5

Р умен Русев бе назначен днес като временно изпълняващ дейността кмет на район „Младост” в София.

Досегашният зам.-кмет арх. Румен Русев беше избран от Столичния общински съвет след разпалена дискусия.

Зам.-кмет на „Младост”: Отварям си багажника преди да се кача

Адвокат Марковски: Няма доказателства срещу Иванчева

Иванчева уволнила от ареста зам.-кмета на "Младост", искат отстраняването ѝ

До избирането на временен кмет на „Младост” се стигна, след като досегашният Десислава Иванчева бе отстранена от длъжността. Самата тя вече няколкократно категорично отхвърли възможността Русев да я замести и дори написа заповед за уволнението му от ареста, която обаче беше отхвърлена от Столичната община. Причината е, че Иванчева се води в отпуск и докато не се върне на работа няма право да издава подобни нареждания.

Междувременно Специализираният съд я отстрани от поста по искане на прокуратурата, според която арестуваният за взимане на подкуп в особено големи размери кмет е оказвала натиск върху свидетели и е кадрувала в общината. Иванчева обаче обжалва.

Днес Апелативния специализиран съд трябваше да реши дали да потвърди или не отстраняването ѝ от длъжност. Заседанието обаче беше отложено за 5 юни, тъй като адвокатите на обвиняемите – Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова, поискаха още време да се запознаят с доказателствата.

Иванчева говори отново в съдебна зала преди заседанието. Тя посочи, че като временен кмет на „Младост” трябва да бъде назначен настоящият ПР Петър Кърджилов.

„Няма такава държава, няма такова правосъдие, всичко е абсолютно нагласено, както каза Марковски (нейният адв. Марин Марковски), ако има правосъдие, ние сме Китай”, заяви още Иванчева.

Няма кой да ме спре или да ме накара да се откажа от поста щом съм поел отговорност към 300 души, които работят в районната администрация в „Младост“. Това каза новоизбраният кмет арх. Русев Русев, запитан дали и той няма да се откаже да поеме тежката задача да управлява района, минути, след като беше избран от Столичния общински съвет.

Той заяви още, че срещу Владимир Клисуров, който сега изпълнява временно длъжността кмет на „Младост“ най-вероятно е бил употребен натиск и именно това го е накарало да се оттегли от мястото. Заради ситуацията в района той се въздържа да говори още по темата, но каза какви ще са приоритетите му в управлението на администрацията.

„Първото нещо, което ще направя е да продължа да разпределям останалите забавени около 600 преписки. Мисля, че те могат да се обработят за няколко месеца. Важно е аз да ги разпределя към отделите, защото те се обработват от служителите там. Не мога да кажа точно колко месеца ще отнеме обработването им“, каза Русев.

Той подчерта, че до момента в района не се е водила никаква политика и именно такава ще започне да се води. Архитектът разказа, че препоръчвали на Десислава Иванчева какво да се прави, да искат промени в закони и наредби, да се строят паркинги на отредени затова места, но тя не ги чувала и нищо от насоките им не изпълнявала. Русев допълни, че в момента е силно затруднена работата на служителите в администрацията.

Новоизбраният кмет каза още, че все още не знае дали ще остави на работа пиара на Иванчева Петър Кърджилов, но обеща да изпрати писмо до кмета, с което да иска преразглеждане на градоустройствените планове в района. Той допълни, че не може да наложи мораториум, но подкрепя провеждането на референдум срещу презастрояването в „Младост“.

На въпрос знае ли защо кметът Иванчева поиска да го отстрани от работа, Румен Русев каза, че това е необяснимо за него и подчерта, че в последните 3 месеца не са се виждали. Изрази надежда, че рано или късно ще стане какви са мотивите й за уволнението му, което се оказа нелигитимно, защото заповедта беше написана от ареста, а по това време е имало временно изпълняващ длъжността кмет на района. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@