0

Oгромният натиск, на който са подложени жените през вековете по отношение на постигането на "перфектното тяло", често ни кара да забравим, че тези наложени привидно конкретни стандарти за красота, всъщност са нещо много повече.

Жената преди 5000 г. и днес - каква я харесваме

Докато експертите занимаващи се с диети, пластична хирургия и дори самите знаменитости са заети с опитите да ви убедят, че тялото ви е по-малко от съвършено, те пропускат факта, че нашите представи за красота са напълно ефимерни и са се променяли не само в рамките на нашия живот, но и масово в историята на човечеството.

В Древността

.
Източник: iStock/Getty images

В Древен Египет женската красота е била от голямо значение и обикновено е означавала стройно тяло с тесни рамене, висока талия и симетрично лице. Красотата е била признак за статус и дори ранната версия на днешния лак за нокти е била поощрявана.

Древногръцките мислители са разсъждавали също много върху красотата, но най-вече върху атлетичното мъжко тяло - до степен, в която мъжете са се сблъсквали с много по-висок стандарт за красота от жените. Древните статуи обаче ни показват идеализираната от художниците форма на жените, която се отличава с наляти бедра, големи гърди и стегнат корем.

Китайците идеализирали неща като тънка талия, бледа кожа, големи очи и малки крака и това се утвърдило като траен идеал за красота. Те водят началото си от династията Хан (202 г. пр. Хр. - 220 г. сл. Хр.). Идеята за свръхженственост се свързвала и с дългата черна коса, белите зъби и червените устни.

Средновековие

.
Източник: iStock/Getty images

Средновековната епоха била странно специфична със своя идеал за жената. Съобщава се, че те били предпочитани с високо, изпъкнало чело, тънки, оскубани вежди, малките зъби, дългата шия, малки гърди, наклонени рамене, малка талия и изпъкнал корем.

Епоха на Ранния ренесанс

.
Източник: iStock/Getty images

В желанието си да се отдалечат от строгата скромност и религиозността характерни за Средновековието, ренесансовите художници през 1300-1500 г. започват да рисуват жени с голи гърди, символизиращи смесица от плодородие и чувственост.

В "Раждането на Венера" на Ботичели е изобразена богинята на любовта и красотата - "идеалната" жена, която изглежда естествена, заоблена, бледа, но с леко зачервени бузи и с меко, кръгло лице. Много художници от онова време, особено Рафаело, признават, че са рисували своите представи за красива жена вместо действителна жена, като по този начин жените се превръщат не само в обект на плодородие, но и на похот и красота.

Особено в периода 1400-1700 г. се смятало за задължение на жената да отразява статуса на съпруга си както в поведението, така и във външния си вид. Пълното тяло с големи гърди, закръглен корем, пълни бедра и светла коса и кожа се възприемали като женски идеал на висшата класа.

Елизабетинската епоха

.
Източник: iStock/Getty images

Когато през 1558 г. кралица Елизабет е коронясана, тя донася със себе си и акцентирането върху женските лица. Въпреки че преди това гримът е бил възприеман като "въплъщение на Сатаната", както съобщава едно харвардско проучване, дебелият слой бяла пудра на оловна основа и характерните червени устни на 25-годишната кралица скоро се превърнали в символ на класа.

Колкото по-светъл, толкова по-добър - което е било и удобно, защото бедните хора били тези, които е трябвало да работят навън, докато богатите са можели да демонстрират привилегированата си бледност, оставайки вътре.

След Френската революция до края на XVIII век

.
Източник: iStock/Getty images

Гримът, който се е носел както от мъже, така и от жени, излиза от мода, след като французите се разбунтували срещу аристокрацията и нейната изкуственост.

След революцията обаче изкуството за нанасяне на грим е възприето от кокетките като вид представление пред мъжете и това поставя началото на асоциацията за външния вид и сексуалността на жената като нейно най-голямо достойнство, а също така това определило грима като нещо, което се носи само жените.

Викторианска епоха

Когато през 1837 г. кралица Виктория е коронясана, бледостта все още е в основата на стандарта за красота, но вече включва и слабост - подобно на хероиновия шик, но по-скоро туберкулозен шик. Според изследователката Алексис Карл "слабите са били смятани за много красиви". Помогнало и това, че гримът по онова време съдържал невероятно опасни материали, които отравяли жените и така им помагали да изглеждат слаби.

Но идеалната форма на тялото парадоксално си оставала пълна и с тънка талия. Как се справяли тези слаби жени?

кцентът падал върху полите с форма на камбана и плътно прилепналото бельо, които създавали впечатление за фигура на пясъчен часовник. Корсетите станали много популярни именно, за да подчертаят, а понякога дори да създадат извивки на жената, като приберат талията и поддържат гърдите.

20-те години на миналия век

.
Източник: iStock/Getty images

През тази епоха нещата наистина започнали да се променят, тъй като се променило и положението на жените в обществото. След като се присъединили към работната сила по време на Първата световна война, те започнали да изразяват самостоятелността си и в крайна сметка изоставили големите коси и корсетите. Извитият образ на плодородието и похотливостта излязъл от мода и бил заместен с андрогинния.

Жените стигнали дотам, че носели сутиени, които сплесквали гърдите им, и рокли, които падали прави, за да скрият извивките им, и започнали да подстригват косите си много късо. Именно през 20-те години на миналия век обаче се разпалила бурната мания по женските тела, а според проучванията това е епохата, в която хранителните разстройства започнали да вземат връх, съобщават от CNN.

30-те и 40-те години

.
Източник: iStock/Getty images

20-те години на миналия век завършили зле и в условията на Голямата депресия повечето жени не са могли да се притесняват за това дали са слаби или имат подходящи дрехи. Заради дажбите през Втората световна война, жените често преработвали мъжките костюми и така възприели подплатени рамене и остър силует на пясъчен часовник. Момчешката фигура също не издържала, тъй като никой не искал да изглежда така, сякаш гладува. Но сладострастната фигура си останала нереалистична във време на хранителните дажби

50-те и 60-те години

.
Източник: iStock/Getty images

Следвоенното общество донесло със себе си празник и ново богатство и тази ера на разточителство довело до това, че малко по-пълната фигура придобила популярност. Фигурата на пясъчен часовник, включваща голям бюст, станала изключително търсена.

Интересни факти, които не знаем за Мерилин Монро

Златната ера на Холивуд 

Мерилин Монро се превърнала в образа на идеалното женско тяло: с извивки, фигура на пясъчен часовник, големи гърди и тънка талия. Интересно е да се отбележи, че много днешни хора възприемат секс символите от 50-те и 60-те години като "плюс сайз". Макар и да са били по-тежки от днешните модели, тези златни момичета на Холивуд все още били много слаби – те просто имали гърди и бедра.

Извивките отново се появили на преден план, когато младите хора започнали да се бунтуват срещу по-старите представи за женственост. Британският модел Туиги се превръща в един от първите международни супермодели и икона на 60-те години на миналия век, като за пореден път възхвалява слабото и младежко тяло на жените. Макар че това било символична промяна от корсетите и pin-up момичетата, това било още една заблуда за свободата на женското тяло.

Ерата на супермоделите

.
Източник: iStock/Getty images

През 80-те години на миналия век настъпила ерата на супермоделите, при която "перфектната" жена все още е висока и слаба, но вече има и тен и е атлетична. Идеалният размер на бедрата стана по-малък, макар че големите гърди останаха желани, така че имаше някаква смесица от извивки, дълги, тънки и тонизирани.

Тенденциите при жените започнаха да се влияят повече от модели като Синди Крауфорд и Наоми Кембъл, отколкото от актьори, и това доведе до огромна мания по упражненията, включваща множество видеоклипове с тренировки. Тогава също така медицинските изследвания отбелязват, че отново е имало драстично увеличение на хранителните разстройства.

90-те години

Но когато изглеждало, че идеалното тяло не може да стане по-слабо, 90-те години довели със себе си британския модел Кейт Мос. Популярна станала визията на "хероиновия шик", която възхвалявала изключително слабите тела с бледа кожа. Това било най-слабият женски идеал в историята. През това десетилетие анорексия нервоза водела до най-високия процент смъртност спрямо всички останали психични разстройства, установили CNN в проучване в Current Psychiatry Reports.

2000-те години

В началото на века вредните последици от нарастващата фиксация върху теглото и хубостта през миналия век започнали да се отразяват на по-младите демографски групи. Има данни, че деца на четири-петгодишна възраст започнали да проявяват липса на увереност, а юношите се превърнали в пиковата демографска група за хранителни разстройства. Медиите също започнали да обсъждат и очернят затлъстяването, така че вниманието било свръхфокусирано върху теглото.

Ера на социалните медии

.
Източник: iStock/Getty images

От 2010 г., заедно с възхода на социалните медии, се наблюдава и промяна към отбелязване на различните типове тела в медиите и в модата. Много експерти смятат, че социалните медии са дали на различните типове тела платформа за представяне, създадена от потребителите, и макар че социалните медии, разбира се, са били причина и за много хранителни разстройства, със сигурност именно там е разцъфтяло движението за позитивно отношение към тялото. Съобщава се, че моделът Ашли Греъм е първият "plus-size" модел, който някога се е появявал на корицата на Sports Illustrated Swimsuit Issue през 2016 г., а след това и на Vogue през 2017 г.

Ерата на модификациите на тялото

Източник: Getty Images

Бразилското повдигане на дупето, корекциите на носа, оформящите дрехи, филтрите за лице в социалните мрежи, ботоксът, приложенията за редактиране на снимки, комплектите за оформяне на контурите и много други се превърнаха в норма в наши дни, за да "помогнат" на жените да постигнат перфектното тяло и да запазят младежкия си вид. В същото време сме свидетели как движението за позитивно отношение към тялото се разраства до безпрецедентни висоти, като дава възможност за изява както на модифицираните, така и на естествените тела. Но фактът си остава факт: нито едно тяло никога не е било и няма да бъде "идеално" завинаги.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2030 година. НАСА открива първия ресторант на Луната. Посетител пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест пред руското посолство в София: Геноцид!

Протест пред руското посолство в София: Геноцид!

България Преди 11 минути

Протестиращи: Това е геноцид не само срещу украинския народ, срещу всички нас

Силвио Берлускони

Берлускони отново е приет в болница

Свят Преди 3 часа

Преди два месеца той бе диагностициран с левкемия и белодробна инфекция

Марс

Изкуствената фотосинтеза може да бъде ключът към колонизирането на Космоса

Технологии Преди 4 часа

Копирането на основните процеси протичащи при фотосинтезата в природата може да ни даде доста предимства, в реализирането на космическите амбиции на човечеството

<p>Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в НС</p>

Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание

България Преди 4 часа

Гешев ще говори за конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН ще гласува за падането на имунитета на Борисов

България Преди 5 часа

"Коравите мъже не се крият зад имунитета си и зад комисии", заяви председателят на ПГ на ИТН

Въвеждат онлайн винетка за паркиране в София

Въвеждат онлайн винетка за паркиране в София

България Преди 5 часа

Отпада чакането за издаване на 35 000 граждани и разходването на 180 000 листа хартия всяка година

МОН обяви резултатите от матурите за 4-ти клас

МОН обяви резултатите от матурите за 4-ти клас

България Преди 5 часа

Учениците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика

владимир путин александър лукашенко

Русия започва да разполага ядрени оръжия в Беларус след месец

Свят Преди 5 часа

Путин и Лукашенко са засегнали и сътрудничеството в икономическата сфера

Оставка за приема в руското посолство иска СДС от председателя на БЧК

Оставка за приема в руското посолство иска СДС от председателя на БЧК

България Преди 5 часа

СДС: Възмутени сме от присъствието на председателя на БЧК Христо Григоров на приема

Снимката е илюстративна

Ново земетресение в Пловдивско

България Преди 5 часа

Епицентърът на труса е бил близо до село Моминско край летище "Пловдив"

Снимката е илюстративна

Обраха американски влак със снаряди за Украйна

Свят Преди 5 часа

Заподозрените са задържани, а откраднатото е върнато

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Свят Преди 6 часа

Борел: Язовирът не е бил бомбардиран

древни организми

Откриха "изгубения свят" на първите хищници

Технологии Преди 6 часа

Хищникът е живял преди повече от 1,2 милиарда години

делян пеевски

Пеевски: С Христо Иванов обсъдихме да премахнем фигурата на главния прокурор

България Преди 6 часа

Депутатът от ДПС обясни, че това са били базови обсъждания

Искрен Митев

Искрен Митев: Представител на "Възраждане" три пъти се изплю към трибуната на парламента

България Преди 6 часа

Митев уточни, че народният представител е заместник-председател на Народното събрание

ВСС разглежда исканията за освобождаването на Иван Гешев

Гешев поиска имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

България Преди 7 часа

Още предни дни прокуратурата предложи на главния прокурор да направи това