отчита недостиг на работна ръка. Кое да изберем, за да разгърнем творческия си потенциал?

Ако решим да работим в малка фирма, или сами да създадем такава, трябва да сме наясно, че за добро или за зло, всичко зависи от нас. Работим с тесен кръг от хора, на които се налага да разчитаме безрезервно и ежедневно. Понякога обаче се налага да търсим и различно експертно мнение, друга гледна точка, каквато не можем да намерим в малкия колектив. Личните взаимоотношения в тази неформална група от хора – съмишленици и колеги, а много често и роднини, са много важни. Ако те по някаква причина се развалят, много често това означава и край на съвместното бизнес начинание.

Какво ни предлага голямата фирма или корпорация?

Преди всичко – финансова сигурност. Обикновено голямата компания има по-стабилни приходи и е много трудно да остане без средства за заплати. Е, понякога и големите корпорации фалират, но това означава световна криза. Голямата фирма дава възможности за кариерно израстване и ... възможности за пълно творческо разгръщане на силите.

Големите фирми и корпорации отдавна не са това, което обикновено клишето налага за тях: отнемане на индивидуалността на работещите в тях, превръщането им във „винтче и болтче“ от добре смазана машина, блестящо изиграно от Чарли Чаплин във филма „Модерни времена“. Онези „модерни времена“ обаче отдавна не са днешните модерни времена. Днес реалността е различна, дори и в една наглед толкова консервативна институция, като една банка. За съвременния подход при набирането на кадри, както и за възможносттите за разгръщане на творческата индивидуалност в работна среда в голямата корпорация, Милена, Кирил и Тодор от „Тройка на разсъмване“ разговарят в своя подкаст „Тройка по никое време“ с Йорданка Костова, директор “Управление на таланти” в Пощенска банка. Интересната гостенка опровергава всички стереотипи, които обикновено свързваме с банковия служител – настоящ и бъдещ. Личните качества, емоционалната ангажираност и проактивността на всеки кандидат са водещи при избора на всеки бъдещ служител. От своя страна банката предлага разнообразни стажантски програми и обучения, кариерно развитие – хоризонтално и вертикално. Според Йорданка Костова, целта е да се намери точното място на всеки, съобразено с творческата му индивидуалност и предпочитания. „Важното е пламъка в очите“, споделя тя. Това обяснява защо в банката не просто има място за таланти, но те се и поощряват; защо в нея работят хора завършили НАТФИЗ, както и с други творчески професии или нестандартни за финансовата сфера умения. А как точно се прави „спойката“ на един, на пръв поглед разнороден състав от индивидуалности? Какво представлява тийм-билдинг на колектив от 1000 човека на морския бряг, какъвто е този на банката? Гледайте Епизод 24 на „Тройка по никое време“ и ще научите останалото.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 19 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 42 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока