4

Н а 24 октомври се сбогувахме с големия български писател акад. Антон Дончев, който си отиде на 20 октомври. 

Между 10:00 до 13:00 ч. в Българската академия на науките се състоя поклонението пред тленните му останки. Във фоайето на Академията бъше поставена книга за изказване на съболезнования в негова памет.

Последно сбогом с акад. Антон Дончев

„Това е загуба за цял един народ, горещо обичащ един от най-ярките майстори на българското слово, гениален разказвач на велики събития от българската история и мой любим автор“, пише лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователен адрес.

„При една от срещите ни Антон Дончев ми каза, че всяко семенце си знае времето. Затова той сееше непрекъснато вярата в бъдещето на Родината ни. Поклон пред паметта му!“, споделя още Нинова.

Сбогуването с хората на перото винаги е особено трудно, защото с тях си отива и частица от духа на нашия народ, това заяви пред медиите президентът Румен Радев за Антон Дончев, малко преди да влезе на поклонението, предадоха от DarikNews.bg. 

"Със своя необятен талант академик Антон Дончев носеше не само мъдрост, човещина и вяра, той укрепваше българщината. Успя по невероятен начин да възпее величието на българския дух и убедеността, че силата на вярата надживява и смъртта", посочи Радев. 

Пламъкът на неговото творчество ще продължи да огрява и следващите поколения, каза още държавният глава. 

Телевизионният продуцент Евтим Милошев сподели, че е имал щастието и привилегията да има много близки творчески отношения с акад. Антон Дончев в късната есен на неговия живот.

"Мога да ви кажа едно нещо – този човек имаше огромен мащаб. Да оставим настрана изключителния му талант, да оставим настрана изключителната му личност като въздействие и като присъствие, този човек имаше огромен мащаб", заяви Милошев и изрази тъгата си в днешния ден, в който ни напуска национално богатство като акад. Дончев.

Милошев подчерта, че писателят е заслужавал международно признание по категоричен начин, но животът му така се е стекъл, че това не се е получило. Продуцентът изрази надежда поколенията да оценят мащаба на акад. Дончев.

"Запомнил съм го като всички българи - като един изключителен, велик творец, един ярък, много ангажиран общественик“, каза Георги Първанов, /президент 2002-2012 г./. Той сподели, че може да разкаже много спомени с Антон Дончев.

„Когато се събрахме Инициативния комитет за възстановяване на банското крило на Зографския манастир, тогава той беше водеща фигура в това отношение и си спомням как не с гняв, а по-скоро с тъга акад. Дончев каза как са могли онези стари българи от Банско да качат на волската си кола един голям камък и да го карат толкова време до Зографския манастир, а днес при толкова много хотели, при толкова много бизнес структури не се намери някой, който да задели малка сума за това, т.е. дразнеше го това. Наистина се гневеше и тъжеше за това, че родолюбивото у нас като че ли затихва“, заяви Първанов и допълни, че акад. Дончев е бил истински български родолюбец и будител.

Депутатът Тома Биков каза, че е имал възможност да се запознае с Антон Дончев в края на неговия живот и по време на няколкото техни срещи е усетил, че той е един добър човек. „Акад,. Антон Дончев е един факт на съвременната българска идентичност, независимо от това дали е оспорван или признаван, Антон Дончев е безспорен факт на българския ХХ век и аз се радвам, че той успя да получи признание и да се превърне в авторитет, докато беше жив. Мисля, че от тази гледна точка загубата за българското общество е много голяма, защото нямаме чак толкова много авторитети“, заяви Биков.

Кинорежисьорът Людмил Стайков заяви пред БГНЕС, че акад. Дончев е явление в българските изкуство и литература. „Неговата творба „Време разделно“ се нарежда между най-значимите в златния фонд на българската литература. С "Време разделно" той достигна до сърцата на всички българи, по този начин обезсмърти завинаги своето име“, каза Стайков. Той изрази дълбок поклон пред паметта на писателя. 

На въпрос на БГНЕС с какво ще запомни акад. Антон Дончев и какъв човек е бил, Сергей Станишев отговори, че ще го запомни като голям български интелектуалец и писател. „На всички мисля, че ще ни липсва неговата вяра в доброто, в хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи, не само „Време разделно“, но и за цар Самуил и за Хан Аспарух, са опора на духовността и на корените на българите, на българската нация. Дай Боже, всеки да има такова наследство, каквото оставя Антон Дончев“, каза Станишев. 

Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта: Видни общественици почетоха акад. Антон Дончев

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. През 1948 г. завършва гимназия във Велико Търново, а през 1953 г. – „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Първите литературни опити на акад. Дончев датират още от юношеските години. Влечението му към литературата надделява, дори когато става млад юрист. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Следват години на работа като редактор, журналист, сценарист и творец, автор на десетки разкази, статии, детски книги, сценарии за филми и телевизионни сериали.

От сценарии на Антон Дончев са филмите „Калоян“, „Глутницата“, „От другата страна на огледалото“, петсерийния „Завръщане от Рим“, заснет с участието на Италия, шестсерийния „Милионите на Привалов“, заснет с участието на ГФР и ГДР и знаменитият филм „Време разделно“, с който Антон Дончев постига международна и национална популярност.

Първата книга с името на Антон Дончев е „Пробуждане“, написана на 25-годишна възраст в съавторство. Влечението към исторически романи е негова съдба.

Следва „Сказание за времето на Самуила“, претърпяла 8 издания и над 500 000 екземпляра.

„Време разделно“ – романът, който неизменно се свързва с името на Антон Дончев, се ражда на един творчески дъх, за малко повече от месец, когато младият автор е на 33 години. Романът е многократно издаван и световно известен. Междувременно се раждат четиритомника „Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жрецът Терес“, която той създава и изстрадва като творец в продължение на 13 години, както и поредица от романи като „Девет лица на човека“, „Николай Рьорих“, „Странният рицар на свещената книга“, „Легенда за двете съкровища“, „Трите живота на Кракра“, „Сказания за Александър Македонски“.

Романи, в които акад. Дончев представя историята през погледа на съвременник, съпреживява ценностите, които сближават хората от миналото и днес. В книгите му има много фактология, митология, история, народопсихология и други области на познанието, преминали през мъдростта и мисълта на писателя, през творческите импулси и вълнения. Това творчество ни дава право да разглеждаме акад. Антон Дончев като патриарх на съвременната българска литература.

През 2000 г. Антон Дончев е избран за академик на Българската академия на науките.

През годините акад. Дончев е получавал множество награди и отличия, между които: наградата за балканска литература „Балканика“, орден „Стара планина“ първа степен, Голямата награда на Софийския университет за литература и почетния знак на синя лента, Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2005 г., Доктор хонорис кауза на УНИБИТ, Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за значими постижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина, Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет, Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ и др.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 19 минути

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 5 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели