5

О пашки от чакащи се извиха в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, за да видят оригиналното тефтерче на Васил Левски.

То беше експонирано в библиотеката по повод 180-тата годишнина от рождението на Апостола.

По препоръка на реставраторите, жителите и гостите на София имаха само пет часа - между 9.00 и 14.00 часа, за да го видят, защото страниците му са много крехки. 

Реликвата бе пренесена

с блиндирана кола от трезора на БНБ и изложена в специална бронирана витрина в централното фоайе на Националната библиотека.

По повод годишнината от рождението на Левски в специални витрини са изложени книги за него от фонда на Националната библиотека. 

Според директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова рождената дата на Васил Левски, която ще отбележим след 2 дни, трябва да възприемаме като ден за размисъл и за равносметка.

В поздравителен адрес, изпратен до Националната библиотека,

президентът Румен Радев

заявява, че респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето. Според него най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник. Държавният глава посочва, че образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер и притежава силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия. По думите на президента всеки ред и дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, с които е спасена свободата на духа и постигната силата на държавността ни.

Премиерът Бойко Борисов

също е изпратил поздравителен адрес, в който заявява, че всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред. По думите му Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република. Премиерът изразява надежда изложбите в Националната библиотека и електронното издание на Тефтерчето на Левски да приобщят повече хора към разбирането му, че нашето бъдеще е в нашите ръце. Бойко Борисов благодари на всички, присъствали в библиотеката, за засвидетелстваните уважение и почит към делото на Апостола.

По стъпките на Апостола

Пет знакови места за живота на Васил Левски

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@