11

С ивият цвят на комунизма - такива са фотографиите от първите митинги на Прехода, правени преди 30 години. С тях продължава и програмата на фестивала ФотоФабрика 2019 в опит да се погледне на миналото безпристрастно – като на артефакт и свидетелство за нашето настояще.

В Регионалния музей за история на София бе открита изложбата с документални кадри на Иван Бакалов. В нея са включени фотографии, които показват лицата от площада и лицата от ораторската трибуна на първите митинги след падането на Живков през ноември 1989 г.

Месец на сътресения, дал начало на демокрацията, на много спорове и политическо противопоставяне и делене.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ИЗЛОЖБАТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Големите надежди. 30 години по-късно

Днес всички са разочаровани.

Няма кой да напълни вече площадите, липсва и кауза, която да ги напълни…”, смята авторът на фотографиите Иван Бакалов.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Иван Бакалов е журналист и фотограф. Завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография.

Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”, „Менте и оригинали”, бил е постоянен автор на в. „Труд”, в. „Галерия”, сп. „Биограф” и др., водил е коментарни рубрики в списанията „Тема” и „Плейбой”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg, кадето работи постоянно и в момента.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред OnRoute 66”.

Изложбата „Големите надежди - 30 години по-късно” може да бъде видяна до 21 юни в Регионалния исторически музей.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@