11

Р ъст на бързи кредити за море в началото на сезона, отчитат фирмите в бранша. Масово българи теглят заем за лятната си ваканция, предаде NOVA.

Българите са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка, показват последните проучвания. Според тях, разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година (55,6 %). А най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%). Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.

Най-често се теглят заеми около 800 лв. Връщането е от няколко месеца до година. Колкото по-бързо върнем, толкова по-добре. 

При доход от 1500 лв., 30% са 450 лв. Ако има лизинг 200 лв., месечна вноска допълнително от 250 лв. може да се позволи. 

При банките трябва да се внимава за допълнителни такси, които могат да оскъпят. Експертите съветват да се прилага правилото 50-20-30. 50 на сто от доходите са за основни разходи, 20% да се събират за инвестиции и спестяване, а другите 30 на сто за почивки.

Семейството на Екатерина и Константин от Благоевград има две деца и смята, че за тях лятната почивка е задължителна. За да могат да си я позволят, обаче, подготовката за ваканцията започва отрано, защото спестяват пари през годината.

"Около 200 лв. се заделят всеки месец, за да може да се направи бюджет. Ако не ги заделяш през месеца, накуп – няма как да ги заделиш, така че всичко трябва да е планирано и балансирано", каза Константин Маслински от Благоевград.

В зависимост от другите разходи през годината, планират колко точно да спестяват всеки месец за ваканцията. Това лято са избрали да почиват в Гърция, защото е по-близко. А седмица отдих на плажа за четиримата ще им излезе малко над 1000 лв. в къща за гости близо до Кавала.

"Стигат за хубаво море, даже могат да ти стигат и по-малко, зависи какво търсиш. Има хора, които отиват на палатка или каравана и може да ти излезе и по-евтино" , каза още Екатерина Захариева от Благоевград.
 
Засега за лятната си ваканция разчитат на спестяванията. Ако морето излезе по-солено, са готови и на малък заем. Банките и фирмите, които отпускат бързи кредити, вече отчитат ръст на изтеглените заеми за почивка.
 
"Кредитът е по-практикуваният вариант, защото особено за по-млади хора, концепцията за спестяване не е културно приемлива. А ако са с относително добра работа, или хубав бизнес – да вземат от бъдещите си доходи, е напълно реалистично и удобно", заяви банкерът Левон Хампарцумян.
 
Проучванията на финансовите консултанти показват, че 7 % от хората, които откриват депозит в банка, го правят с цел почивка и пътуване.

Кредитите за почивка са в топ 10 на най-често теглените кредити. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@