33

Р уска компания извършава незаконен превоз на пътници в България. Шофьорите са обикновени хора, с личните си автомобили, без лиценз за таксита и без касова апарат. Един от тях споделя, че са имали проблеми и със заплащането съобщава NOVA.

„Повечето са си нормални автомобили, като моя. Данъци не плащаш, нищо не плащаш. Малко е, както се казва, „Welcome to Bulgaria”, коментира шофьор, работещ с руската компания.

Колата му не е оборудвана с касов апарат, не е обозначена като такси, няма и карта на водача.

Човек, работил в руската компания споделя, че цялата дейност е в сивия сектор.

„Абсолютно никакви изисквания няма към шофьора. По никакъв начин не са ме карали да подпиша каквото и да било. Може да си престъпник, може да си на 18 години, току що взел книжка. Решаваш, взимаш някаква кола, която може и да е с две врати и почваш да превозваш хора. Нямаш работно време. Аз съм ходил в офиса точно един път, и то защото имах проблем със самото приложение”, казва човекът, работил с руската компания, пожелал да остане анонимен и добавя, че е имало проблеми и със заплащането.

„Има хора, които са изгорели с 400-600 лв. Заявили са си изтегляне и не им ги превеждат. Доста от шофьорите се бяха надъхали да ходят да се оплакват на някого, ама се разбра, че ние нямаме никакви права”.

Подставено лице кандидатства за работа в руската компания. По негово желание срещата е в офиса. Става ясно, че не са нужни никакви документи, освен шофьорска книжка. Получава и инструкции какво да направи, ако го спре полиция.

„Значи ако Ви спрат полицаи, Вие няма да казвате, че извършвате таксиметрова дейност. Само ако кажете: „Аз извършвам таксиметрова дейност”, което не е съвсем така, а нямате лиценз и касов апарат нямате - ще имате големи проблеми”, посочва служителка на руската компания.

Глобата за шофьор, който бъде хванат да извършва нерегламентиран превоз, е 1 500 лв. Освен това се свалят и номерата на автомобила за срок от 6 месеца

Комисията за защита на конкуренцията проверява дали руската компания извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@