0

О т 00:00 ч. на 29 септември официално започна предизборната кампания за местните избори на 29 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 27 октомври. Това се посочва в решение на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В случаите на втори тур на територията на дадена община, район или кметство предизборната кампания започва веднага след определяне на кандидатите и датата за провеждане на втория тур от ОИК и приключва в 24:00 часа на деня преди предизборния ден.

За участие в местния вот в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 коалиции. В сряда ЦИК определи номерата в бюлетината на политическите формации. Номерата на местните коалиции и независими кандидати в бюлетината следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии.

Партиите и коалициите, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са:

1. КП „БСП за България“

2. ПП „Земеделски народен съюз“

3. ПП „Средна европейска класа“

4. ПП „ВМРО – Българско национално движение“

5. ПП „Български съюз за директна демокрация“

6. ПП „Национално движение за стабилност и възход“

7. ПП ГЕРБ

8. ПП „Политическо движение социалдемократи“

9. КП „Съединени за Пловдив“ 

10. ПП „Български демократичен съюз „Радикали“

11. ПП „Справедлива България обединени родолюбци“ – „СБОР“

12. ПП „Български гласъ“

13. КП „Заедно за силна община“

14. КП „Граждани за общината“

15. ПП „Движение България на гражданите“

16. ПП „Пряка демокрация“

17. ПП „Правото“

18. ПП „Български социалдемократи“

19. ПП „Български демократически форум“

20. ПП „Български възход“

21. ПП „Има такъв народ“

22. ПП „Консервативно обединение на десницата“ - КОД

23. ПП „Български земеделски народен съюз“

24. КП „Алтернативата на гражданите“

25. ПП „Съюз на демократичните сили“ 

26. ПП „Партия на Зелените“

27. ПП „Национално движение единство“

28. КП „Левицата!“

29. ПП „Развитие за Септември и региона“

30. ПП „Ние идваме“

31. ПП „Съюз за Пловдив“

32. ПП „Обединени земеделци“

33. ПП „Движение Гергьовден“

34. ПП „Движение за просперитет на Перник“

35. ПП „Бъдеще за родината“

36. ПП „Българска прогресивна линия“

37. ПП „Българска социалдемократическа партия“

38. ПП „Общество за нова България“

39. ПП „Евророма“

40. ПП „Море“

41. ПП „Обединен блок на труда български лейбъристи“

42. ПП „Възраждане“

43. ПП „Социалдемократическа партия“

44. ПП „Съюз на свободните демократи“

45. КП „България на регионите“

46. ПП „Партия консервативна България“

47. ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“

48. ПП „Атака“

49. ПП „Свобода“

50. ПП  Съюз на патриотичните сили „Защита“

51. ПП  Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

52. ПП „Българска нова демокрация“

53. ПП  Социалистическа партия „Български път“

54. ПП „Движение напред България“

55. ПП „Движение нашият град“

56. ПП „Спаси София“

57. ПП „Движение за права и свободи“

58. ПП „Новото време“

59. ПП „Воля“

60. ПП „Национално движение за права и свободи“

61. КП „Неутрална България“ („Комунистическа партия на България“, „Българска комунистическа партия“, „Партия на българските комунисти“, „Нова сила“, „Русофили за възраждане на отечеството“) 

62. ПП „Ред, законност, справедливост“

63. ПП МИР

64. ПП „Глас народен“

65. ПП „Движение демократично действие – Д3“

66. КП „Продължаваме промяната – Демократична България"

67. ПП „Величие“

Предизборната кампания се води на български език, е записано в решението на ЦИК.

Гражданите, партиите, коалициите, местните коалиции, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за общински съветници и за кметове и партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

Предизборните събрания са публични, като за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Предизборна агитация

Предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на Изборния кодекс, се посочва в решението на ЦИК. 

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали, като на всеки материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Агитационните материали се поставят на определени от кмета на общината/района/кметството места.

Заповедта на кмета се оповестява публично и се изпраща на общинската избирателна комисия. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.

В правомощията на общинските избирателни комисии (ОИК) е да се произнасят по жалби за неправилно поставени агитационни материали по време на предизборната кампания. По решение на ОИК кметът на общината, района или кметството или кметският наместник премахва или изземва поставените и разпространени в нарушение агитационни материали. При необходимост премахването и изземването става със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи. В изборния ден премахването и изземването на такива материали може да става и по решение на секционните избирателни комисии.

Когато през изборния ден и до края на гласуването секционната избирателна комисия установи наличие на агитационни материали, поставени в изборните помещения или на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, тя незабавно ги отстранява. 

По решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) се премахват или изземват поставените и разпространени в нарушение агитационни материали, когато засягат територията на повече от една община или които се отнасят за повече от една община. Премахването и изземването се извършват по заповед на съответния областен управител и при необходимост със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.

В срок до 7 дни след изборния ден, а когато на територията на съответната община се провежда втори тур – в срок до седем дни от датата на произвеждането му, партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Какво се забранява във връзка с предстоящата кампания и вот на 29 октомври

Предизборната агитация се забранява 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. 

До приключването на изборите се забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред. Освен това се забранява публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението; агитационни материали, които накърняват добрите нрави и накърняват честта и доброто име на кандидатите.

Забраняват се агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения; използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация; провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала; провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации; предизборна агитация от служители на вероизповеданията; поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването; в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 2 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия