71

О громна телефона централа, сложна електрическа инсталация, система от връзки и административни помещения с впечатляващи мащаби под центъра на София. Тук няма никакви прозорци, защото това е бункер под жълтите павета на столицата. Входът е близо до мястото, където някога се издигаше Мавзолеят на комунистическия лидер Георги Димитров.

ВИЖТЕ ПЪРВИТЕ СНИМКИ ОТ ТАЙНИТЕ ПОДЗЕМИЯ НА МАВЗОЛЕЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

15 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров

Откриха саркофага на Георги Димитров в пункт за скрап

Ларгото на София – наследство от Сталин

Бункерът, който представлява цял комплекс, може да се превърне в зона за съвременно изкуство и ново и модерно място за младите артисти на София и нейните гости. Идеята на Столична община представи днес зам.-кметът Тодор Чобанов.

Той обясни, че бункерите в центъра на града са цяла система и по проект са свързани помежду си.

Според Чобанов е трудно да се каже за какво е бил предназначен бункерът под Мавзолея, тъй като, както и за много други съоръжения от онази епоха, няма документация нито в архивите, нито в библиотеките.

„Най-вероятно е предвиден при конфликти, въоръжен конфликт, тук да работят елементи от службите, от правителството. Има доста големи административни помещения с останки от оборудване”, посочи Чобанов.

Източник: БГНЕС

При самото разрушаване на Мавзолея обаче, частта от комплекса, която е свързана с обслужването на самата мумия на Георги Димитров, е доста пострадала. До там няма достъп.

Някои части на бункера все още изпълняват функции, които са важни - те ще бъдат изолирани, други са недостъпни поради разрушения.

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@