12

О кръжният съд в Добрич решава днес дали да остави в ареста 29-годишния Желяз Андреев, който бе задържан в Добрич в събота по искане за екстрадиция в САЩ.

Андреев е обвинен за участие в заговор за нарушаване на ембаргото срещу Сирия и за измама към САЩ, докато е работел в кол център за фирма, която е търгувала със сирийската компания „Сирия Ер“.

Семейството на Желяз е притеснено от ареста, обвиненията и опасността той да бъде екстрадиран в Америка.

„Звучаха ми невероятно обвиненията срещу сина ми. Предлогът, под който го привикаха беше, че бил свидетел на ПТП. В полицията отидохме заедно. Аз присъствах на задържането му”, разказва Мариела Денчева, майка на Желяз Андреев, за "Здравей, България" по NOVA.

Арестуваха българин по искане на САЩ

Тя разказа още, че Желяз учел в университет в София. Чрез jobs.bg си намерил работа в голяма американска компания. Работил там от 2013 г. до 2016 г., година преди компанията да закрие дейността си на територията на България. Не е бил на позиция, в която да взима решения с кого да търгува или да избира клиентите.

Мариела Денчева призова хората да отидат пред съда в Добрич и да покажат подкрепа за Желяз. Във "Фейсбук" много хора изразяват подкрепата си за Андреев с хаштаг #ЕдинЗаЕдин. Създадена е група във "Фейсбук" в негова защита и онлайн петиция "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев".

„Дали той е виновен или не, ще се преценява от съда в Америка”,

коментира по NOVA адвокат Марин Марковски

Каква ще е съдбата на българина, арестуван по искане на САЩ

„Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран. Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка”, каза адвокат Марковски.

„Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Желяз Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадация. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни, защото и молбата за екстрадация още не е пристигнала”, добави адвокат Марин Марковски.

Мисля, че е в много ранна фаза този случай,

коментира за БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„Ние сме информирани. Копие от писмото, което е изпратено до Върховна главна прокуратура, е получено и в Министерството на правосъдието. Но с оглед процедурите, съдът е този, който трябва да се произнесе, след което, по силата на договора за екстрадиция, подписан между България и САЩ, в рамките на 60 дни за нас тогава ще възникне задължението да осъществим тази екстрадиция. На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им и във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“, каза Цачева.

"Мисля, че не трябва да предпоставяме нещата. Просто да изчакаме хода на процедурата – такава, каквато е разписана в нашето законодателство", каза още тя.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира по-рано, че според документите, изпратени от американските власти, се касае за съучастие, тоест умишлено извършването на дейности с оглед постигане на обща цел. Фактите, които са изнесени при нас, дават основание да приемем, че вероятно се касае за контрабанда по българското законодателство и измама, заради което сме разпоредили задържането на лицето, обясни тя.

Според американското законодателство се касае за предателство и измама на правителството на САЩ и за наказателното преследване на Андреев няма давност. За издирването му е била издадена червена бюлетина на Интерпол, докато за останалите четирима българи, които също са работили в кол центъра, няма искане за екстрадиция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@