С езонът на ягодите е към своя край. Как да купите перфектните ягоди в магазини, супермаркети или сергии?
Обърнете внимание на цвета
Перфектната ягода трябва да има равномерен, наситеночервен цвят по цялата повърхност. Избягвайте плодове с бели или зелени петна, особено близо до дръжката. Това показва, че ягодата не е узряла и най-вероятно ще бъде кисела и водниста. Дори и да „узрее“ у дома, вкусът и ароматът ѝ няма да са същите като тези, узрели на храста.
Гланц
Зрелите ягоди имат лек естествен блясък, но не трябва да са прекалено лъскави, сякаш са „натъркани“. Твърде матовият цвят може да показва презрялост или начало на разваляне.
Оценете миризмата
Миризмата е един от най-надеждните показатели за качество на ягодите, който не може да бъде фалшифициран.
Богат, сладък аромат
Дръжте тавата с ягоди до носа си. Зрелите, пресни ягоди трябва да излъчват силен, сладък аромат на ягода . Този аромат трябва да е естествен и приятен.
Без аромат или неприятна миризма
Ако плодовете изобщо нямат аромат, това показва, че не са узрели или че са били брани отдавна и са загубили аромата си. Това е особено вярно в края на сезона. Всяка кисела, мухлясала или неприятна миризма показва началото на ферментационни или гниещи процеси. Такива ягоди категорично не трябва да се купуват.
Огледайте стъблото и листата
Външният вид на дръжката и зелените листа ще ви каже много за свежестта на зрънцето.
Зелени, пресни, не сухи листа
Листата около дръжката трябва да са яркозелени, свежи и твърди . Те не трябва да са сухи, отпуснати или да показват признаци на пожълтяване или увяхване. Това е пряк знак, че зърната са били набрани отдавна или са били съхранявани неправилно.
Лесно отделяне на дръжката
При узрялата ягода дръжката се отделя лесно, без усилие. Ако се държи здраво, това може да означава, че е неузряла.
Няма следи от мухъл
Не забравяйте да проверите мястото, където е прикрепено стъблото, за признаци на мухъл или гниене.
Оценете текстурата и плътността
Текстурата на ягодите е важен показател за тяхното качество.
Еластичен, но не твърд
Внимателно вземете няколко плодове. Зрелите ягоди трябва да са твърди на допир , но не и твърди като камък (което показва, че не са узрели). Те също така не трябва да са твърде меки или отпуснати, сякаш се разпадат в ръцете ви - това е признак на презрялост или разваляне.
Без вдлъбнатини или повреди
Проверете плодовете за вдлъбнатини, порязвания, разкъсвания по кожата или други механични повреди. Повредените плодове се развалят по-бързо и могат да бъдат източник на бактерии.
Суха повърхност
Повърхността на плодовете трябва да е суха. Ако изглеждат мокри или влажни, това може да показва неправилно съхранение или че вече са започнали да се развалят.