0

П овече от половината асансьори в страната се поддържат фиктивно, твърдят от Българската асансьорна асоциация. А над 100 000 от съоръженията са напълно амортизирани.

Техници без лиценз и проверки само на хартия застрашават живота на пътниците. По данни на бранша - около 120 000 са асансьорите в страната, като около 100 000 са стари, за които няма резервни части.

В Асоциацията получили сигнал, че техник проверил 8 асансьора в софийска кооперация само за час.

"За да вземе 30 лв. на асансьор и да отбие номера", коментира Валентин Маринков от Българска асансьорна асоциация в рубриката "На твоя страна" по NOVA.

Колко време отнема ефективната проверка на асансьор?

"Функционални прегледи трябва да се правят поне веднъж месечно, като необходимото време за един реален преглед е около 2 часа", казва професионалният техник инж. Христо Таков.

Проста сметка показва, че за 8-часов работен ден екип от двама техници не може да провери повече от 4-5 асансьора. 

"Проверяват 5-6 асансьора за един час, което е само едно просто писане в книгите, има случаи, в които инспекторите дори не отиват до асансьорите", коментира инж. Таков.

А тези фиктивни проверки често водят до аварии.

По данни на бранша поне половината асансьори са поддържани нелегално от асансьорни фирми без лиценз за поддръжка.

От поддържащите фирми отричат да има фиктивни проверки на асансьори. При част от проверките обаче нарушения се откриват.

Проблемите понякога идват и от самите живущи в блоковете.

Според сигнали в Асоциацията жилищен блок в град Видин от 20 години няма договор с фирма за поддръжка.

От Българската асансьорна асоциация призовават всички да подават сигнали, когато забележат нещо некоректно в поддръжката на асансьора в жилищната им сграда.

Още по темата научете във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@