0

Д ве числа, с които често се свързват различни суеверия са 13 и 18 и те имат дълга история, която датира от хилядолетия. Първото обикновено се смята за нещастно, а второто за щастливо - но защо? Какъв е действителният произход на тези необичайни числа и защо те водят до толкова различни конотации? Нека се потопим в древното начало на тези магически числа и да открием истинското им царско родословие.

Трансформиращо число 13

"13 е най-загадъчното от всички числа, тъй като е числото на трансформацията. " (Питагор)

Когато тринайсти се пада в петък, милиони хора по света изпитват истински страх, повечето сгради пропускат тринайсетия етаж и никой не иска да бъде тринайсетият гост, поканен на вечеря, за да не умре преди края на годината. Това до голяма степен се дължи на християнското влияние върху Западния свят. Според Евангелията Юда Искариотски е бил тринадесетият гост на Тайната вечеря, гостът, който в крайна сметка е предал своя господар.

В петък, 13 октомври 1307 г., френският крал Филип IV нарежда да бъдат арестувани тамплиерите, повечето от които в крайна сметка умират. Християнството също омаловажава значението на това число поради връзката му с езическата религия. Интересно е, че има една скандинавска история, в която бог Локи бил 13-ият, пристигащ на пиршество във Валхала, където подмамил друг участник да убие бог Балдур.

Тринайсет е и картата на смъртта в колодата таро, но далеч не е отрицателен знак, а обикновено означава голяма промяна в живота на човека. "Нерядко тази карта действително представлява физическа смърт, по-скоро тя обикновено предполага край, евентуално на връзка или интерес, и следователно повишено чувство за самоосъзнаване."

Според нумеролозите числото 13 се смята за много кармично, свързано с божественото, и се вярва, че носи късмет и просперитет на тези, които го приемат. Всъщност много хора вярват, че числото 13 носи промяна, която често може да доведе до положителна перспектива. Добър пример за това е Тейлър Суифт, която вероятно е най-успешната жена музикален изпълнител в историята. 13 е нейното щастливо число. "Родена съм на 13-то число. Навърших 13 години в петък, 13-ти. Първият ми албум стана златен за 13 седмици. Първата ми песен № 1 имаше 13-секундно интро", казва певицата в интервю за MTV.

Идеята, че тринадесет е число на промяната, на трансформацията, изглежда идва от мястото му след дванадесет, което отдавна се възприема в древните култури като олицетворяващи завършеност, съвършенство, цялост и дори космически ред.

Има два дванадесетчасови периода в денонощието, дванадесет лунни месеца в слънчевата година, дванадесет олимпийски богове , дванадесетте труда на Херкулес, дванадесетте сина на Яков, дванадесетте племена на Израел , дванадесетте ученици на Исус и дори дванадесетте дни на Коледа.

Петък 13 и още по-странни суеверия от цял свят

Зад така нареченото "завършено" число дванадесет обаче се крие числото, което представлява "незавършеност" или нещо ново, нещо, което тепърва започва: 13.

Концепцията за новото начало, свързана с тринайсет, е разпространена и в юдаизма, който не смята 13 за нещастно число, а по-скоро за важно число, представляващо ново начало и късмет. Еврейските деца стават пълноправни възрастни на 13-годишна възраст, отговорни за спазването на всички еврейски закони (mitzvoth). Когато през 1948 г. е създаден Израел, първото му временно правителство има 13 членове, тъй като основателите му казват, че "се нуждаят от целия късмет, който могат да получат".

Други важни еврейски употреби на това число включват: 13-те атрибута на Хашем/Мерцедес - שלושה עשר מידיא (в Изход 34:6-7), 13-те еврейски принципа на вярата според Маймонид и броя на дните на фестивалите в годината в диаспората. Освен това Адар II (или 13-ият месец във високосна година) се смята за изключително щастлив, защото месец Адар според традицията е "щастлив месец".

Късмет и нов живот в Египет

13 се смята за щастливо число и в Египет. Според Кати Падън:

"Древните египтяни са вярвали, че животът е духовно пътуване, което се развива на етапи. Те вярвали, че 12 от тези етапи се случват в този живот, но последният, 13-ият, е радостно трансформиращо възнесение към вечния живот след смъртта. Така че числото 13 представлявало смъртта за египтяните, но не смъртта като разпад и страх, а като признание за славен вечен живот."

В египетската митология душата на починалия трябвало да премине през дванадесет порти в задгробния живот, преди да стигне до тринадесетото царство - това на Озирис, владетел на задгробния живот и първият митичен фараон на Египет. Тук душата била съдена пред Озирис и 42-те богове, а сърцето ѝ било претегляно с перо на истината. Марк Оливър от "Древният произход" обяснява какво се случва с чистата душа:

"Невинните се обединявали с частта от душата, останала в тялото. Те получавали вечен живот и преминаване в рая, където живеели с боговете в земя, където нивите растат в безкрайно изобилие."

.
Източник: Getty images/ iStock

По този начин числото тринадесет се свързва с Озирис и възкресението на мъртвите (също като картата Смърт в тарото, по ирония на съдбата).

Озирис се появява за пръв път в Текстовете на пирамидите - погребални надписи от V династия на Старото царство (2465-2325 г. пр. Хр.). Той се явява първият фараон на Египет и първият цар, който възкръсва от мъртвите, за да живее вечно. В мита за Озирис, Сет убива брат си, царя, и разрязва тялото му на четиринадесет части, които разпръсква из Египет.

Сестра му Изида ловува надалеч и накрая намира тринадесет от парчетата гризли. За съжаление, тя така и не намира последното парче - пениса му, който е изяден от риба в Нил. Тя решава да отреже собствения си палец, за да го използва като фалос за брат си, и свързва парчетата му с помощта на ленени обвивки, създавайки първата в света "мумия".

След като произнася магически заклинания, Озирис възкръсва по магически начин, превръщайки се в архетип на всички бъдещи възкресения. В крайна сметка той става бог на Дуат, съдия на мъртвите и господар на задгробния живот. Освен това Изида приема формата на птица и се опложда от Озирис, създавайки Хор, който в крайна сметка отмъщава за баща си и убива чичо си.

Озирис е богът, с когото фараоните се "сливат", когато умират - за да живеят вечно както в звездите, така и в полетата на Аару. Например в комплекса "Озирис" на моргата Мединет Хабу в храма на Рамзес III в Луксор виждаме изображение на фараона като Озирис в задгробния живот, който държи кривак и камшик, демонстрирайки "своето възраждане и коронация в царството на Озирис, вожд на западняците и владетел на вечността, бог par excellence на мъртвите".

Виртуална разходка из изгубените съкровища на Египет

По този начин тринадесет е число, пропито с древни легенди и очаквания, представляващо възкресението на Озирис, неговото царство на вечността, достигнато от чистата душа след дванадесет порти (или часа) на мрака и демоните, и в крайна сметка на личната трансформация.

Езотеричното число 18

Числото осемнадесет отдавна е известно като щастливо число в юдаизма. Често се дават в негови кратни стойности, като 36 и 72, като израз на благословия за дълъг живот. Причината, която обикновено се посочва за този късмет, е, че еврейската дума за "живот", chai (חי), има цифрова стойност 18. Затова подаръците и парите се дават в кратни на 18, защото евреите вярват, че това насърчава дългия живот.

Какъв знак сте според древния египетски хороскоп

Основната молитва на еврейската литургия се нарича Шемонех Есрей ("осемнадесет") и се чете от спазващите закона евреи три пъти дневно. Тя датира отпреди поне две хиляди години и разказва за осемнадесет молби към Бога, като например молба към Бога да помогне да се даде мъдрост и разбиране. Известна е също като Амида и днес включва последната деветнадесета благословия, с която се иска от Бога мир, доброта, благословии, доброта и състрадание. Така знаем, че осемнадесет е било популярно число в юдаизма за изразяване на пожелание за дълъг живот.

Остава въпросът защо?

Думата chai, или "живот", вероятно произлиза от древноегипетската дума hai, която се превежда като "радвам се". Например известният фараон Аменхотеп III си построил дворец на Западния бряг в Тебес и го нарекъл Пер Хай, или "Къщата на радостта". В този прочут дворец, който е частично разкопан, сигурно е имало голямо ликуване и вълнение. Според Ариел П. Козлоф:

"Името не е било за подценяване, ако се съди по свръхбогатите етикети за подаръци от керамични съдове, открити там, много от които са надписани с годишни дати".

.
Източник: Getty images/ iStock

Тези доказателства се подкрепят и от особеното увлечение на фараоните по глезена - добре познатия символ на живота в Древен Египет. Той бил особено обичан от Ахенатен, който постоянно изобразявал как получава дара на живота от своя единствен бог - слънчевия диск Атен. Животът за тези фараони е бил от първостепенно значение и многобройни йероглифни надписи даряват фараона с дълъг живот, в съвсем еврейски смисъл:

"Да живее Добрият Бог, който е доволен от Истината, Господарят на всичко, което Атен обгръща, Господарят на Небето, Господарят на Земята и Великият Жив Атен, който осветява Двата бряга. Да живее Отецът, Атен, на когото е даден живот вечно и непрекъснато - Великият Жив Атен ..." (Надпис от гробницата на Ай, № 25, Амарна).

Авторът вече е писал, че Ахенатен е имал намерение да се превърне в нов Озирис - "Ахенатен преобърна вековната традиция във всички области на египетския живот и изобрази себе си като "нов Озирис", Озирис "на деня" - лично предложил на народа си себаит, маат и анкх: "пътят, истината и животът".

Противно на това, че Озирис е източник на всяко ново развитие, при неговата нова парадигма и според надписите от Амарна това качество е било прехвърлено на Атен. В Големия химн към Атeн от гробницата на Ай, генерала на царя, четем: "Атeн е един от най-популярните и най-популярните духове в света:

"Ти (Атен), който се издигаш и караш цялото творение да расте за царя... Ти (Атен) правиш заливането от подземния свят... що се отнася до всички далечни страни, ти правиш живота им... колко функционални са твоите планове, о, Господарю на непрекъснатостта!"

Ако Ахенатен, който си представял себе си като нов Озирис, е живял, за да стане Мойсей, както твърди този автор, можем по-добре да разберем акцента му върху дългия живот, един жив Бог и радостта - все аспекти на известния законодател. Например Ахенатен често е описван в съвременните текстове като провъзгласяващ морално-етично, основано на заповеди Учение за живота, почти идентично с Тората на Мойсей.

Междувременно Тората е описана като Учение за целия живот и, използвайки забележително амарски език: "Целта на еврейския живот е да въплъти Тора, живото слово на живия Бог, отправено към цялото творение чрез живота и опита на Ам-Израел, еврейския народ".

Осемнадесетте врагове на Египет

Числото осемнадесет представлява враговете на Египет, поне в алегоричен смисъл. Първият ред на прочутата стела на Мернептах гласи: "Пета година, трети месец от третия сезон (единадесети месец), трети ден, при величието на Хор: Могъщ бик, радващ се на истината; цар на Горен и Долен Египет: Бинре-Мериамон, син на Ре: Мернептах-Хотефирма, възвеличаващ могъществото, издигащ победоносния меч на Хор, Могъщия бик, поразяващ деветте лъка , чието име се дава во веки веков."

По същия начин стелата на Сфинкса на Аменхотеп II предоставя поразително текстово описание на фараона, който поразява враговете си: "Той върза главите на деветте лъка... Той ги събра всички в юмрука си, а боздуганът му се разби върху главите им..."

Според Джими Дън: "Цифрата "девет" представлява три пъти по три, което е "множеството на множествата", като по този начин обозначава съвкупността от всички врагове". Това любопитно се повтаря в псалмите на Стария завет. Например в Псалм 110:1 се казва: "... докато не направя враговете Ти подножие на нозете Ти." Удивително е, че в гробницата на Тутанкамон Картър открива стъпало с изображения на тези врагове.

В прочутата гробница са намерени и сандали с изображения на деветте лъка на всеки крак, което прави общо осемнадесет врагове на фараона (осем лъка са били нарисувани на сандалите, а каишката е представлявала деветия и последен лък). СътрудникътСесилия Богаард отбелязва:

"Това, което е още по-изненадващо, е изобразяването на вързани врагове върху повече от един чифт сандали, включени в гробницата на крал Тут ... вътрешните подметки на чифт сандали от сложен фурнир от мартерия изобразяват африкански затворник върху единия сандал и азиатски затворник върху другия, представляващи враговете на царството на крал Тут. Като се има предвид, че в Древен Египет художествените изображения са били използвани за проявление на реалността, посланието е съвсем ясно. Всеки път, когато фараонът правел крачка, той буквално стъпвал върху лицата на своите врагове."

Тутанкамон ежедневно буквално стъпвал върху осемнадесетте си врагове, напомняйки на света, че въпреки младостта си фараонът е управлявал всички.

Осемнадесет в изкуството и архитектурата

Още от времето на Старото царство, преди почти 5000 години, човешката фигура е изобразявана в изкуството с помощта на квадратна мрежа. Например, когато трябвало да се изрисува стена, художниците "започвали с покриването на стената с мрежа, което им позволявало да копират вярно от проекта, начертан на папирус. След това те проследявали контурите на фигурите с червена боя ... човешките фигури имали стандартен брой квадрати".

Това се оказали осемнадесет квадрата от нивото на стъпалата до нивото на очите (като по този начин се дава възможност за всякакъв размер на украсата за глава).

На какво се основават тези осемнадесет квадрата? 

Ами на човешката длан, или на четирите пръста - известният "царски лакът" се равнявал на седем длани. Тези осемнадесет квадрата са разделени на единадесет квадрата от стъпалата до кръста и седем квадрата от кръста до нивото на очите. Те също така са в златно сечение помежду си. Две величини са в "златно сечение", ако съотношението им е същото като съотношението на сбора им към по-голямата от двете величини, или 1,618. То отдавна е разпознато в геометрията и природата и е използвано в изкуството поради естетическата си приятност.

Кои са най-странните суеверия, разпространявани по света

Ако се вгледаме по-дълбоко, изследователят Кристофър Бартлет вярва, че тези числа се намират в размерите на самата Голяма пирамида. Например съотношението между основата и височината ѝ е 11:7 - точно същото съотношение като това на човешкото тяло.

"Египтяните са имали пристрастие към простите пропорции на златното сечение в своето изкуство и архитектура. Тъй като използваната от тях фигурална формула дава първично деление на златното сечение 7:11, то следва, че ако същата човешка пропорция е била използвана за конструкцията на Голямата пирамида, златното сечение би се явило по-скоро като нейна последица, отколкото като причина."

В масивната структура има и други примери за това съотношение. През 1997 г. Рудолф Гантенбринк, използвайки своя малък робот Upuaut, открива няколко пропорции 14:11 и 11:7 във вътрешните мерки и в хоризонталните изходни точки на шахтите на пирамидата. Например те са разположени при разделяне на вертикалната височина в съотношение 14:11, което създава ъгъл от 51,843°, еднакъв със страната на пирамидата. Освен това шахтите се срещат в точка в основата на Царската камера, която е 11:18 от хоризонталното разстояние между външните отвори на двете шахти.

Бартлет отбелязва, че предишни проучвания, като това на Бадауи през 1965 г., са установили доказателства за проста пропорция на златното сечение (1:1,6), приложена към поне 55 египетски храма. Междувременно Р. А. Швалер де Любич доказва в книгата си "Храмът на човека" от 1998 г., че в храма в Луксор е използвано златното сечение и естетическите пропорции на човешката фигура; а архитектурният му план съответства на жизненоважни анатомични части на тялото, като например пъпът, съответстващ на перистилния "слънчев" двор на Аменхотеп III.

Така осемнадесет е може би най-важното число, което определя пропорциите на хората и боговете и дори на най-величествените пирамиди отпреди пет хиляди години, както и дългия и добре изживян живот. Междувременно тринадесет ни предизвиква да приемем новите неща в живота, да станем като Озирис и да се преобразим с божествена помощ. (Интересно е, че Ахенатен управлява новия си град Амарна в продължение на тринадесет години).

Следващия път, когато видите тринадесет или осемнадесет, считайте, че това е късмет. Синхронизирате се със специална тайна символика, която се простира хилядолетия назад, и се докосвате до същите свещени числа, които са построили пирамидите, до същата симетрия, която е определяла древното изкуство и красота, и до същите сили на възкресението, използвани от самите богове и фараони на Египет.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 44 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 5 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 5 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 5 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар