8

С тотици смелчаци от цялата страна за поредна година се хвърлиха в ледените води, за да спасят Кръста. Тази година времето беше по-топло от обичайното и ще допринесе за провеждането на Богоявленския ритуал на повече места.

  • Стара Загора

40-годишният пожарникар Руслан Мирчев от Стара Загора извади богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“. Общо над 30 мъже скочиха след символа на християнската вяра, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата, пеейки българския химн.

„Пожелавам на всички да са живи и здрави - семейството ми и приятелите ми, и на всички хора. Скачам за трети път, но за първи път го хващам“, каза Мирчев. 

Източник: БГНЕС

Малко по-рано, по традиция, с Велик Богоявленски водосвет митрополит Киприан освети бойните знамена на Старозагорския военен гарнизон. В празничния ден владиката отслужи утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Богоявленският кръст в река Банщица в Кюстендил извади 22-годишният Мирослав Хаджийски от града.

"Всички да са живи и здрави, и успешна година", пожела той на стотиците жители на града, които проследиха традицията на Богоявление на моста при река Банщица в Кюстендил.

  • Бургас

17-годишният Андрей Георгиев извади кръста в Бургас

Празникът започна с Богоявленски водосвети  в храмовете в Кюстендил, а от 10:30 часа от храма "Успение Богородично" потегли литийно шествие до Железния мост на реката.

Да спасят кръста във водите на Банщица влязоха общо 12 души. 1587 души от община Кюстендил празнуват на Йордановден, сочи справка на общинската администрация. Името Йордан носят 621 души, 388 жени са наречени Йорданка.

Празнуват още и 192-ма с името Божидар, 75 - Божидара, 33 - Найден.

По традиция в Калофер се изви мъжко хоро във водите на река Тунджа

Андрей Георгиев е ученик на Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски", Бургас. Той сподели, че тренира водна топка в отбора на "Арена Армеец" в морския град.

  • р.Джерман

56-годишният Павел Йорданов спаси богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Джерман по обяд на 6 януари. Щастливецът пожела здраве, работи на жп-гара Делян, кръстът бе изваден след продължило 3-4 минути опипване по дъното от 45-те мъже, нагазили във водите на реката. Кръстът хвърли от Наковия мост от отец Георги Паликарски. Младежите играха хоро в реката.

Източник: Георги Димитров
  • Пазарджик

16-годишнията Трендафил Куманов улови кръста на Богоявление в Пазарджик. Това се случи, след като отец Боян от храма „Успение Богородично“ отслужи тържествен водосвет. Във водите на река Марица скочиха над 50 млади мъже.

Трендафил е ученик в Професионалната гимназия по механо- и електротехника, предаде БНР. Той обясни, че скача за кръста за трети път, но го е хванал за първи път.

Младото момче си пожела да е жив и здрав, тъй като – по думите му, другото се печели. Мнозина целунаха кръста и го даруваха.

  • София

48 мъже се включиха в на Богоявленския ритуал по хвърляне на кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба“. Най-младите участници бяха на 18 години, а най-възрастният – на 82 години. 21-годишният Никола Паскалев беше щастливеца, който извади кръста.

Никола за първи път се хвърля за кръста. „Студено е, но чувството е все едно се надигаш за въстание”, каза той. Паскалев пожела много здраве и успехи на всички. По думите ми всички ритуали, които сме опазили са много важни. „Радвам се, че продължават да бъдат поддържани и има хора, които са готови да ги правят отново и отново“, добави младежът.

Преди хвърлянето на кръста във водите на езерото беше отслужен Тържествен водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Стотици софиянци се бяха събрали, за да видят кой ще хване кръста. Те бяха заобиколили цялото езеро. Мъжете и младежите, които бяха дошли да хванат кръста се хванаха на хоро преди да скочат в студените води на езерото. За безопасността на участващите в езерото влязоха водолази, освен тях имаше и няколко лодки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също присъстваше на хващането на кръста, както и кметът на район Искър Ивайло Цеков.

Столичният градоначалник честити празника на всички. Тя поздрави и Никола, който извади кръста. „Да се радваме на хубавия слънчев ден, здраве, мир и благоденствие за всички“, пожела Фандъкова. 

Богоявленски кръст при езерото в "Дружба"
  • Габрово

Ангел Ангелов на 36 години от град Варна спаси богоявленския кръст в Габрово.

Варненецът със семейството си е на почивка в местността Узана. Той сподели, че винаги щом има възможност на 6 януари, се хвърля в ледените води, за да се пребори за спасяването на кръста. Ангелов допълни, че скача за седми път. Той бе придружен от съпругата и двете си деца и пожела здраве на всички габровци.

Тази година в ритуала се включиха 27 мъже. Най-млад сред тях бе Мартин Илиев на 11 години от Габрово. По традиция желаещите да се преборят за спасяването на кръста скачат в река Янтра, в центъра на Габрово. 

Отбелязването на Йордановден в града започна с молебен за здраве в храм „Успение Богородично“, продължи с литийно шествие, като на площад „1-ви май“ бе отслужен водосвет за празника и кръстът бе хвърлен във водите на река Янтра от моста „Игото“.

„Вие наистина сте ангел, така че бъдете благословен. Радвайте се на радостта от добрите дела и верните приятели. На семейството и децата ви пожелавам здраве". С тези думи кметът на Габрово Таня Христова поздрави късметлията. 

Ангел Ангелов бе поздравен и от Областният управител на Габрово Кристина Сидорова. 

  • Свети Влас

Осемнайсетгодишният Дейвид Огледалов ще се радва на здраве и късмет през годината, след като извади кръста от морето в Свети Влас. Той е спортист по смесени бойни изкуства и за пети път участва в традиционното спасяване на християнския символ, но го вади за втори път на Богоявление от морето. 

Младият мъж целуна разпятието, вдигна го гордо над главата си и каза, че си пожелава преди всичко здраве, сили и успехи. Победителят е от курортния град.

Заради топлото море близо петнайсет смелчаци се хвърлиха да спасяват кръста. Сред тях бе и 32-годишната украинка Настя Сивак. Тя е в България от няколко месеца. Научила за традицията преди седмица и решила да участва. Разказа, че нищо специално не е правила като подготовка, разбрала, че обичаят е свързан със здраве.

Богоявленският водосвет бе отслужен от отец Димитър пред събралата се публика на централния плаж в Свети Влас. Ритуалът се състоя пред десетки местни жители, руснаци и украинци. Свещеникът поръси за здраве всички участници и присъстващите.

Кметът на Свети Влас Иван Николов, който наблюдава ритуала, пожела на всички именници здраве и благоденствие и честити на присъстващите празника Богоявление. Той даде парична награда на победителя и на всички участвали в спасяването на християнския символ. 

Поверието гласи, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Най-възрастният, който скочи в морето, бе 63-годишният Диян Денев, който участва за трети път. 

При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха бе около 16 градуса, а на водата около 10 градуса. На мястото имаше спасителни лодки.

  • Балчик

Никола Колев, на 22 години, извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Балчик.

Той е родом от Белия град, но учи във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна. Кметът Николай Ангелов връчи на смелчака парична награда в размер на 200 лева. За всички останали куражлии – общо 31 на брой, бяха предвидени по 50 лева.

Още с излизането си на сушата Никола Колев призова участниците да дарят парите за добра кауза. С 50 лева няма да станем по-богати, но можем да помогнем на някого, който наистина има нужда, обърна се той към тях. Сава Тихолов, началник на отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в Община Балчик, каза за БТА, че на призива са откликнали няколко човека, като събраната сума възлиза на 850 лева. 

Пред журналисти Колев сподели, че скача за кръста за пети път, но го спасява за първи. „Тази година наистина реших, че това ще е моята година. Сутринта станах рано, отидох на църква – бях първият човек там, изслушах цялата литургия. Наистина повярвах и си казах, че ще извадя кръста – така и стана“, допълни той.

И тази година, както миналата, най-младият участник бе Огнян Великов, вече навършил 14. Той също е родом от Балчик, където тренира ветроходство, но учи в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в морската столица.

Единствената дама отново бе Румена Георгиева, вече на 20 години. Тя е от Добрич, но изучава ветеринарна медицина във Варна. Скача за кръста за втори път. Сподели, че го прави за здраве. „Най-важното е да започнем годината здрави. Нищо друго няма значение“, допълни тя.

  • Велико Търново

Ученик извади Богоявленския кръст от водите на Янтра във Велико Търново. От Владишкия мост в подножието на крепостта „Царевец“ Великотърновският митрополит Григорий благослови участниците в ритуала по случай Йордановден. Във водите на реката влязоха десетки желаещи да уловят Богоявленския кръст – ученици и курсанти от Националния военен университет (НВУ) “Васил Левски“.  

Седемнадесетгодишният Йордан Стоянов, ученик в Природо-математическата гимназия “Васил Друмев“ „спаси“ кръста и получи награда от Великотърновския митрополит и кмета на Велико Търново Даниел Панов. Другите участници във ваденето на кръста също получиха поощрения.

Традиционно и през тази година Богоявленският ритуал започна с тържествена литургия в катедралния храм и с освещаване на знамената на НВУ “Васил Левски“ на площада пред Царевец. Под камбанния звън на всички църкви край Янтра, последва литийно шествие от църквата до Владишкия мост. Ритуалът наблюдаваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Георги Гугучков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, общественици и граждани. На празника присъстваха и възпитаници от Детска градина „Соня“, които са най-младите членове на общинския комитет „Васил Левски“.

  • Видин

Тридесет и пет годишният Теодор Рачев извади днес богоявленския кръст от водите на Дунав при Видин. Той бе хвърлен от видинския митрополит Даниил. За кръста скочиха трима смелчаци, но най-бърз бе Теодор, който работи като шофьор в куриерска фирма в дунавския град. Той е семеен, с едно дете. Теодор Рачев, сподели за БТА, че участва за втори път в Богоявленския ритуал, но спасява кръста за първи път. Изваждайки кръста Теодор пожела на себе си и своето семейство, на всички граждани на Видин най-вече крепко здраве и благополучие за новата година.

Празничният ден започна със Света Божествена литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски “, отслужена от видинският митрополит Даниил и свещеници от епархията. Литийното шествие премина от катедралния храм, край храм „Св. Николай Чудотворец“ и Крайдунавския парк до крепостта Баба Вида, където в река Дунав бе хвърлен богоявленският кръст. 

Край най-голямата европейска река духовенството отслужи Велик богоявленски водосвет. За изваждането на светия кръст от водите на Дунав се бориха само смелчаци, които са кръстени.

  • Перник

Евгени Бориславов, на 18 години, извади богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк в Перник.

Тринадесет смелчаци се хвърлиха в битката за светинята, най-бърз се оказа Евгени. Младият мъж сподели, че и друг път е участвал в богоявленския ритуал, но за пръв път успява да извади кръста. Той пожела на перничани здраве, благополучие и успехи през новата година. Евгени получи като подарък от общината икона на покровителя на Перник - Св. Иван Рилски.

Ритуалът за ваденето на кръста в Перник бе проведен за трети път по инициатива на църковното настоятелство при храм "Св. Иван Рилски" с подкрепата на общината и Двореца на културата. Доскоро Светият кръст в Пернишко не се хвърляше във вода. За реликвата се организираше наддаване и неин кум ставаше откупилият го с най-много пари. След бурна обществена реакция традицията бе обявена за порочна и бе прекратена. 

В съседните общини Брезник, Трън и Радомир също се проведе ритуал по спасяване на Божието разпятие. В Брезник пръв го откри 18-годишният Слави Славчев. Във водите на река Ерма в Трън късметът беше на страната на 17-годишния Любомир Тодоров. В Радомир кръстът извади 47-годишният Георги Георгиев. В пернишкото село Кладница млади мъже играха хоро във водите на река Матница под звуците на гайди.

  • Самоков

Кръстът в Самоков бе изваден от двайсетгодишния Димитър Виденов. " За първи път скачам за кръста. Реших да се хвърля за него, защото моята кумица днес има имен ден и за нейно здраве се хвърлям", каза Димитър Виденов за БТА.

От Общината наградиха Виденов с парична премия, календар на община Самоков и риза с шопска шевица.

Архиерейско наместничество - Самоков и Община Самоков всяка година организират Богоявленския ритуал. Празникът започна с водосвет отслужен от отец Михаил. Кметът на общината Владимир Георгиев също взе участие в скачането за кръста, заедно с участниците от клуб ,,Чакър войвода". Тази година във водите на река Искър се хвърлиха повече от 75 млади момчета и мъже.

В селата в община Самоков тази традиция също продължава. В село Доспей светият кръст бе хванат от шестнайсетгодишния Георги Гешев.

  • Луковит

Николай Николов е спасителят на Богоявленския кръст в Луковит. След юнашко хоро във водите на река Златна Панега 22-годишният мъж за първа година придоби Божието благоволение, съобщават на страницата на общинската администрация.

По традиция на Йордановден беше отслужена света литургия и водосвет в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. На речния бряг в центъра на Луковит се събраха близо 80 смелчаци от града, съседните села, София, Бургас и Червен бряг. Най-малкият участник беше 10-месечният Ивомир, носен от баща си Цветелин Йотов.

Кметът Иван Грънчаров осигури печено агне на чеверме. За автентичната атмосфера се погрижи местното читалище и гайдарска група от преподаватели и възпитаници на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, добавят от Общината.

БТА припомня, че всяка година преди празника в сградата на Общината се раздават народни носии на желаещите да участват в ритуала на Йордановден, които не разполагат с такива. Тази година са изработени още народни носии и ямурлуци с дарените средства от миналогодишния спасител на Богоявленския кръст Георги Иванов.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 43 минути

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 43 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 13 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 13 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 14 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 14 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи