1

В ече трети ден гори и тлее сметището край село Бараково, близо до АМ "Струма". Гъстият дим от пожара достигна и до Благоевград. 

Местната екоинспекция казва, че засега въздухът не е замърсен и по всички показатели той е в норми.

Обаче сметището е нерегламентирано, а оказва се община Кочериново не разполага с финансов ресурс да го рекултивира.

През това време гражданите на Благоевград усещат силна и натрапчива миризма.

"Не се диша. Беше се образувал смог като мъгла. Усеща се жестока миризма на изгорял найлон. А кога ще го изгасят...", казва жител пред камерата на "Здравей, България".

Големият проблем за пожарникарите е, че не могат да осигурят достатъчно количество вода, за да облеят сметището. Слоят от натрупани боклуци е твърде дебел и водата няма как напълно да потуши огъня и дима.

"От два дни пожарникари и доброволци се опитват да погасят пожара, но все още има тлеещи участъци. Единственият начин да спрем процеса на горене е с верижна техника, с която общината вече Община Кочериново разполага. С нея и с друга техника, която очакваме, ще започнем изравняване, уплътняване и запръстяване със земни маси на терена на депото. Ще изпълним много точно предписанията, направени от регионалната инспекция на околната среда и водите в Благоевград”, заяви зам.-кметът на Кочериново Любка Йорданова.

Изравняването на сметището ще започне през днешния ден и ще продължи няколко дни.

Оказва се, че конкретното сметище е използвано от община Кочериново до 31 декември 2017 г. Оттогава то е затворено и е забранен достъпът до него.

"За в бъдеще общината смята да пресече достъпа до депото, като за целта ще натрупаме земни маси на пътя към депото и ежедневно ще се извършва контрол от служители на общината. Ще се следи да няма други запалвания, както и дали се извършва нерегламентирано замърсяване”, коментира зам.-кметът Йорданова.

Пламна сметището на Ихтиман

Предлагат по-евтино парно, ако ТЕЦ „София” гори боклук

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@