17

Т ежък инцидент! 45 души са загинали, след като пътнически автобус се е запалил тази нощ на автомагистрала „Струма“, съобщава NOVA. По-рано беше съобщено, че загиналите са 46 души. 

Инцидентът се е случил край село Боснек след 2 ч. в нощта на понеделник срещу вторник.

Седем души са оцелели.

Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница "Пирогов", каза за БТА д-Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен към Клиника по травматология. Извършват се допълнителни изследвания на всички, допълни тя.

Трагедия на АМ „Струма“: Автобус се запали, 45 души загинаха

Българските власти дадоха брифинг пред медиите:

"Събрали сме се по повод, който не е приятен... Една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направи възможното най-напред да се разследва този инцидент, какви са причините, какво е довело до смъртта на 46 човека и какви грижи може да бъдат положени за оцелелите... Единствено можем да кажем към този момент, че имаме една огромна трагедия. Искам да изкажа съболезнования към близките на загиналите...

Да се надяваме, че от този трагичен инцидент ще изведем правилните поуки и ще можем занапред да не допускаме подобни инциденти. Води се разследване. Нека разследващите да установят какви граждани е имало в този автобус. В момента единствено е ясно, че автобусът е с регистрация от Република Северна Македония", заяви служебния премиер Стефан Янев. 

Той призова медиите да спазят баланса между интереса на обществото и огромната трагедия за близките на починалите. "Разчитам на вашата професионална етика и професионализъм, информацията да бъде поднесена максимално щадящо", допълни Янев.

"Картината е ужасяваща и не всеки може да издържи на тази картина.

В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там, не е за гледане... Бих казал, че такова нещо аз не съм виждал досега... Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да ви кажем нито колко са на брой вътре хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно и да се установяват човек по човек", коментира Бойко Рашков. 

"Непознато по своите мащаби подобно произшествие,

съобщи Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба, който също е на мястото на инцидента, предаде БГНЕС.

Четири автобуса са влезли на път от Истанбул, добави Сарафов. Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Оцелели са 7 души – те са в „Пирогов” без опасност за живота. 45 души са загинали, сред тях са и 12-те деца. Телата са изгорели до неузнаваемост, повтори Сарафов информацията, която на този етап е известна.

Той съобщи още, че към магистралата пътува екип следователи, който ще вземе ДНК анализ, за да се извърши разпознаване на лицата. На този етап нямаме информация за загинали български граждани.

Основните версии са две

– човешка грешка и техническа неизправност на автобуса. Дали автобусът е преминал технически преглед, тепърва ще се установи.

Оцелелите се разпитват в момента в „Пирогов” от екип на Националната следствена служба. Шофьорът не е сред оцелелите.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Кметът на Перник също беше на мястото на инцидента и съобщи, че

участък от 50 метра от мантинелата на магистрала "Струма" е разкъсан

при катастрофата на автобуса, каза пред медиите Станислав Владимиров, цитиран от БТА. Той посочи, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа. "Настилката е била мокра, а на този участък често стават катастрофи. Тази част от пътя е с тежка денивелация и само с палеативни мерки това може да бъде преодоляно", каза Владимиров. Той е бил уведомен за инцидента от дежурния в общината в 3 часа през нощта.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Не мога да кажа какво е състоянието на пътя.

Трябва да се отиде на място, където да се направи проверка. Ще информирам своеобразно. Днешният ден да сведем глави". Това каза служебният регионален министър Виолета Комитова, цитирана от БГНЕС. Тя се включи по телефона тази сутрин по всички национални телевизии.  "Познавам този път, минавала съм оттам. В момента не мога да си спомня дали има знаци за място с повишена опасност от ПТП. След като направим проверка, ще запознаем с данните относно състоянието на пътя", добави Комитова.

По-късно през деня тя информира, че е провела работно заседание с ръководствата на АПИ и ДНСК. По разпореждане на регионалния министър

е сформирана работна група, която в 5-дневен срок

след като бъде допусната до мястото на катастрофата, трябва да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев,

делото на тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи

от Национална следствена служба. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, както и премиерът Зоран Заев пристигнаха в България. Османи посочи, че според неговата информация туристическата агенция е от Скопие и очаква, че повечето граждани са от Скопие. По-рано Зоран Заев обясни, че е разговарял с един от оцелелите, който му е обяснил, че хората са спели в автобуса, когато се чула силна експлозия.

Автобусът, който се запали на магистрала "Струма", е собственост на фирмата „Беса транс”, предаде БГНЕС.

По-рано през деня

главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН заяви пред NOVA: "Какво точно се е случило, ще кажат следствените органи. Автобусът се удря в мантинелата, запалва се и 46 души загиват. 7 души са оцелели и се намират в "Пирогов" в стабилно състояние. Автобусът е с македонска регистрация, влязъл е от Турция у нас".

Директорът на ГД "Национална полиция сподели, цитиран от БГНЕС: "Първоначалната ни информация е, че са пътували 52 души заедно с водача. Автобусът е с македонска регистрация, водачът е македонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" в 21.15 ч. вчера, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево".

„Вследствие на пожара загинали са 45 човека. Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в "Пирогов" без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство. 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента", каза още Станев.

Автобусът е самокатастрофирал,

съобщават от МВР, цитирани от БТА. Превозното средство е влязло в страната ни от Турция снощи. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. Същият автобус е влязъл от РСМ в България по посока Турция преди няколко дни. Според първоначална информация,

причина да не могат да се спасят хората

е това, че автобусът се е преобърнал. Една от версиите е, че той се е ударил в мантинела. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил, или първо е станал самият пожар в превозното средство. 

Какво разказа един от първите, пристигнали на мястото на трагедията на АМ "Струма"

След катастрофата: АМ „Струма“: Как се осъществява движението

Зоран Заев: Един от оцелелите е чул силна експлозия

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията