4

У спокоява се зимната обстановка в страната, но все още има населени места без електрозахранване. 

Главните пътни артерии в Габрово са почистени и опесъчени.

Пътят Габрово – Узана е проходим при зимни условия, проходът „Шипка“ е отворен за движение, на места има мъгла, проходимо е при зимни условия, информират от местната администрация.

Дни наред без ток и вода: Как оцеляват хората след снежната буря

Продължава почистването на второстепенните улиците в града и в селата. Все още без ток са 15 населени места в общината (Боженци, Банковци, Узуни, Мичковци, Междене, Спасовци, Копчелии, Орловци, Овощарци, Думници, Поповци, Гайтани, Прахали, Мрахори и село Потока). Работи се по отстраняване на авариите.

В област Добрич

всички пътища от републиканска пътна мрежа са отворени за движение без ограничения, съобщиха от Областното пътно управление (ОПУ). Движението по тях става при зимни условия. Изградени са два временни контролно-пропускателни пункта поради проблемни участъци. Единият е за отсечката село Ведрина, област Добрич – село Оборище, а другият е на изхода на село Оброчище в посока курортен комплекс „Албена“.

На терен за област Добрич са 18 машини и пътнопочистваща техника. В три общини от областта е въведено онлайн обучение за учениците. Това са Балчик, Тервел и Крушари. 

В Плевен

през изминалото денонощие екипи на пожарната са отреагирали на 14 произшествия, свързани с усложнената снежна обстановка. Евакуирани са 15 души, бедстващи във вила в землището на село Бохот. Само в едно училище - в село Радомирци, община Червен бряг, и днес е неучебен ден.

Там не е отстранена авария на електрозахранването и сградата не може да бъде отоплена. 

Отворен за движение за леки автомобили е вече пътят от Разград към Търговище,

като днес поетапно ще започнат да се пропускат и товарните автомобили. Екип на Българския Червен кръст (БЧК) раздава топли напитки и закуски на блокираните в преспите по пътя Търговище – Разград. През изминалото денонощие са били евакуирани 23 души от закъсали автомобили. На всички блокирани близо 14 часа на пътя са раздадени топли подкрепителни напитки и хранителни пакети.

Все още без ток са 26 села, а без вода - 38. В общините Кубрат няма ток в 12 населени места. Заради усложнената обстановка в област Разград бе обявено бедствено положение до 29 ноември.

Енергийният министър: Над 90% от авариите по електропреносната мрежа са отстранени

В област Силистра

27 населени места все още са без електрозахранване. В областта няма затворени пътища. 

В София

през изминалата нощ екипи на снегопочистващите фирми са извършили обработки против заледявания на улици някои квартали. Обработени са планинските  пътища Драгалевци - хижа Алеко и Бояна - Златни мостове и те са  проходими при зимни условия. Оказана е подкрепа на 15 души останали без подслон в Център за временно настаняване на Столичната община. 

В община Търговище

зимната обстановка се успокоява, но все още има населени места без електрозахранване. Вече е проходим пътят по направлението Макариополско-Буйново, който бе затворен заради навявания. Ситуацията с електрозахранването е динамична. Постъпили са сигнали за липса на ток в селата Божурка, Пайдушко, Братово, Цветница и Острец. Разчистват се основните пътни артерии и тротоари в града, както и на местата, където счупени клони пречат на движението. 

В Монтана

от два дни не е валял сняг, но въпреки това бедствието все още напомня за себе си. Има няколко населени места, които са без ток и вода.

Според областния управител Ивайло Антонов става дума за 20 населени места.

"Най-много са на територията на община Монтана - 12 и Вършец - 7. Едно е в община Берковица. Имам уверение, че се работи ударно, извикана е допълнителна фирма, която поставя стълбове на мястото на падналите. Има населени места с повече от 10 паднали стълба. Там токът ще бъде възстановен по-трудно, но се надявам до края на деня само 1-2 места да са останали без ток", коментира той в ефира на NOVA.

По думите му липсата на вода се дължи на невъзможността помпите да работят, тъй като нямат електрозахранване.

"Започват да се изтеглят тировете, има около 60, които почиват на територията на областта. На прохода "Петрохан" преминаването е свободно. Всички първокласни пътища в областта са изчистени до асфалт. Няма бедстващи хора, всички подходи за доставки на храна са подсигурени", обясни Антонов.

Областният управител на Велико Търново

Ивайло Здравков сподели, че в около 20 селища екипите на електроразпределителното дружество все още отстраняват повреди.

"Днес до края на деня имам уверение, че в абсолютно всички населени места ще бъдат отстранени авариите. Изчистени са клоните, пропускат се тежкотоварни автомобили през "Хаинбоаз". Maсово тировете карат с летни гуми и висока скорост", посочи той.

И допълни, че почти в цялата област няма проблем с водоподаването. 

"Екип на пожарна безопасност с автомобил амфибия транспортираше болни до спешните центрове в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Днес трябва да има нормален учебен процес във всички училища в областта. Пътищата Стражица - Попово и Сухиндол - Севлиево ще бъдат изчистени с роторни снегорини", обясни Здравков.

С парти грил и компот в ръце: Мъж нахлу в Енергото в Силистра (ВИДЕО)

Областният управител на Разград

Владимир Димитров отбеляза, че кризисният щаб се събира днес, за да реши дали частично или напълно да се премахне бедственото положение.

"Всички пътища са проходими. Общинските второстепенни артерии са отворени само за леки автомобили за момента, работи се по отстраняване на проблемите с тока и водата. Има още падащи дървета, които се разчистват. Енергодружеството трябва да достигне до конкретните места, за да отстрани авариите. 26 села са без ток, а 9 са без вода. Около 5000 души общо живеят там. Закъсаха над 60 автомобила, наложи се бронетранспортьор да евакуира хората. От колоната от тирове снегорините не можеха да си свършат работата", разказа той.

И допълни, че ще бъдат поискани превантивни мерки, като например сеч на проблемни дървета.

"Ако е необходимо, ще се наеме още снегопочистваща техника, ще се търсят нови фирми. Ако има отговорни, ще понесат санкции. 35 снегорина работиха в разградска област", уточни Димитров. 

След снежното бедствие: Хиляди домакинства в София все още са без ток

В област Шумен

бедственото положение е отменено. Това съобщи областният управител проф. Добромир Добрев.

"Мога да кажа, че обстановката се нормализира. Хората имат електричество, макар и не навсякъде. Около 25 малки населени места нямат. В началото бяха 90, работи се по отстраняването на авариите. Проблемът при нас е системен и е свързан с енергоразпределителното дружество. Липсват инвестиции поредица от години, когато се влоши времето и се получават аварии, окабеляването е въздушно, а не подземно. Първо прекъсва токът, после водата и накрая клетките на мобилните оператори. Написал съм писма до КЕВР, министъра на транспорта и електроразпределителното дружество. Трябва да се вземат мерки", коментира той.

"Обстановката в страната се нормализира. Има населени места, в които все още се осигурява достъп. Под 90 000 са жителите без ток. Все още има селища без водоснабдяване. Процесът по възстановяване продължава, каза Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Нашите екипи в неделя реагираха на над 1100 произшествия, днес сигналите са 26. Основно отстраняваме паднали дървета, вчера евакуирахме 25 човека от хижа в община "Родопи", добави Джартов пред NOVA.

Той уточни, че екипите са се справили много добре. Джартов добави, че с оглед на очакваното затопляне трябва да се наблюдават язовирите, за да не се допусне преливане и да бъде застрашен животът на гражданите.

"Това е една от мерките, която се прилага при случаи на обилни снеговалежи и последвало снеготопене. Гражданите трябва да се информират за прогнозата и дали се очакват опасни явления. Днес имаме предупреждение за силен вятър в 14 области. Не трябва да се предприемат пътувания, ако не се налага", подчерта той.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 минута

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 50 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия