44

П ротест на журналисти пред БНР след решението на ръководството на медията да свали от ефир журналиста Силвия Великова. Бойко Борисов се намеси и я защити, а директорът на програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка. В същото време прокуратурата започна проверка на назначената профилактика на предавателите на радиото. 5 часа програмата не излъчваше. 

Журналисти протестираха в петък пред сградата на Българското национално радио в подкрепа на колежката си Силвия Великова. Самата тя написа по-рано днес във Фейсбук: „Защо се стигна до кадруване отвън в най-свободната българска медия?”.

Така Великова отговори на скандала в БНР и взетото от ръководството на медията решение за потушаване на напрежението.

Малко по-късно стана ясно, че директорът на програма „Хоризонт” на Българското национално радио Николай Кръстев е подал оставка тази сутрин.

Той беше назначен на поста в четвъртък. Към момента не е ясно дали оставката е била приета.

„Направих този акт морален, защото смятам, че човек трябва да носи своята отговорност за делата си. Затова смятам, че днес трябва да направя този акт. Моето действие предизвика вълна от недоумение, както в програма „Хоризонт“, така и извън БНР. Това е моя лична грешка и липса на административен опит. За мен, както и за останалите колеги, поставянето ми на изпълняващ длъжността директор на програма "Хоризонт" беше неочаквано“, каза Кръстев.

„Не ми е оказван натиск. Сам взех това решение. Никой не ми се е обаждал, никой не ме е съветвал. Темата за главния прокурор не беше тема, когато говорихме с нея към 13:30-13:40 часа. Предишните дни не съм бил директор. От вчера съм директор, а днес съм с папка пред вас”, каза Кръстев.

Той посочи, че е подал оставката си сутринта. 

По повод спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13.09.2019 г., петък, в часовата зона между 06:00 и 11:00 часа, оповестено в 21.16 ч. на 12.09.2019 г. с обяснение за предварително планирана техническа профилактика и след получаване на писмо – справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за причините за това спиране.

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Определен е тридневен срок на проверката.

Вчера Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води сутрешния блок „Преди всички” и да отразява новините. Но след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и намесата на премиера Бойко Борисов, забраната беше отменена.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото.

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Русе, отрече да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Той подчертае, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на директора на БНР, че ако това решение не бъде отменено, то парламентарната група на ГЕРБ ще поиска оставката му в парламента.

„Когато научих за свалянето на Великова, аз ѝ се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих ѝ се да ми потвърди. Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси... Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката”, заяви Борисов.

Поради силния обществен отзвук Управителният съвет на Българското национално радио покани и изслуша изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт” Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

Впоследствие ръководството на БНР обяви, че споделя становището на Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Кръстев е гарантирал, че Силвия Великова няма да бъде свалена от ефир и ще продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички” на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт” обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите. Част от съдържанието е било изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт” следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3” като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки Кръстев ще определи по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

В интервюто за „Дарик” Великова заяви, че формалният повод за свалянето ѝ от ефир е, че по документи се води на позиция „старши редактор” и това не предполагало да води новини и да прави репортажи. Тя подчерта, че от години насам не е имало пречки за съвместяване на тези дейности.

Междувременно в БНР избухна още един скандал, след като снощи се появиха спекулации, че тази сутрин няма да има издание на предаването „Преди всички”, след като нито един журналист не е пожелал да поеме ролята на свалената от ефир Силвия Великова. Днес водещ на сутрешният блок беше Диана Янкулова, а на страницата във Фейсбук на радиото беше публикувана информация, че предаването е спряно по УКВ. От ръководството на БНР заявиха, че спирането е заради планирана профилактика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 29 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 5 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 5 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 6 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва