68

О бщо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг във вторник.

Има подадено заявление и от македонската национална електрическа компания  - „Електрани на Македония (ЕЛЕМ) за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия.

Петкова обясни още, че две заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие във финансирането на централата. Отделно от това в четири има желание за придобиване на миноритарен дял и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Няколко от големите световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене”. „Забележете, освен с осигуряването и производството на оборудване и с участие с финансирането на проекта, което смятам е изключително сериозна заявка за възможен и реален проект АЕЦ „Белене”, подчерта енергийният министър.

„Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян”, добави Петкова.

Седем са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор. Това са регистрираната в България „ИПК и УП” ООД, предполагаемо свързана с Русия, руската „Атоменергопром”, немската „Бектрон лиаз”, чешко-българският консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019”, „Корейската хидроатомна корпорация”, китайската Си Ен Ен Си и „АЕЦ Белене България” - консорциум на „Атоменергоремонт” АД, „Гранд енерджи дистрибюшън” ЕООД и ТЕЦ „Марица 3” АД.

Процедурата за избор на инвеститори в АЕЦ „Белене” започна на 22 май. В понеделник стана ясно, че „Росатом” е подала заявление за участие в изграждането на централата и то е било прието от българската НЕК.

Енергийният министър каза, че подадените заявления доказват огромния интерес на най-големите компании в ядрената енергетика. Френската „Фраматом” и американската „Дженерал Електрик” кандидатстват за доставка на оборудване и участие във финансирането на проекта.

Интерес за миноритарно участие са заявили „Атоменергоремонт” АД и предполагаемо свързаната с бизнесмена Христо Ковачки „Гранд енерджи дистрибюшън” ЕООД. А за изкупуване на енергия - "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД и „Юропиан трейд оф енерджи” АД.

Комисия от експерти ще оцени предложенията и до 90 дни ще изготви кратка листа с имената на дружествата, които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи оферти. Не се предвижда обжалване на взетите от комисията решения.

Всяка стъпка в конкурса ще минава през гласуване от Министерския съвет и Народното събрание. Петкова уточни, че ако решат, депутатите имат право да премахнат условието държавата да не участва с държавна гаранция в проекта. Но към момента такава няма да се дава. Очакваната стойност на изграждането на централата е около 10 млрд. евро. При всички случаи България ще има блокираща квота в АЕЦ „Белене”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@