0

П о дългия път към централна Австралия, докато пътувате 848 км на север от крайбрежните равнини на Аделаида, има разпръснати енигматични пясъчни пирамиди.

Но докато се впускате по-нататък по магистралата, изникват повече от тези мистериозни конструкции – купчини бледа пръст, хаотично разпръснати като отдавна забравени паметници. От време на време от земята стърчи бяла тръба.

Това са първите признаци на Кубър Педи, град за добив на опали с население от около 2500 души. Много от малките му върхове са отпадъчна почва от десетилетия минни дейности, но те също са доказателство за друга местна особеност – живот под земята.

В това кътче на света 60% от населението обитава домове, построени в богатите на желязо пясъчници и алевритови скали. В някои квартали единствените признаци на обитаване са стърчащите вентилационни шахти и излишната пръст, изхвърлена в близост до входовете.

През зимата този троглодитен начин на живот може да изглежда просто ексцентричен. Но в един летен ден градусите в Кубър Педи редовно достигат 52C , толкова горещо, че е известно, че птиците падат от небето и електрониката трябва да се съхранява в хладилници.

Тази година стратегията изглежда по-далновидна от всякога. През юли град Chongquing, в югозападен Китай, прибягна до отваряне на убежища за въздушни нападения, построени по време на Втората световна война – на фона на широкомащабни бомбардировки от Япония – за да защити гражданите от една много различна заплаха: 10-дневна поредица от температури над 35C. Други се оттеглят в подземните ресторанти "Сave hotpot", които са популярни в града. Тъй като огромната тримесечна гореща вълна продължава в САЩ – с температури, които дори кактусите не могат да понесат – и горски пожари изгарят части от Южна Европа, ето какво можем да научим от жителите на Кубър Педи?

  • Дълга история

Кубър Педи не е първото или дори най-голямото подземно селище в света. Хората са се оттегляли под земята, за да се справят с предизвикателния климат в продължение на хиляди години, от човешките предци, които са живяли в южноафриканска пещера преди два милиона години, до неандерталците, които са създали необясними купчини сталагмити във френска пещера по време на ледников период преди 176 000 години. Дори шимпанзетата са наблюдавани да се охлаждат в пещери, за да им помогнат да се справят с екстремните горещини през деня в югоизточен Сенегал.

Вземете Кападокия, древен район в централна Турция. Регионът се намира на безводно плато и е известен със своята удивителна, почти фантастична геология, с пейзаж от изваяни върхове, комини и скални кули, като кралство в приказка. Но това, което е сред тях, е наистина грандиозно.

Според популярните слухове всичко започнало с изчезнали кокошки. През 1963 г. един мъж влязъл в мазето на дома си, когато домашните му птици изчезнали. Скоро открил, че изчезват в дупка, която случайно отворил, и след като разчистил пътя, ги последвал навътре. Оттам нататък нещата станали още по-странни. Човекът бил открил таен проход – стръмна подземна пътека, която води до лабиринт от ниши и допълнителни коридори. Това бил един от многото входове към изгубения град Деринкую.

Деринкую е само едно от стотиците пещерни жилища и няколко подземни града в района и се смята, че е построено около 8-ми век пр.н.е. Той е бил почти постоянно обитаван в продължение на хилядолетия – със собствени вентилационни шахти, кладенци, конюшни, църкви, складове и огромна мрежа от подземни домове – и удвоен като спешно убежище за до 20 000 души в случай на нашествие.

Подобно на Кубър Педи, подземният начин на живот помогна на жителите на региона да се справят с континенталния климат, който варира между горещи, сухи лета и хладни, снежни зими – докато навън варира от много под нулата до над 30C, под земята е винаги 13C.

Дори сега изкуствените пещери в региона са известни със своите способности за пасивно охлаждане – строителна техника, включваща използване на избор на дизайн вместо енергия за намаляване на получаването и загубата на топлина. Днес древните галерии и пасажи на Кападокия са отрупани с хиляди тонове картофи, лимони, зеле и други продукти, които иначе биха трябвало да бъдат охладени. Те са толкова популярни, че се строят нови.

В Кубър Педи подземните сгради трябва да са най-малко 4 метра дълбоки, за да предотвратят срутването на покривите им – и под това количество скали винаги е меката температура 23C . Докато надземните жители трябва да издържат горещи лета и хладни зимни нощи, където температурата редовно пада до 2-3C, подземните домове остават на идеална стайна температура, 24 часа на ден, през цялата година.

Източник: iStock/Getty Images

Освен комфорта едно от основните предимства на подземния живот са парите. Кубър Педи генерира цялото си собствено електричество – 70% от което се захранва от вятър и слънце. „За да живееш над земята, плащаш цяло състояние за отопление или охлаждане“, казва жителят Джейсън Райт.

От друга страна, много подземни домове в Кубър Педи са сравнително евтини. По време на скорошен търг средната къща с три спални беше продадена за около 40 000 австралийски долара (21 000 британски лири или 26 000 щатски долара). Въпреки че много от тези имоти имаха нужда от обновяване, има голяма разлика между тези оценки и тези в най-близкия голям град, Аделаида, където средната цена на къщата е 700 000 австралийски долара (361 000 британски лири или 457 000 щатски долара). Други предимства включват липса на насекоми – „когато стигнете до вратата, мухите скачат от гърба ви, те не искат да влязат в тъмното и студено“, казва Райт.

Странно, подземният начин на живот може също така да осигури известна защита срещу земетресения, които Райт описва като произвеждащи вибриращ шум, който нараства до кресчендо, след което се преобръща към другата страна на землянката.

„Имахме две, откакто живея тук, и никога не съм трепнал“, казва той.

  • Идеална настройка

Въпросът е дали подземните домове могат да помогнат на хората да се справят с последиците от изменението на климата другаде? И защо не са по-чести?

Има няколко причини, поради които правенето на землянки в Кубър Педи е изключително практично. Първата е скалата – „Много е мека, можеш да я надраскаш с джобно ножче или с нокът“, казва Бари Луис, който работи в туристическия информационен център.

През 60-те и 70-те години на миналия век жителите на Кубър Педи разшириха домовете си по същия начин, по който създадоха мините за опал – използвайки експлозиви, кирки и лопати. Някои изобщо не изискваха много копаене, като много местни жители използваха изоставени минни шахти като отправна точка. Днес те често се копаят с промишлено тунелно оборудване. „Една добра машина за тунелиране може да дълбае около шест кубични метра скала на час, така че можете да направите землянка за по-малко от месец“, казва Райт.

Въпреки това все още е възможно да се извършват разкопки на ръка – така че когато жителите имат нужда от повече пространство, те понякога просто започват да копаят. И като район за добив на опали, не е нечувано такава къща да прави пари. Един мъж откри голям скъпоценен камък, стърчащ от стената, когато монтира душ, а местен хотел откри опали на стойност 1,5 милиона австралийски долара (£774 000/$985 000), докато строеше разширение.

Освен това, землянката е структурно здрава без опори, така че е възможно да се направят (буквално) пещерни стаи с високи тавани, във всяка форма, която желаете, без допълнителни материали. Всъщност прокарването на тунели в Кубър Педи е толкова просто, че много местни жители живеят в сложни, луксозни жилища с подземни басейни, зали за игри, обширни бани и всекидневни.

„Имаме няколко зашеметяващи землянки тук“, казва Райт, който обяснява, че обитателите са пословично скрити – друга възможност, когато живеете под земята – така че сте склонни да разберете за тях само когато сте поканени на вечеря.

  • Въпрос на влага

Подвизите в Кубър Педи обаче не биха били възможни навсякъде. Едно голямо предизвикателство с всяка подземна структура е влагата.

От многото скални жилища, които са били обитавани от хора, по-голямата част са в сухи райони – от кулите и стените, построени върху скалите в Меса Верде в Колорадо, обитавани повече от 700 години от народа на предците пуебло, до сложните храмове, гробници и дворци, изрязани в Петра, Йордания. Днес едно от последните населени скални села в света е Кандован, в подножието на планината Саханд в Иран – долина, осеяна със странни заострени пещери, които са издълбани в къщи, като колония от термитници. Районът получава средно само 11 мм валежи всеки месец през цялото лято.

В Кубър Педи, който се намира на 50 м порест пясъчник, условията са сухи дори под земята. „Тук е много, много сухо“, казва Райт. Добавят се вентилационни шахти, за да се осигури адекватно снабдяване с кислород и да се позволи на влагата от дейностите на закрито да избяга, въпреки че това често са прости тръби, стърчащи през тавана.

Има някои други недостатъци на тези устойчиви на горещи вълни бункери. Луис в момента живее над земята в парк за каравани, след като подземният му дом – на същото място – се срути. „Не се случва много често“, казва той. — "Беше на лоша почва. Също така не е нечувано жителите случайно да проникнат в къщата на съседите".

Въпреки неуспеха, на Луис му липсва животът в землянка – и Райт горещо би го препоръчал на всеки, който в момента страда от неоправдано високи температури. „Няма проблем, когато изпитате тази топлина“, казва той.

Може би скоро особените пясъчни пирамиди на Кубър Педи ще започнат да се появяват и на други места.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 1 час

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа