8

К онкуренция между кметовете от селата на община „Раковски” за това кой да вземе използваната пътна настилка след ремонта на магистрала „Тракия”, за да оправи разбитите улици в населеното си място, съобщава NOVA.

90 км/ч на АМ "Тракия" заради дупки

Чиновник до всяка дупка, но полицай не може

Борисов за дупките: От -15 на 20 градуса и пломба на зъб пада

Десетки хиляди тонове стар асфалт са стоварени в депото край пловдивското село Белозем. Много от улиците в малките населени места в областта не са ремонтирани от повече от половин век. Сега дори отделни граждани плащат по 100 лв. на камион, за да им докарат стар държавен асфалт, с който да запълнят дупките пред домовете си.

„Кметовете, които искат да получат от него, трябва да изпратят чрез общината си искане до Областното пътно управление в Пловдив. Когато искането е до 10 000 лева, което е горе-долу около 800 тона асфалт, решението се взима от АПИ. Когато е над 10 000 лева, минава през Министерството на финансите. След като се получи разрешение, кметът на съответното село със собствени средства трябва да си вземе материала”, поясни в „Здравей, България” инж. Христо Тунчев от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

„По-голямото количество от асфалта ще бъде за селата Белозем и Чалъкови. Община Раковски има едно от първите в България създадени общински предприятия, които имат съответните категории за строителство на улици. Ние ще го направим с наши сили, тоест няма да ангажираме външен ресурс”, заяви от своя страна кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Той изрази надежда този асфалт да стигне за около 20 км улици и прогнозира, че ще издържи с години.

„Винаги е имало разбирателство между кметовете. Тази година ще има поне две улици с нов асфалт. Имаме бюджет от около 100 000 лева за нови улици. Засега това можем, това правим, което също е нещо”, каза от своя страна кметът на село Белозем Иван Тачев.

Междувременно ремонтът на АМ „Тракия” е към своя край, но повече асфалт за други села няма да има.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@