7

П рез XIX в. бизоните се превръщат в една от основните мишени на ловците, което почти довежда до изчезването им - до около 1885 г. са останали само няколко стотин екземпляра.

Бракониерите избиват хиляди слонове годишно и променят естествения ход на природата

Ловците взимали кожата на животните, а труповете им оставяли като храна за хищници и лешояди, но не от добрина, а от незаинтересованост. На тях им била нужна само кожата, която изпращали на изток и към Европа (основно Германия).

Бракониери застреляха четиригодишен носорог в зоопарк

След ловците обаче минавали хора от близките села исъбирали костите и черепите на животните. За тон кокали получавали между 2.50 и 15 долара, а търговците ги изкупували за производство на еликсири за плодовитост и обработена бизонова кост в Китай.

Във видеото горе разберете какво се случва, когато се закачаш с бизоните

През XIX в. американската армияи правителството активно подкрепят избиването на бизоните

поради различни причини. Част от тях са да се подпомогнат фермерите при развъждането на биволи, неконкурирани от бизонските стада, както и да се отслабят силите на северноамериканското индианско население.

"Шимпанзетата имат 99% сходна ДНК с човешката"... И ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ - В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Американското правителство дори плащало щедро за всеки бизонски череп. Военните получавали нареждания да отстрелват бизони – не за храна, а за да убият естествените източници на такава на индианците.

Източник: Rarehistoricalphotos

Според някои от военните ловците на бизони успяват да навредят повече на индианците за няколко години, отколкото военните за 50.

Около 50 млн. бизона живеят в Северна Америка преди

модерните европейци да се заселят на континента. След „голямото преследване“ през XIX в. в края на века броят им пада на 541 бизона. През целия този период единици фермери из цялата страна започват да събират остатъка от стадата, за да спасят вида от изчезване.

ВИЖТЕ 13 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ЖИВОТНИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

До 30-те години на века команчите и техните воини избиват по 280 000 бизона на година в по-южните региони, което е и границата на лимита за поддържане на рационалния брой на бизоните в областта.

Колко черепа има на снимката? Не може да се отговори с точност на този въпрос, защото няма такава информация към снимката, но чрез груби сметки според размерите на купчината, най-вероятно броят им е над 180 000.
Колко черепа има на снимката? Не може да се отговори с точност на този въпрос, защото няма такава информация към снимката, но чрез груби сметки според размерите на купчината, най-вероятно броят им е над 180 000. Източник: Rarehistoricalphotos

Разрастването на пазара за оръжия, коне и биволска кожа увеличава и търсенето на все повече бизонско месо. Това довежда до все по-висок брой на убитите бизони всяка година.

Замразен зоопарк – надеждата на застрашените видове

Железопътната индустрия и фирмите с превозни средства също допринасят за избиването на бизоните. Те искат стадата от бизони да изчезнат, защото затрудняват и възпрепятстват свободното им движение и повреждат машините им.

До края на 80-те години на ХIX в. избиването на бизони спира

Там където в началото на века са живеели спокойно милиони бизони, остават само няколко стотин. Благодарение на усилията на доброволци и по-късно на правителството, американските бизони успяват да бъдат опазени от изчезване.

Идва ли краят на слонове, полярни мечки и носорози?

Източник: Rarehistoricalphotos

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Във видеото вижте какво се случва с дивите бизони днес:

Вижте още:

В нашата галерия вижте как кучета ловят бракониери в Африка

Бракониери убиха 1175 носорози през 2015 г.

Калифорнийската морска свиня е на ръба на изчезването

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@