26

Ц ените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), информира NOVA. За първи път след началото на протестите шефът ѝ Валентин Златев коментира рязкото поевтиняване на бензина и дизела в последните няколко седмици.

„Горивата поевтиняха напоследък, не заради протестите на хората, а защото нефтът падна на борсите“,

каза Валентин Златев, председател на БПГА по време на работна среща на Българската петролна и газова асоциация в Стара Загора. „Учудвам се, че нямаше протести преди три месеца, когото започнахме да вдигаме цените на горивата, а бяха сега, когато цените падат“, каза Златев, цитиран от БТА.

„Нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата. Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви“, посочи Златев.

Той каза още: „Преди година половина Комисията за защита на конкурнцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени, технологията за производство на горива също е почти еднаква.

Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите.

В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора“.

Според Златев, неясно било как всичко може да е изписано на касова бележка, без да се наруши закона, както иска правителството. „Технически и аз не знам как ще стане, ако наредбата трябва да се приложи така, че да въвежда нов софтуер – да, това ще оскъпи горивата”, каза Златев.

Живодар Терзиев, собственик на фирма, член на БПГА каза: „Ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се очаква поевтиняване от две стотинки на литър при бензина А 95 и пет стотинки при дизеловото гориво“.

„Киселините в биодизела обаче могат да създадат големи проблеми на двигателите на вашите автомобили, защото биодизелът е трудно управляем при температури по-ниски от пет градуса“, посочи Терзиев. „Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата, то според евродирективи, те трябва да се увеличат през лятото, защото страната и търговците ще бъдат глобени“, посочи Терзиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@