6

С действията си Държавната консолидационна компания ни показва, че екипът няма желание да следва промяната и да работи прозрачно. Не знам кой на кого е вдигнал мерника. Изглежда защитават стария модел на ДКК. Помним онзи половин милиард, който беше изразходен по непрозрачен начин. Това е работата на управлението на старата Държавната консолидационна компания.

Това заяви в ефира на NOVA министърът на икономиката Даниела Везиева. 

Министърът на икономиката Даниела Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания

„Преди това никой не ни е съобщил да има проблем. Имаме постоянна комуникация. Ако е имало нужда от обсъждане на нещо, винаги сме реагирали. Тъй че ако е имало някакво съмнение за злоупотреба е трябвало да го коментираме”, каза още икономическият министър.

„Продължавам да стоя зад твърденията, че решенията, които са взети от Съвета на директорите, не са по законоустановения ред. Затова свидетелстват и указанията от търговския регистър, които са дадени вчера”, категорична е Везиева.

Тя допълни, че е разпоредила проверка по документацията, която са качили от ДКК. 

Кирил Петков: Открихме редица нарушения, извършени от директорите на ДКК

„За част от нещата знам, защото сме ги коментирали по време на конкурсите. Декларацията, която е попълнила г-жа Караганева, е вярна”, поясни тя.

Е ефира на „Здравей, България” темата коментира и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Този казус действително е скандален и не става въпрос за политически разчиствания на сметки”, заяви Атанасова във връзка с уволнението на директорката на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева.

Според депутатката от ГЕРБ в прессъобщението, което беше публикувано от съвета на директорите, имало няколко скандални точки.

Кирил Петков освободи директора на ДКК

„На първо място, това, че Караганева еднолично сключва договори, без да има правомощия от съвета на директорите. Оказа се, че е имало обявен конкурс от МИ през август за набиране на членове на съвета на директорите на ДКК. До 7 септември е бил срокът за подаване на документи. На същата датата, вероятно в срок, Караганева е подала своите документи. На 8 септември тя вече е назначена. Два дни по-късно е вписана в търговския регистър. За ден да се проведе конкурс, да се впише, не мога нищо да твърдя, но си направете изводите”, каза Атанасова.

ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот

Тя беше категорична, че сблъсъкът не е политически. Според нея той трябва да е на тези, които бранят държавността.

„Ако всичко това, което членовете на съвета на директорите публично заявиха, е вярно,  става въпрос за много сериозни нарушения. Не приемам тезата, че тези, които са взели решението за освобождаването на Караганева, имат общо с ГЕРБ. Всички назначения, които са правени, са съгласно изискванията на Закона. Тези хора са издържали конкурси. В този смисъл времево за назначени, докато ГЕРБ е управляваща партия, но това няма общо. Не трябва да търсим подобна спекулация”, каза още представителката на ГЕРБ.

Според нея от действията на шефката на ДКК е имало и някакви последствия. Тя посочи, че има случаи, при които съветът на директорите подписват документ с един текст, а в последствие Караганева е подписвала споразумение с друг текст.

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот

„От ГЕРБ се намесваме в казуса, защото считаме, че държавността, законността и почтеността, когато се поставят на преден план от когото и да е, той трябва да има моралните устои да я защитава. Ние считаме, че единствено по този начин – с публичност и прозрачност в действията и решенията, могат да бъдат защитени законността и почтеността. Мен ме притеснява единствено това, което се е случило в разрез със закона”, посочи още Атанасова.


ГЕРБ: ББР и ДКК се обслужват от една и съща адвокатска кантора, свързана със „Сиела Норма”

Огромни заплати и бонуси се получават в Българската банка за възстановяване и развитие (ББР), обявиха представители на ГЕРБ по време на извънреден брифинг по-късно днес, пише DarikNews.bg.

По техни данни изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев получава месечна заплата от 17 хиляди лева, както и още две хиляди лева като член на борд. От партията на Бойко Борисов обаче твърдят, че бонусите му не свършват до тук. И питат: "Вярно ли е, че като член на инциативата Три морета г-н Арбаджиев получава 13 хиляди евро месечно? Ако е така сумата, която той прибира месечно е около 45 хиляди лева. Цанко Арабаджиев е бивш кандидат депутат от Демократична България и е поканен в ББР от Кирил Петков още преди той да е назначен за министър в нарушение на Конституцията", допълни Любомир Талев от ГЕРБ.

От партията твърдят също, че вторият член на Съвета на директорите на ББР Владимир Георгиев през август и септември е получавал по над 15 хиляди лева заплата, назначил се е и в ББР микрофинансиране, където е получил още 3 хиляди лева. Другите членове на борда също получавали сериозни суми - по 24 хиляди и по 17 хиляди. Живко Тодоров е получил от дъщерното дружество Национален гаранционен фонд 6 хил за август и почти толкова за септември. А Крум Георгиев взимал заплата и от ББР Лизинг - 1145 лв. за август и почти 2 хиляди за септември.

"Заплатите на новите директори са малко по-малки от тези на предходните и това се дължи на факта, че не получават бонус от генериране на печалби в ББР,  която е на загуба", допълни Любомир Талев. По неговите думи преди да оглави ББР, Цанко Арабаджиев е бил уволнен от друга банка. От ГЕРБ също така критикуваха ББР, че не оказва достатъчно помощ на бизнеса, каквато е нейната основна задача.

"Активите на банката не са се увеличили, а имаме спад от почти половин милиард лева през последната година.

От май насам са дадени само 55 кредита, като 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на ББР. Тоест само 8 кредита е дала самата банка за възстановяване. Освен това на 5 август с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лева с аргумента, че ще бъде подкрепян бизнеса. Къде са парите?", запитаха от партията.

Те направиха и друго разкритие - една и съща адвокатска кантора обслужва ББР и Държавната консолидационна компания, чиято ръководителка бе освободена преди ден именно заради въпросния юридически договор.

"Вчера се разбра, че

ДКК е сключила втори дублиращ се договор за над 1 млн и 250 хиляди лева с въпросната кантора, която според информацията в публичното  пространство е свързана със "Сиела норма"

- фирмата, която доставя и обслужва машините за гласуване. Същата адвокатска кантора има договор за 6 цифрена сума и с ББР. Банката подготвя и нов договор за 600 хил евро, чакаме да видим дали ще е договора със същата кантора. Или с такава, в която е работила съучредителката на „Да, България”, заедно с Кирил Петков, и негова близка сътрудничка Лена Бориславова", коментира още Любомир Талев.

От ГЕРБ начертаха и следната схема: "Кирил Петков и Асен Василев като тогавашни принципали възлагат на ББР да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със "Сиела Норма" и в резултат на машинното гласуване политическият им проект печели изборите."

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 23 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 13 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 14 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 15 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени