6

В момента 30-годишните следва да са в разцвета на силите си и да правят повече секс от хората на същата възраст преди 50 или 60 години. Така ли е обаче в действителност? Защо толкова много двойки съобщават за големи периоди на прекъсване на интимната близост? 

"През първите няколко години от брака ни имахме невероятен сексуален живот ... а с напредването на възрастта (сега е на 30 години) той просто не изглежда да се интересува повече от секс."

Това е един от многото коментари в платформата за социални медии Reddit, пише BBC.

Подобни разочаровани анекдоти изобилстват от хора, които са във връзки с ниско или нулево сексуално съдържание. "Защо той предпочита собствената си ръка пред това да прави секс с мен?" - пита един от постерите.

Въпреки че може да изглежда достатъчно естествено тези истории да идват от по-възрастни двойки, които се борят да запазят искрата, която са имали преди десетилетия, много от тях са публикувани от хора, които се самоопределят като хора в края на 20-те или 30-те си години. Някои казват, че децата или браковете са сложили край на сексуалния им живот; други казват, че съпрузите им са с "ниско либидо" и могат да гледат безкрайно много порнография, но не се възбуждат с тях. Списъкът с оплаквания продължава да се допълва от хора на 30, които пишат за явлението "мъртва спалня".

Въпреки че милениалите са в или около сексуалния си разцвет, някои представители на това поколение по света съобщават, че се "оттеглят от секса". Разкази от форуми потвърждават това, особено за женени и дългогодишни двойки. 

Някои скорошни статистически данни разказват подобна история: проучване от 2021 г. сред възрастни на възраст между 18 и 45 години в САЩ, проведено от Института Кинси към Университета в Индиана и търговската верига за секс услуги Lovehoney, показва, че сред женените възрастни милениалите са най-склонни да "съобщават за проблеми със сексуалното желание през последната година". Проучването показва, че 25,8% от женените на тези години съобщават за този проблем, докато само 10,5% от женените представители на поколението Z и 21,2% от женените представители на поколението X съобщават за същото.

Какво се случва с жените, когато спрат да правят секс?

Въпреки че "ниското желание не е непременно синоним на брак без секс", казва Джъстин Лемилър, научен сътрудник в института "Кинси", "когато единият или и двамата партньори в брака изпитват спад в желанието за секс, честотата на сексуалните контакти обикновено намалява - а загубата на желание е една от най-големите причини, поради които браковете изобщо стават безсексуални".

Какво точно се случва? Сексуалните терапевти и изследователи предполагат различни фактори, които могат да обяснят безсексуалните бракове на хилядолетията - от настоящите етапи на живота им до всемогъщото влияние на интернет. Независимо от конкретните причини, предизвикващи сексуални разриви в спалнята, в преобладаващата си част това поколение е изправено пред някои уникални - дори безпрецедентни - пречки пред здравословния сексуален живот.

Анатомия на брака без секс

Съществуват многобройни определения за брак без секс. Едно от тях е буквално - двойката не е правила никакъв секс за дълъг период от време. Друг широко използван показател за безполов брак е правенето на секс по-малко от 10 пъти годишно.

Експертите, които разговаряха с BBC Worklife, също имат различни идеи. Базираният в Ню Йорк секс терапевт Стивън Снайдър казва: "Обикновено смятам, че "безсексуален" е четири пъти годишно или по-малко", освен ако тази двойка "прави секс на тримесечие и двамата казват, че е страхотно". Кимбърли Андерсън, сексуален терапевт и доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Калифорнийския университет, определя процента на "слабосексуалния" брак на по-малко от 25 пъти годишно. Други казват, че определението е чисто субективно; ако една двойка не е доволна от честотата, с която прави секс, значи има проблем, който си струва да бъде решен. 

Много са факторите, които могат да доведат до брак без секс или брак с ниска сексуална активност. Ако има "разминаване в желанията", както се изразява калифорнийският секс терапевт Кристин Лозано, този дисбаланс може да нарасне с времето, ако двойката не се справи добре с него. Лицето, което иска повече секс и продължава да го инициира, може да се откаже и да загуби самочувствие, ако продължава да получава отказ, например. В същото време партньорът, който отхвърля, може да се чувства все по-виновен, което като цяло създава още по-лоши условия за стимулиране на възбудата.

Шест ползи от всекидневния секс

Други фактори, включително медицински или психически проблеми, също могат да допринесат, тъй като те могат да направят секса невъзможен, болезнен, труден или нежелан. Натовареният живот с работа и/или деца също може да извади секса от уравнението, както и лошата комуникация относно желанията на всеки от партньорите.

Въпреки че тези аспекти, допринасящи за бракове без секс, не са характерни за нито едно поколение, някои експерти забелязват промяна в това кой и в кои периоди от живота си е във връзка без секс.

"Периодът, в който двойките стават асексуални, става все по-кратък", смята сексуалният терапевт от Сан Франциско Селесте Хиршман, която посещава клиенти от около 20 години. По неофициални данни тя е виждала, че на двойките им отнема около 10 до 15 години, за да спрат да правят секс помежду си. "Сега това отнема от три до пет години", казва тя.

Днес повечето двойки в бракове без секс, които секс терапевтът Кимбърли Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади.
Андерсън, която работи като сексуален терапевт от 30 години, казва, че демографските характеристики на безполовите бракове наистина са се променили, откакто тя е започнала да практикува.

"Преди тридесет години повечето двойки, които лекувах за брак без секс, бяха над 50-годишни", казва тя, борейки се с намалено либидо заради хормоналните промени и болестите, които идват с остаряването.

Днес обаче повечето двойки с безсексуален брак, които Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади. "Основната динамика е съвсем различна, отколкото е била/е при по-възрастните двойки", казва тя.

Тежестта на стреса

Твърде големият стрес може да попречи на сексуалния живот на всеки човек, а хората от хилядолетието са особено натоварени с кортизол. "Стресът е един от най-големите убийци на либидото", казва Лемилер, "а милениалите са особено стресирана група в много отношения, особено в сравнение с поколението Х."

Основните етапи от живота са един от факторите. Много от сегашните 30-годишни са във възраст, в която стават нови родители или имат малки деца - един претоварен период в живота на хората. В проучване от 2018 г. на британската консултантска мрежа Relate 61% от хората на 30 години съобщават, че правят по-малко секс, отколкото биха искали, защото "малките деца пречат", а 31% казват, че са "загубили либидото си, откакто имат деца".

Стресът се подхранва и от други борби между поколенията; милениалите вече изостават от предишните поколения в изпълнението на важни житейски задачи, като например закупуването на жилище; сега скокът на цените и увеличаването на студентските дългове ги натоварват, особено финансово.

Но най-вече стресът се дължи на сегашното състояние на работата. Данни от май 2022 г. на глобалната консултантска компания Deloitte, събрани в пет държави, разкриват, че 38% от милениалите съобщават за огромно бреме за психичното здраве, особено при жените (41%) спрямо мъжете (36%), което до голяма степен се дължи на тревожност на работното място.

Шест характеристики на успешната двойка

Разбира се, работната среда никога не е била особено стабилна или с ниско ниво на стрес за хората от това поколение. "Например, много от милениалите започнаха кариерата си по време на Голямата рецесия", казва Лемилър. Но допълнителното бреме на пандемията от COVID-19 донесе със себе си допълнителни трудности.

Социалните медии, порнографията и влошаването на сексуалния живот

Влиянието на интернет също не може да бъде надценено. Снайдър описва социалните медии като "отвличане на вниманието" от физическите междуличностни дейности като секса, но Хиршман смята, че ролята им за допринасяне за браковете без секс е много по-дълбока. Тя казва, че това е довело до повишено "съзнание за имидж" сред милениалите - първото поколение, което наистина е било приобщено към интензивното използване на социалните медии. 

Тя казва, че хората изпитват нужда да се представят перфектно на тези платформи, с филтри и ретуши, които не са налични в реалния живот. Според нея, хората изпитват нужда да се представят съвършено в тези платформи с филтри и ретуши, които не са достъпни в реалния живот. Самочувствието може да последва хората в спалнята и брака им, като ги направи по-малко уверени в тялото си. По данни на Relate от 2018 г. 37% от хората на възраст под 30 години, които са били в партньорства с нисък сексуален интерес, са съобщили за самосъзнание относно телата си, докато само 14% от хората на възраст над 60 години са казали същото.

6 ерогенни зони, за които не сте подозирали

В допълнение към социалните медии експертите са съгласни, че порнографията е оказала огромно влияние върху милениалите, много от които са навършили пълнолетие точно когато порнографията е станала широко достъпна онлайн. Това, разбира се, е огромна промяна в сравнение с предишните поколения.

"През 20-ти век някои момчета бяха склонни към сексуален контакт с много жени", казва Снайдър. "В наши дни те просто са склонни да гледат много порно." С други думи, не е необходимо да търсят секс с друг човек, за да имат сексуално преживяване, което включва други хора, дори ако тези хора са само във видеоклип.

Андерсън има много клиенти мъже на възраст под 45 години в бракове без секс, които страдат от "порно-индуцирана еректилна дисфункция", казва тя - състояние, което прави невъзможно или много трудно постигането на ерекция без порнография и с партньор в реалния живот. Това може да ги накара да предпочетат самостоятелния секс пред този с партньорите си. Някои от тях свикват с пълния контрол върху удоволствието си, обяснява тя, или с по-екстремните образи, които виждат в порното и които брачният им секс не може да постигне.

"Порното никога не ме отхвърля" или "Порното никога не критикува представянето ми" са често срещани коментари в кабинета ми", казва Андерсън.

"Мъртви спални" ли ни очакват? 

Разбира се, новият век не може да промени факта, че стрес има навсякъде. Той не може да заличат влиянието на порнографията или социалните медии. Напротив, надгражда го.

И е ясно, че липсата на секс е тема, за която някои хора трудно говорят дори с човека, с когото делят спалня, да не говорим за по-широк кръг от хора - което прави разбирането на проблемите и намирането на решения още по-трудно.  

"Просто вече дори не знам какво да поискам", пише една бореща се с проблемите си жена. "Искам да поправя това, но просто не знам как."

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Актуална информация за състоянието на Иван Гарелов</p>

"Пирогов": Без промяна остава състоянието на Иван Гарелов

България Преди 2 минути

Той беше приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в четвъртък

<p>89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ&nbsp;</p>

"Помислих, че съм загубила зрението си": 89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ

България Преди 11 минути

Тя паднала на земята в шок, където я намерили пристигналите на място полицаи

<p>Куршумът, пронизал ухото на Тръмп, е оставил двусантиметрова рана</p>

Лекарят на Тръмп: Куршумът, пронизал ухото на политика, е оставил двусантиметрова рана

Свят Преди 59 минути

Той посочи, че ежедневно преглежда и лекува раната на ухото на Тръмп

Нетаняху заминава на визита в САЩ

Нетаняху заминава на визита в САЩ

Свят Преди 1 час

Напоследък отношенията между Байдън и Нетаняху са обтегнати

<p>Южна Корея с пропаганда по високоговорителите по границата си с КНДР (СНИМКИ)</p>

Балони с боклук и кей поп: Южна Корея с пропаганда по високоговорителите по границата си с КНДР

Свят Преди 1 час

Южнокорейските власти съобщиха, че излъчванията им може да бъдат чути в радиус от 10 км през деня и до 15 км през нощта

<p>Почина писателят, превел &quot;Властелинът на пръстените&quot;</p>

Почина писателят Любомир Николов, превел "Властелинът на пръстените"

България Преди 2 часа

Toй е автор на множество приказки за деца, фантастични разкази и романи

Снимката е илюстративна

Срути се нефтена платформа в Турция, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал на сондажната площадка в планината Габар в преобладаващо кюрдската провинция Сирнак

„Трагичен, ироничен фарс”: Коментарите за сделката между Сърбия и ЕС за добив на литий

„Трагичен, ироничен фарс”: Коментарите за сделката между Сърбия и ЕС за добив на литий

Свят Преди 3 часа

Вижте какво написаха световните медии за меморандума

Хутите отвърнаха на удара: Атакувахме "важни цели" в Израел

Хутите отвърнаха на удара: Атакувахме "важни цели" в Израел

Свят Преди 4 часа

Това става ден след като израелската армия нанесе въздушни удари по Ходейда

Зов за помощ: 2-годишно дете има нужда от средства за лечение

Зов за помощ: 2-годишно дете има нужда от средства за лечение

България Преди 5 часа

Любчо страда от тежка неврологична болест

Над два километра колона от автомобили на ГКПП "Кулата"

Над два километра колона от автомобили на ГКПП "Кулата"

България Преди 5 часа

Преминаването през пункта отнема около час

Баща и дете загинаха при трагичен инцидент в Сидни

Баща и дете загинаха при трагичен инцидент в Сидни

Свят Преди 5 часа

Родителите са слезли с асансьор до перона на гарата и когато са излизали, са "свалили ръцете си от детската количка за много, много кратък период от време"

Наводненията в Китай продължават да взимат жертви

Наводненията в Китай продължават да взимат жертви

Свят Преди 5 часа

На място в засегнатата провинция Съчуан са изпратени повече от 400 служители на аварийните служби

<p>От първо лице: Разказ на един от първите спасители, отзовали се след атентата в Сарафово</p>

Пред NOVA: Говори един от първите спасители, отзовали се след атентата в Сарафово

България Преди 6 часа

Автобус с израелски туристи беше взривен на 18 юли 2012 г.

Тръмп: Никой не ме предупреди за евентуален "проблем"

Тръмп: Никой не ме предупреди за евентуален "проблем"

Свят Преди 6 часа

"Как някой може да се качи на този покрив? И защо не е било съобщено за него?", коментира той във връзка с опита за покушение срещу него