2

Б ългария – в топ 5 в Евросъюза по лоши заеми. При нас кредити се просрочват три пъти по-често, отколкото при средния европеец. Данните са на БНБ, цитирани от омбудсмана Мая Манолова.

Финансистът Емил Хърсев коментира темата в предаването „Здравей, България” по NOVA с думите: „Това не е много. Всъщност имаме намаление на отпуснатите кредити, в сравнение със същия период на миналата година. Има много причини за това страната ни да има много кредити, които не се обслужват навреме.

Държавата трябва да се замисли за това до каква степен законодателството трябва да бъде променяно в посоката, която омбудсманът преследва.

Т.е. да се облекчават неизрядните кредитополучатели в битката им срещу кредиторите”.

„Много важно е да разграничим видовете кредити. В България за съжаление има твърде голям дял на небанковите кредити в общата сума на кредитите и в общия брой на кредитите. Големите длъжници са малко, много са длъжниците на малки суми”, подчерта той.

При бързите кредити е друго. Това поначало са фирми, които предвиждат един по-голям процент на лоши кредити

Тук съм абсолютно съгласен за некоректните практики, които трябва да бъдат преследвани. Всеки трябва да внимава какви договори подписва и да избягва сключването на договори с фирми, които ползват определени некоректни клаузи”, препоръча Хърсев.

Експертът добави: „Никога не може да се напише закон, който да пази всички глупаци. Това е пазарната икономика – тя изисква от всеки един от нас да внимава. Все пак некоректните практики трябва да бъдат преследвани”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@