214

Е нергийният министър Теменужка Петкова постави 3-дневен срок на президента Румен Радев да представи доказателства за твърденията си, че назначеното от него служебно правителство е събрало 1,6 млрд. лева, по думите му, "особено в сферата на енергетиката".

"Служебното правителство събра 1,6 млрд. лв., нека управляващите кажат къде са", заяви днес Радев пред журналисти в Авиобаза "Граф Игнатиево".

По думите му именно служебният кабинет от 2017 г. е събрал просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката.

"Това ме навява на мисълта, че там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании. Направете подробна справка, аз мога да ви я дам”, посочи президентът.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "с изненада е чула президентът Румен Радев да коментира тема, която силно я е впечатлила".

"Цифрите, които той коментира, бяха наистина впечатляващи. Това е не силно преувеличено, това е лъжа“, обяви тя!

"Бюджетът на Министерството на енергетиката е 256 млн. лева за 2017 г. Няма как да говорим за 1,6 млрд. лева в абсолютно никакъв случай“, обясни Петкова.

"Това е абсолютна манипулация, една неистина. Тези твърдения или трябва да бъдат доказани от президента и той да ни убеди, че това е така, или да бъдат представени документи, които да покажат, че той говори истината“, категорична бе тя.

"Мисля, че един срок от 3 дни е достатъчен, за да можем да се убедим в това, което говори“, постави като условие Петкова.

Условие постави и Тома Биков от ГЕРБ

На брифинг в парламента той заяви:

"Настояваме в следващите часове или най-много дни, до края на седмицата, президентът Румен Радев да предостави доказателства за събраните 1,6 млрд. лв. под формата на документи. Няма как това да не бъде документирано в Министерството на енергетиката, посочи той и продължи: Ако не го направи оттук нататък ще считаме, че освен г-жа Лъжа, имаме и г-н Лъжа“, заяви Биков.

"Фалшивите новини, че чума няма, се повтаряха от лидера на БСП Корнелия Нинова - чума има и вече всички го знаем. Чума има и в стадото на баба Дора“, обясни депутатът.

"Вероятно реакцията на президента Румен Радев е заради изследването на АИКБ, които нагледно са показали, че при управлението на ГЕРБ делът на сивата икономика намалява, а при други правителства се увеличава и то драстично". Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев.

"Делът на сивия сектор намалява по време на управление на ГЕРБ и се увеличава при други правителства“, обяви той. "По отношение на сумата от 1,6 млрд. лева, за които е станало дума днес, това наистина е огромна сума, която да бъде събрана за няколко месеца“, посочи Добрев.

МВФ: По сива икономика България е като Африка

Борисов: Корупцията и контрабандата са едно и също

Златев: Няма как да има картел при горивата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@