4

Н а прага на 15 септември родителите вече пресмятат разходите за подготовката на учениците за новата година в клас. Освен тях обаче, ще трябва да се заделят пари и за частни уроци.

Цените им варират. Подготовката в школите излиза около 1000 лв. годишно, а индивидуалните уроци вървят между 30 и 50 лв; на час. Според последните проучвания на образователен сайт 18% от учениците вярват в частните уроци при подготовката за училище, а между 50 и 100 лв. за дете всеки месец отиват за допълнителни курсове.

В София сумата надхвърля 100 лв. месечно.

Инвестициите в паралелно образование са най-много при учениците в 7 клас. Има школи, които предлагат курсове по всички предмети от училище – както индивидуални уроци, така и в групи от по 5-6 деца.

Интересното е, че вече почти всички деца ходят на тях. Някои започват подготовката си още от 6 клас. Един групов урок от два учебни часа в школа струва 15 лв. За всеки ученик в школа месечно отиват поне 240 лв. само за допълнителните уроци по български и математика.

Проверка на NOVA в официалните ценоразписи на школите показва, че индивидуалните уроци вървят между 30 и 50 лв. на час в София. Преподаването в група излиза между 1000 и 1500 лв. за учебната година. Месечните занимания в отделните курсове в школите към държавата или общините ще струват между 10 и 60 лв., показва още проверката.

В някои от частните центрове месечната такса за извънкласна дейност може да достигне и 300 лв.

Сметката след 7 клас показва: за годишни курсове трябват по 1500 – 2000 лв., курс по чужд език – 1000 лв., учебни помагала – 50-100 лв., спорт или изкуство – 100 лв. на месец; така общо родителите трябва да извадят около 3000-4000 лв. за една учебна година. Ако 18 хил. ученици (или само 30% от 60 хил. седмокласници) ходят на уроци, това са 27 млн. лв. само за основните два предмета – български и математика.

Според експерти в образователната система, родителите дават минимум около

90-100 млн. лв. годишно за частни уроци.

Според различни проучвания сумата може да е и до пъти по-голяма – до 600 млн. годишно.

Според Цвета Брестничка от асоциация „Родители”: Това е един сив сектор, който няма официални данни”.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@