76

В ъзрастна жена от ловешко село остана на улицата без дом и спестявания след смъртта на съпруга си. 82-годишната баба Йовка от село Казачево твърди, че е измамена и че са се възползвали от нейната безпомощност.

Десети ден за нея се грижат роднини от селото.

Нямам нищо – на улицата съм. То беше наскоро, след като почина мъжът ми,

бях много разтревожена и не съм си и помисляла, че може да се случи това нещо”, казва баба Йова пред NOVA.

30 години от живота си Йова Атанасова е работила в троянската поща. Има проблеми със зрението. В къщата си живее до преди седмица. Когато съпругът ѝ починал в края на декември миналата година, за погребението помагат услужливите ѝ съседи – рентгеноложката в троянската болница д-р Жанета Кушева и нейният мъж Павел.

Именно те започват да се грижат за възрастната жена, като тяхна роднина заживява с баба Йовка. „Тя ме ограби и се отнасяха много зле с мен. Искам лекарства – те отлагат. Струва ми се, че започнаха да ми слагат опиуми в шише, в кафе и все ходех при комшийката да го изследва. Опитват се да ме ликвидират. Тази свекърва на Женя ме ограби, мами ме. Като в концлагер.

Исках да си отида при кучето да легна. Голям тормоз, а уж ще ме гледа, а аз можех да се гледам”,

разказва Йова Атанасова.

Преди събитията, за която възрастната жена разказва, тя е заведена при нотариус, където упълномощава съседката си да разполага с нейните средства и тези на покойния ѝ съпруг. „Донесе ми листи да си сложа палеца на белите листи. Все си мисля, че е заради парите за пенсията ми”, казва още Атанасова. След като незрящата баба Йова се подписва с палец в нотариална кантора, с пълномощното рентгеноложката дарява на себе си къщата на старицата. Прехвърля и всичките ѝ спестявания по своя сметка – малко над 13 000 лв. Сега, възрастната жена е без дрехи, пари и лични вещи в дома на свои роднини в Казачево.

Братът на покойния ѝ съпруг е единствен техен наследник, тъй като баба Йова няма деца. „При нас дойде, взехме я. Много е травмирана, нямаше дрехи. Аз се обадих на една комшийка, викам ѝ да помогне, ако има нещо. Тя донесе половин чувал нови фланели”, казва Павел Атанасов – брат на починалия Милчо Атанасов.

За съдбата на баба Йова разбират всички от село Казачево. Оказва, се че в хода на процедурата по прехвърляне на имота са

извадени документи от кметството, поискани от Жанета Кушева без знанието на кмета.

Секретарката е била принудена. „Сигурно не ги е попитала защо им е. Тя каза, че щели да я пребият. Дали се е уплашила, защо го е дала… Не знам. А, не е трябвало. Щом няма моя подпис – това е невалидно. Цялото село остана възмутено. За мен има някакви задни мисли”, казва Иван Диков – кмет на с. Казачево.

Д-р Жанета Кушева коментира пълномощните с палеца на баба Йова: „Тя, все така си го прави. Слага на едното пълномощно, на декларации, те са много неща, които се правят за пълномощно. Със собственият си палец подписа всичко с тампон, който притежава нотариуса”. Д-р Кушева не отрече, че е дарила сама на себе си къщата на баба Йова. Не отрече и че е прехвърлила по своя сметка всичките спестявания на възрастната жена и покойния ѝ мъж.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@