8

С рещу промените в Закона за шума се обявиха ресторантьори и собственици на заведения. Те организират протест в четвъртък и ще внесат в Президентството искане държавният глава да наложи вето на новите регулации, приети от депутатите миналата седмица.

„Надяваме се да бъдем чути, защото в този закон, който трябва да се обнародва във вторник, има много неща, несъобразени с бизнеса  с живота на хората”, заявиха в „Здравей, България” по NOVA представители на Българската асоциация на заведенията.

„Надяваме се президентът да наложи вето, за да могат представителите в парламента да могат отново да го обсъдят. Надяваме се да ни викнат нас или представители на БАЗ, които да изложат нашите мотиви за промяна в този закон”.

Според собствениците на заведения в процеса на вземане на решения не е имало „конструктивен диалог” между законодателите и бизнеса.

От БАЗ искат президентско вето върху целия Закон за шума и ново обсъждане на регулациите.

„Считаме, че той ще остави страшно много хора на улицата – хора, които са заети в този бизнес, служители, работници, хора, които са поддържащи този бизнес, това не са само заведения, това са доставчици, дистрибутори, производители на храни, производители на напитки, таксиметрови шофьори, хотелиери. Това е един огромен бранп. Затова смятаме, че трябва да има още една възможност да се оценят истинските ефекти. Има много текстове, които могат да бъдат адресирани. Като започнем от прекомерните санкции, които се предвиждат, глобите и имуществените санкции скачат между 6 и 10 пъти – необосновано и неоснователно от 200 лв. на 1500 лв., предвижда се затваряне на заведения”, заяви представител на БАЗ.

Според бизнеса особеностите на климата в България предполагат, че много от хората излизат късно вечер през летния сезон и с новите регулации те ще трябва да търсят други начини за забавление и почивка, извън регулираните от закона места, каквито са заведенията.

„Заведения няма да се затварят в 22.30 часа. Съгласно действащия закон, а и съгласно промените в него, се забранява озвучаването в открити площи от 23 до 8 часа. Промяната е, че досега беше от 23 до 7, а сега е до 8 часа сутринта”, отговори депутатът от парламентарната група на „Обединени патриоти” Христиан Митев.

Той подчерта, че законът е внесен и приет в Министерски съвет в средата на миналата година.

„Тези правила с малки корекции действат и в момента”, посочи Христиан Митев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@