63

Н ова Наредба за обществения ред на Столичния общински съвет предвижда: мият ли ви стъклата на светофара - получавате глоба.

Паричната санкция ще бъде нанесена, само ако водачът на превозното средство плати на мияча на стъкла. В противен случай контролният орган не може да докаже провинението.

Репортер на "Здравей, България" демонстрира ситуацията със случаен шофьор на столично кръстовище пред Иван Илиев, председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

Илиев заяви, че "ако този господин ви беше дал пари, той щеше да стане ваш съучастник и щеше да ви стимулира. Тогава той щеше да бъде наказан, ако контролният орган прецени, че има извършено такова нарушение", обясни председателят.

Целта на новата наредба, продължи Иванов, е максимално кръстовищата да бъдат изчистени от хората, които мият коли.

"Шофьорите в София, които биха позволили и биха платили да им се измият стъклата, са може би съвсем малко. Въпреки това, искаме да предотвратим едно такова деяние”, поясни той.  Затова допуснахме това предложение да се разгледа от водеща комисия, за да можем да преценим кой е най-точният начин да се случи това".

Работната комисия ще разгледа и проблема с шума в градска среда.

Парламентът реши: От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксони

"Проблемът с шума е сериозен. Ние го разглеждаме в две направления. Първо, това са домашни дейности и съседи, които извършват ремонтни дейности в жилищата си. От друга гледна точка, това са строежите, които също създават шум. Предвиждат се забрани в определени часови интервали”, разясни Иван Илиев.

Новата наредба за обществения ред и сигурност ще бъде гласувана на 26 юли. 

Кмет иска да спре шумните веселби, как реагират ромите

НАСА намалява шума от самолетите със 70%

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@