9

Б езплатна почивка за учители и ученици, предложи служебният кабинет. Целта е по този начин да се подпомогне туризма у нас. Проектът е на стойност 15 млн. лв., като на лятна почивка ще могат да отидат 30 000 ученици. 500 лева е туристическият пакет за всеки участник - дете и придружаващ учител, посочи министърът на образованието Николай Денков на брифинг в Министерството на финансите.

Собственици на хотели плашат с протест заради липсата на чужди туристи

"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учениците и педагогическия персонал, тъй като за тях последните 2 година бяха изключително натоварени със своите последствия в много отношения. Това означава, че ние ще дадем възможност на 30 хил. ученици да посетят по определен ред туристическите места – хотели. Това ще стане през туристическите оператори. С тях ще има и медицински персонал, който също ще може да летува безплатно. Един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват тежко на децата. Една от основните цели е да им създадем такава среда. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", отбеляза той, цитиран от DarikNews.

Турция ще прави PCR тестове на границата с България

Училищата ще могат да кандидатстват за новата услуга, спазвайки условията на програмата. Ще могат да участват не повече от 70 деца от едно училище. Няма да има диференциране между големи и малки ученици.

"Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември", допълни Денков.

До две седмици ще бъде приета от Министерския съвет и Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти". Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Всички бизнеси вече са отворени, но тези, които разчитат на туристи от чужбина продължават да бъдат най-силно засегнати. Минаваме в режим, в който подпомагаме бизнесите да се възстановят, да преминат през икономическата криза, да заработят нормално. В тази насока са всички мерки, които търсим, обясни служебният министър на финансите Асен Василев.

Министър Василев: Бюджетът вече има сериозни проблеми

"Още преди ние да влезем като правителство бюджетът не се актуализира, а започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", добави той.

Намерихме буфери по министерствата, чрез намаляване на разходите основно за персонал, продължаваме да търсим средства, за да може да продължи помощта към пенсионерите. От централен бюджет успяхме да намерим средства, с които да вдигнем заетостта.

Kаква част от непредвидените разходи са били ефективни, е съвсем отделен въпрос, коментира Василев. "Там имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват", посочи финансовият министър.

Служебният министър на туризма Стела Балтова коментира новата мярка на служебното правителство, която ще изпрати 30 000 ученици и учители безплатно на почивка, като „глътка въздух“.

"Децата ще имат възможност да отдъхнат след тази продължителна епидемична ситуация, но също така има насоченост и към подпомагане на туристическия сектор, защото ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат с тях да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване и да бъде поето тяхното изхранване, плюс програми и обучения, музеи за тези деца и развлечения“, обясни Балтова. Туроператори и хотелиери ще имат полза от тази програма, допълни тя.

И уточни, че в тези туристически пакети ще са включени храна, нощувка, застраховка и богата програма – различни културни дейности, музеи и посещение на туристически обекти. "Подготвят се много интересни програми, които са свързани с арт дейности, експозиции, с обучения по народни танци, посещение на музеи и други туристически обекти. Приоритет е създаване на условия бизнесът да бъде стимулиран да работи. Работим и по подобряване на условията за достъп на чуждестранните граждани в страната", допълни министър Стела Балтова.

Цените на плажните принадлежности ще бъдат намалени, стана ясно на брифинга.

Малко по-късно от ВМРО пък излязоха с остра реакция към предложението за отпускане на средства за почивка на учители и ученици по родното Черноморие.

"Ваучерите за почивка в размер от 100 лв. за всеки осигурен български гражданин, пенсионер и учащ се е радикалната мярка, която ще възстанови българският туризъм", категорични са от централата на партията.

Поводът за реакцията е позицията на МОН, представена на брифинг на министерство на финансите, в която образователният министър Николай Денков обяви, че всеки ученик и учител ще може да почива безплатно в рамките на седмица в българските курорти. Мярката беше представена като "нов подход по отношение на бизнеса и на хората, които са засегнати от пандемията". За нас обаче това не е достатъчно, заявиха от партията.

Припомняме, че ВМРО предложи ваучери за всеки учащ се, пенсионер и осигуряващ за почивка в България. Целта на мярката е именно възстановяване на най-засегнатия бранш в страната. Неслучайно и това е заложено като стъпка в програмата за парламентарните избори.

Според прогнози на туристическия сектор „Лято 2021“ може да е с 20% по-слабо от „Лято 2020“. И в тази ситуация туристическият бранш може да се окаже „заключен“ още доста години напред. Все анализи, които икономическите експерти на ВМРО изработиха още в началото на пандемията.

Нека припомним също, че по тази причина патриотите в 44-ото Народно събрание още в началото на кризата, през 2020 г., наложихме и се прие намаляване на ДДС за туризма. Предложихме и се прие подкрепа за чартърните полети, от страна на държавата, по 35 евро на седалка.

Припомняме и, че по инициатива на ВМРО беше разрешено и отсрочване на кредитите за фирмите, засегнати от мерките, включително и тези в туризма. Ние още в началото на кризата предложихме най-важната мярка, която ще даде възможност за възстановяване на сектора, а именно - ваучерите за почивка в България. Нашето предложение беше частично прието, но в недостатъчен размер.

По тази причина още през август миналата година предложихме промени в Закона за туризма, в които е записано ваучери за почивка да се предоставят на всеки работещ български гражданин, плащащ осигуровките си, на всички пенсионери и на всички учащи се. С перспектива тази мярка да достигне до почти 5 милиона български граждани.

Размерът на ваучера е 100 лв. на човек, предоставен като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки един лев, подпомогнал туризма мултиплицира 2,5 лв. за икономиката. Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията. Сектор Туризъм остава водещ и за коалицията БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ, от която вече сме част.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 11 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 12 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 12 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 12 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 12 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 12 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР