82

З а първи път снимки от килията, в която са задържани бившата кметица на младост Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха публикувани на сайта на омбудсмана на България.

Падаща мазилка, течове и липса на свеж въздух

– това са част от констатациите на експертите на омбудсмана. Според тях жалбата на Иванчева и Петрова е основателна, информира NOVA.

Снимките са направени от експерти към службата на омбудсмана. На тях се вижда, че тоалетната, предвидена за ползване от тримата обитатели на килията е отделена от общото помещение с ниска стена. Така

човек не може да остане сам в тоалетната.

Според доклада на експертите по тавана на стаята има видими петна от влага, следствие от течове от канализацията на горния етаж. Естествената светлина била недостатъчна и липсвал чист въздух. „Прозорците не се отварят. Има вентилация”, обясни Стефания Бетова, експерт Национален превантивен механизъм.

Службата на Омбудсмана е препоръчала да се направи ремонт на ремонтирани вече килии, в които да бъде намален капацитета от четирима на трима души, за да се спази изискването по закон от 4 квадратни метра площ на човек, да се осигури възможност за достъп на свеж въздух и естествена светлина.

В отговор на препоръките от омбудсмана

правосъдният министър свиква междуведомствена среща,

на която обсъден казусът. На срещата е поканена и Мая Манолова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@