1

Д а чакаш карета, за да отидеш на работа.

Звучи налудничаво, нали? Да, погледнато в актуален план, със сигурност, освен ако не си британската кралица.

Но в действителност каретите наистина са били първият опит за организиран обществен транспорт, иницииран от Блез Паскал в Париж през 1662г.

Източник: Getty Images/Guliver

Първите свидетелства за първообраз на обществен транспорт се появяват в древногръцката история и митология.

Транспортът по вода е първата форма на организиран превоз на повече хора накуп. По това време по-голямата част от населението се придвижвало пеша (като пилигрими) или върху животни.

Каретата през годините и вековете

Древна вариация на ферибота се появява в гръцкия мит за Подземното царство и реката Стикс, където срещу заплащане душите били превозвани в отвъдния свят.

Французинът Блез Паскал изяснява идеята за обществен транспорт и я прилага на практика. Той въвежда осемместната карета като първия вид организиран публичен транспорт през 1662г.

Източник: Getty Images/Guliver

За жалост няколко месеца по-късно Паскал умира и след него не остава никой, който да продължи да осъществява организацията на каретите като обществен транспорт.

По-нататъшни свидетелства за подобен вид дейност откриваме отново във Франция – в Нант през 1826г. се прави успешен опит да се възроди идеята на Паскал.

Заплатеният превоз с карета е въведен в Лондон през юли 1829г.

Източник: Getty Images/Guliver

През 19-ти век се появяват много разновидности на обществения транспорт, включително и трамвай, теглен от кон.

В миналото каретите са били една от най-популярните възможности за транспорт по суша. Можело да се разбере от каква социална прослойка е човекът, возещ се вътре, по украшенията и цялостния вид на превозното средство.

Днес каретата не е важна част от ежедневието ни. Тя е останала като символ и спомен от миналото, а повечето кралски семейства остават верни на традицията да я използват като най-сигурен начин за придвижване по време на важни церемонии. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@