6

В момента 30-годишните следва да са в разцвета на силите си и да правят повече секс от хората на същата възраст преди 50 или 60 години. Така ли е обаче в действителност? Защо толкова много двойки съобщават за големи периоди на прекъсване на интимната близост? 

"През първите няколко години от брака ни имахме невероятен сексуален живот ... а с напредването на възрастта (сега е на 30 години) той просто не изглежда да се интересува повече от секс."

Това е един от многото коментари в платформата за социални медии Reddit, пише BBC.

Подобни разочаровани анекдоти изобилстват от хора, които са във връзки с ниско или нулево сексуално съдържание. "Защо той предпочита собствената си ръка пред това да прави секс с мен?" - пита един от постерите.

Въпреки че може да изглежда достатъчно естествено тези истории да идват от по-възрастни двойки, които се борят да запазят искрата, която са имали преди десетилетия, много от тях са публикувани от хора, които се самоопределят като хора в края на 20-те или 30-те си години. Някои казват, че децата или браковете са сложили край на сексуалния им живот; други казват, че съпрузите им са с "ниско либидо" и могат да гледат безкрайно много порнография, но не се възбуждат с тях. Списъкът с оплаквания продължава да се допълва от хора на 30, които пишат за явлението "мъртва спалня".

Въпреки че милениалите са в или около сексуалния си разцвет, някои представители на това поколение по света съобщават, че се "оттеглят от секса". Разкази от форуми потвърждават това, особено за женени и дългогодишни двойки. 

Някои скорошни статистически данни разказват подобна история: проучване от 2021 г. сред възрастни на възраст между 18 и 45 години в САЩ, проведено от Института Кинси към Университета в Индиана и търговската верига за секс услуги Lovehoney, показва, че сред женените възрастни милениалите са най-склонни да "съобщават за проблеми със сексуалното желание през последната година". Проучването показва, че 25,8% от женените на тези години съобщават за този проблем, докато само 10,5% от женените представители на поколението Z и 21,2% от женените представители на поколението X съобщават за същото.

Какво се случва с жените, когато спрат да правят секс?

Въпреки че "ниското желание не е непременно синоним на брак без секс", казва Джъстин Лемилър, научен сътрудник в института "Кинси", "когато единият или и двамата партньори в брака изпитват спад в желанието за секс, честотата на сексуалните контакти обикновено намалява - а загубата на желание е една от най-големите причини, поради които браковете изобщо стават безсексуални".

Какво точно се случва? Сексуалните терапевти и изследователи предполагат различни фактори, които могат да обяснят безсексуалните бракове на хилядолетията - от настоящите етапи на живота им до всемогъщото влияние на интернет. Независимо от конкретните причини, предизвикващи сексуални разриви в спалнята, в преобладаващата си част това поколение е изправено пред някои уникални - дори безпрецедентни - пречки пред здравословния сексуален живот.

Анатомия на брака без секс

Съществуват многобройни определения за брак без секс. Едно от тях е буквално - двойката не е правила никакъв секс за дълъг период от време. Друг широко използван показател за безполов брак е правенето на секс по-малко от 10 пъти годишно.

Експертите, които разговаряха с BBC Worklife, също имат различни идеи. Базираният в Ню Йорк секс терапевт Стивън Снайдър казва: "Обикновено смятам, че "безсексуален" е четири пъти годишно или по-малко", освен ако тази двойка "прави секс на тримесечие и двамата казват, че е страхотно". Кимбърли Андерсън, сексуален терапевт и доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Калифорнийския университет, определя процента на "слабосексуалния" брак на по-малко от 25 пъти годишно. Други казват, че определението е чисто субективно; ако една двойка не е доволна от честотата, с която прави секс, значи има проблем, който си струва да бъде решен. 

Много са факторите, които могат да доведат до брак без секс или брак с ниска сексуална активност. Ако има "разминаване в желанията", както се изразява калифорнийският секс терапевт Кристин Лозано, този дисбаланс може да нарасне с времето, ако двойката не се справи добре с него. Лицето, което иска повече секс и продължава да го инициира, може да се откаже и да загуби самочувствие, ако продължава да получава отказ, например. В същото време партньорът, който отхвърля, може да се чувства все по-виновен, което като цяло създава още по-лоши условия за стимулиране на възбудата.

Шест ползи от всекидневния секс

Други фактори, включително медицински или психически проблеми, също могат да допринесат, тъй като те могат да направят секса невъзможен, болезнен, труден или нежелан. Натовареният живот с работа и/или деца също може да извади секса от уравнението, както и лошата комуникация относно желанията на всеки от партньорите.

Въпреки че тези аспекти, допринасящи за бракове без секс, не са характерни за нито едно поколение, някои експерти забелязват промяна в това кой и в кои периоди от живота си е във връзка без секс.

"Периодът, в който двойките стават асексуални, става все по-кратък", смята сексуалният терапевт от Сан Франциско Селесте Хиршман, която посещава клиенти от около 20 години. По неофициални данни тя е виждала, че на двойките им отнема около 10 до 15 години, за да спрат да правят секс помежду си. "Сега това отнема от три до пет години", казва тя.

Днес повечето двойки в бракове без секс, които секс терапевтът Кимбърли Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади.
Андерсън, която работи като сексуален терапевт от 30 години, казва, че демографските характеристики на безполовите бракове наистина са се променили, откакто тя е започнала да практикува.

"Преди тридесет години повечето двойки, които лекувах за брак без секс, бяха над 50-годишни", казва тя, борейки се с намалено либидо заради хормоналните промени и болестите, които идват с остаряването.

Днес обаче повечето двойки с безсексуален брак, които Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади. "Основната динамика е съвсем различна, отколкото е била/е при по-възрастните двойки", казва тя.

Тежестта на стреса

Твърде големият стрес може да попречи на сексуалния живот на всеки човек, а хората от хилядолетието са особено натоварени с кортизол. "Стресът е един от най-големите убийци на либидото", казва Лемилер, "а милениалите са особено стресирана група в много отношения, особено в сравнение с поколението Х."

Основните етапи от живота са един от факторите. Много от сегашните 30-годишни са във възраст, в която стават нови родители или имат малки деца - един претоварен период в живота на хората. В проучване от 2018 г. на британската консултантска мрежа Relate 61% от хората на 30 години съобщават, че правят по-малко секс, отколкото биха искали, защото "малките деца пречат", а 31% казват, че са "загубили либидото си, откакто имат деца".

Стресът се подхранва и от други борби между поколенията; милениалите вече изостават от предишните поколения в изпълнението на важни житейски задачи, като например закупуването на жилище; сега скокът на цените и увеличаването на студентските дългове ги натоварват, особено финансово.

Но най-вече стресът се дължи на сегашното състояние на работата. Данни от май 2022 г. на глобалната консултантска компания Deloitte, събрани в пет държави, разкриват, че 38% от милениалите съобщават за огромно бреме за психичното здраве, особено при жените (41%) спрямо мъжете (36%), което до голяма степен се дължи на тревожност на работното място.

Шест характеристики на успешната двойка

Разбира се, работната среда никога не е била особено стабилна или с ниско ниво на стрес за хората от това поколение. "Например, много от милениалите започнаха кариерата си по време на Голямата рецесия", казва Лемилър. Но допълнителното бреме на пандемията от COVID-19 донесе със себе си допълнителни трудности.

Социалните медии, порнографията и влошаването на сексуалния живот

Влиянието на интернет също не може да бъде надценено. Снайдър описва социалните медии като "отвличане на вниманието" от физическите междуличностни дейности като секса, но Хиршман смята, че ролята им за допринасяне за браковете без секс е много по-дълбока. Тя казва, че това е довело до повишено "съзнание за имидж" сред милениалите - първото поколение, което наистина е било приобщено към интензивното използване на социалните медии. 

Тя казва, че хората изпитват нужда да се представят перфектно на тези платформи, с филтри и ретуши, които не са налични в реалния живот. Според нея, хората изпитват нужда да се представят съвършено в тези платформи с филтри и ретуши, които не са достъпни в реалния живот. Самочувствието може да последва хората в спалнята и брака им, като ги направи по-малко уверени в тялото си. По данни на Relate от 2018 г. 37% от хората на възраст под 30 години, които са били в партньорства с нисък сексуален интерес, са съобщили за самосъзнание относно телата си, докато само 14% от хората на възраст над 60 години са казали същото.

6 ерогенни зони, за които не сте подозирали

В допълнение към социалните медии експертите са съгласни, че порнографията е оказала огромно влияние върху милениалите, много от които са навършили пълнолетие точно когато порнографията е станала широко достъпна онлайн. Това, разбира се, е огромна промяна в сравнение с предишните поколения.

"През 20-ти век някои момчета бяха склонни към сексуален контакт с много жени", казва Снайдър. "В наши дни те просто са склонни да гледат много порно." С други думи, не е необходимо да търсят секс с друг човек, за да имат сексуално преживяване, което включва други хора, дори ако тези хора са само във видеоклип.

Андерсън има много клиенти мъже на възраст под 45 години в бракове без секс, които страдат от "порно-индуцирана еректилна дисфункция", казва тя - състояние, което прави невъзможно или много трудно постигането на ерекция без порнография и с партньор в реалния живот. Това може да ги накара да предпочетат самостоятелния секс пред този с партньорите си. Някои от тях свикват с пълния контрол върху удоволствието си, обяснява тя, или с по-екстремните образи, които виждат в порното и които брачният им секс не може да постигне.

"Порното никога не ме отхвърля" или "Порното никога не критикува представянето ми" са често срещани коментари в кабинета ми", казва Андерсън.

"Мъртви спални" ли ни очакват? 

Разбира се, новият век не може да промени факта, че стрес има навсякъде. Той не може да заличат влиянието на порнографията или социалните медии. Напротив, надгражда го.

И е ясно, че липсата на секс е тема, за която някои хора трудно говорят дори с човека, с когото делят спалня, да не говорим за по-широк кръг от хора - което прави разбирането на проблемите и намирането на решения още по-трудно.  

"Просто вече дори не знам какво да поискам", пише една бореща се с проблемите си жена. "Искам да поправя това, но просто не знам как."

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче