4

В последните минути на 46-ото Народно събрание, по време на днешното последно заседание на парламента, парламентарните партии излязоха с декларации.

Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички. Едно се говори в кулоарите, друго се говори на консултациите и съвсем различно се приказва пред медиите.

Това каза Тошко Йорданов в декларация от името на ПГ "Има такъв народ" /ИТН/.

Йорданов посочи, че такова тотално лицемерие не е имало. "Може би е имало, но ние за пръв път го виждаме като външни хора. Искрено се надявам следващият парламент да бъде по-малко лицемерен и тъй наречените партии на промяната, ако ни дойде акъла в следващия парламент, да изпълним това, което казваме пред хората", добави той.

Източник: БГНЕС

"Този парламент изказа наяве така наречения процес "Татянадончевщина" с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора, размахване на листчета, на които не си спомняме какво сме писали на тях. Това е форматът, в който се е работело в тези парламенти", добави Йорданов.

В декларацията си той припомни, че този парламент не е излъчил правителство, защото всички политически партии "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" /ДБ/, ГЕРБ-СДС, "БСП за България", без ДПС, са заявили ясно, че няма да го подкрепят. По думите на Йорданов единствено от ДПС са мълчали.

"Заради това няма правителство", допълни Йорданов. Той добави, че що се отнася до заявените общи цели и посоки с дясната страна на залата, включително и с "БСП за България", всъщност са се оказали без никакво значение, след като са поискали "персонален контрол върху бъдещото правителство".

"Този персонален контрол бе поискан от Христо Иванов в присъствието на още четири човека в нашата стая. Това са факти. Така че, ако някой носи персонална отговорност защо не се случи - това е г-н Христо Иванов, който там счупи процеса по правенето на правителство", коментира Йорданов.

В декларацията от името на ПГ ИТН се посочва, че именно промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внесени от ДБ и приети още в 45-ото Народно събрание, са станали причина за това дълго време да няма сформирани комисии в това Народно събрание, тъй като на практика работата му е блокирана за един месец. Сред въпросните поправки Йорданов визира въвеждането на изискването законът да стои един месец за обсъждане преди да влезе в комисии и в зала.

"Това принуди правене на нов правилник. Новият правилник бе приет един месец след като този парламент започна да действа. През това време и извънземни да станехме - нямаше как да приемем каквото и да било, защото процесът беше блокиран в предишния правилник", добави той. По думите на Йорданов в ДБ "минават за юристи", които явно "не мислят какво предлагат".

Йорданов коментира, че драмата с искането от страна на ДБ за извънредното заседание на парламента в понеделник отново е показала "тежко" непознаване на правилника.

"След това тръгнахте да обвинявате всички останали, че те не искали да правят нещо и благодарение на госпожа Митева, която за разлика от вас познава законите, днес има нормално, легално заседание и това, което трябваше да бъде направено беше направено, разбира се и благодарение на президента Радев, който постъпи морално и остави този парламент още един ден да работи", каза Йорданов.

Той посочи, че единствените неща, които е приел този парламент, са актуализацията на бюджета и отнемането на Бюрото за защита на свидетели от Гешев. "Тоест двете комисии, които реално успяха да се организират в тези ужасяващо кратки срокове, бяха правна и бюджетна, на които председателите бяха от ИТН. Ако не бяха те и това нямаше да се свърши", добави той.

Към ГЕРБ, Йорданов се обърна с думите: "Има президентски избори, които президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас - печели".

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви,

че "големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи промяната".

Източник: БГНЕС

"46-ото НС трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", каза тя.Нинова коментира, че това НС е започнало по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната, каза тя.

Това да си в парламента не означава задължително, че управляваш, че участваш в модела на ГЕРБ и си статукво, коментира Нинова. Ако следваме вашата логика, вие вече в два парламента участвате, тук вътре, следователно вече сте статукво, обърна се тя към т.нар. партии на протеста. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента.

Втората - липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство, каза Нинова.

"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси", коментира още лидерът на БСП. "Трета причина - емоциите, интересите на Аз-а, а според ваши реплики - и групови, и корпоративни интереси взеха връх над разума и интересите на държавата", каза Нинова.

През цялото това време "БСП за България" не влязохме в скрити разговори, не бяхме зависими, бяхме разумни, разговаряхме с всички уважително и с аргументи, с едно единствено желание и една цел - да направим трайно мнозинство за промяна, но и за стабилност, заяви тя.

Трябва да отчетем, че направихме и нещо добро - актуализацията на бюджета, отбеляза Нинова. По думите й, тази актуализация е върнала законността и правовата държава тук в парламента и тези пари не са били раздадени с постановления на Министерския съвет, по пътища с коли и джипове. Помогнахме на хората, но това е кърпене. Не вникнахме в същността на проблема, просто закърпихме положението за три месеца, каза още Нинова.

Накрая тя пожела на добър час на политически сили в предизборната кампания. В началото на изказването си лидерът на БСП честити и днешния първи учебен ден на учениците в България.

Председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ каза

в декларация от името на групата, че днес демокрацията е в риск, моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но с други изпълнители. Той отбеляза, че вай-важното, което искат да кажат е, че държавността е под нарастваща заплаха.

Източник: БГНЕС

Ако можем да спасим демокрацията чрез основния демократичен инструмент - изборите, то те няма как да спасят държавността, без да е налице обща воля, нов управленски модел и визия за развитието и бъдещето, добави Карадайъ.

Той призова към промяна на модела на ГЕРБ, но не с по-лоша негова версия. Диалогът изисква отговорност, визия, воля и капацитет, настоя лидерът на партията и припомни, че диалогът, означава да градиш мостове, а не да ги рушиш.

В декларацията от ДПС настояха, че е крайно време да се спре нарушаването на Конституцията и законите на страната на най-високо ниво.

"В последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията от най-високо ниво - президент и Народно събрание. Президентът, не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността", каза Карадайъ.

По думите му няма такъв прецедент в най-новата ни история. "Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се е поставил над Конституцията, или се е самозабравил или съзнателно прокарва идеята за президентска република без да има понятие какви поражения нанася над демокрацията, над държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", заяви Карадайъ от името на парламентарната група.

В декларацията се посочва, че с действията си този президент руши реда и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. "ДПС няма да позволи някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено за всички тези години. Разрушаването е лесен процес, градежът е труден и дълъг процес", каза Карадайъ.

От ДПС насочват вниманието и към действията на служебния министър на вътрешните работи, които определят като репресии и унижения, събудили грозни спомени за тоталитарното минало. "Служебният кабинет на Румен Радев показа твърде нелицеприятната същност на своята истинска политика", каза Карадайъ.

В началото на декларацията Карадайъ отбеляза, че има две дати, които обединяват всички български граждани - 24 май и 15 септември. "Нека училището да продължава да вдъхновява за знания, мечти и съзидание", пожела Карадайъ по повод първия учебен ден.

Председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ Мая Манолова,

заяви от името на партията, че отговорността за провала, за несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на "Има такъв народ" /ИТН/ като първа политическа сила.

По думите й възможностите за съставяне на правителство в този мандат на Народното събрание /НС/ са били пропилени от първите три политически сили, получили мандат - ИТН, ГЕРБ и БСП.

Източник: БГНЕС

"Всъщност, от партия на статуквото даже нейните избиратели не са очаквали да направи кабинет, така че погледите бяха насочени към партиите на промяната и, разбира се, към първата политическа сила - ИТН. От нея се очакваше да прояви разбиране за диалога, за компромисите, за съгласието, които трябва да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство.

Така, че ще ви го кажа направо, уважаеми колеги от ИТН - отговорността за провала, несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на вас като първа политическа сила", прочете Манолова. Надеждата, по думите й, на гражданите сега е насочена към следващото НС, в което формациите на промяната трябва да се прегрупират по начин, по който да бъде победено статуквото и задкулисието.

За краткия живот на 46-ото НС ще се съди по неговите резултати - само 26 заседания, но на тях беше направено повече, отколкото при управлението на ГЕРБ в кабинетите на Борисов, изтъкна депутатът. И изброи, че след 12 години са увеличени парите за майчинство - ще бъде 650 лв, пенсиите ще се преизчислят.

ПГ ИБГНИ внесе 30 законопроекта и проекти за решения, насочени към решаването на проблемите на обикновените хора по сектори, отчете Манолова. Амбициите ни бяха големи, но възможностите се оказаха скромни, защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент, успяха да изкушат онези, за които промяната е само маска, предизборен слоган, изтъкна председателят на парламентарната група. За всички останали, за които промяната е цел - борбата с мафията, със зависимостите ще продължи до пълното им обезвреждане, обяви Мая Манолова. Това, по думите й, може да стане в три посоки - осигуряване на достойни, по-високи доходи на българските граждани като в тази посока парламентът е успял да актуализира бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет, така че да няма пенсионери с доходи под прага на бедност в условията на пандемия.

На второ място, очакването за промяната е тя да се влее като мощен лъч в съдебната система, да освети тъмните ъгли и там, продължи председателят на ПГ ИБГНИ. За съжаление това НС не се справи с предизвикателството да извърши истински промени в съдебната система, посочи Манолова.

На трето място тя отбеляза, че очакването на хората е промяната да донесе справедливост, защото ръстът на цените, на ток, на парно, на горивата иска отпор, тъй като ударът е върху обикновените хора. Икономическата зима ще бъде трудна и отговорна, и предизвикателство пред политиците е наистина да се вразумят и, вместо интересите на силните на деня, да пазят интересите на обикновените хора, защото разкритията за корупция са ужасяващи, шефове на държавни дружества продължават да получават по 15-20 хиляди лева месечна заплата и отказват да се явят пред народните представители, посочи политикът. Краят е близо - ще има справедливост за корупционните схеми, за спекулантите за цените на парното и тока, смята тя.

В началото Манолова от името на групата поздрави с първия учебен ден ученици, учители, техните семейства, работещите в сферата на образованието, "защото образованието е празник и голямата ни надежда са образованите и можещи деца на България".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

посочи, че залогът в предстоящите президентски и предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември е повече от това, кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в парламента.

"Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата параментарна демокрация, която през последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент", заяви  Атанасова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Във времена на огромни предизвикателства пред страната, всички ние сме длъжни да съхраним демокрацията и плурализма. Това може да се случи само ако осъзнаем, че не унищожаването на политическия опонент, а опитът да намериш точки на съгласие с него, стои в основата на демократичната система. Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртването на самата демокрация", допълни тя.

Един от факторите за хроничната политическа нестабилност и краткия мандат на отиващия си парламент, беше активно участие на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в предизборната кампания.

"Вместо да пази неутралитет и да гарантира свободата на избор на българските граждани, Рашков привикваше в районните управления активисти и симпатизанти на ГЕРБ, за да ги сплашва.

През цялата предизборна кампания, вътрешният министър използваше позицията си, за да агитира срещу ГЕРБ, което е в разрез, както с буквата, така и с духа на конституцията. Никога през последните 30 години не е имало подобни манипулации на действащата власт по отношение на изборите.

Никога не е имало толкова тежка атака отстрана на силовия апарат на държавата срещу определена партия. Ние издържахме на този натиск и показхме, че ГЕРБ не просто съществува, но е и незаобиколим фактор в българския политически живот", допълни тя.

"Опитът, който придобихме през последните месеци ни направи по-силни и благодарение на него още по-истински осъзнаваме, че атмосферата на противопоставяне, изгарянето на мостове между политическите сили и междуинституционалните сблъсъци са в основата на настоящата политическа безисходица.

За да има стабилност и спокойствие за българското общество, тези фактори трябва да бъдат заменени с диалог между партиите и институциите и възможности за партньорство поне при решаването на важните проблеми пред страната", заяви Атанасова. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 7 минути

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 19 минути

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 2 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 2 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 3 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 4 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 4 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 4 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 5 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 6 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 6 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 7 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 7 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 7 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели