10

Р екордьор на Гинес спаси кръста и давещ се млад мъж. 

Това се случва в Русе. 29-годишният именник Йордан, който скача за първи път за кръста, бе на косъм от инцидент, секунди след като общо 19 мъже скочиха в Дунав.

Кметът Пенчо Милков обаче забеляза, че нещо става с един от плувците. Докато бъде спуснат спасителният пояс, човекът, който хвана кръста, успя да избута до понтона и давещия се плувец.

Спасителят се оказа рекордьорът на Гинес -Теодор Цветков, известен и с многобройните си благотворителни предизвикателства, разказва NOVA.

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна.

Въпреки пандемията на много места в страната се проведе традицията за празника.

В Бургас желаещите да участват  в „спасяването” на кръста в Черно море бяха 54 души. Те са на възраст от 18 до 45 години.

Тази година ритуалът се проведе при изключителни мерки за безопасност. Отец Йеротей, игуменът на манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие хвърли кръста от моста в морето. Жителите на града, желаещи да наблюдават ритуала, не бяха допуснати до плажната ивица. 

Морският град посрещна Богоявление при едни прекрасни метеорологични условия. Температурата на морската вода беше между 10 и 11 градуса.

Тази година нямаше жени, които да участват в ритуала в Бургас. Преди няколко години на дамите беше забранено да участват в "спасяването" на кръста. За безопасността на всички участници се погрижиха водолази и представители на Военноморска база - Бургас. 

Във Варна също спазиха традицията за Богоявление. На първа буна на Варненския плаж над 100 души изявиха желание да се включат  в ритуала по "спасяването" на кръста. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети кръста.

Докато се подготвяше да го хвърли в морето обаче, един от участниците скочи предварително, което наложи повторното хвърляне на кръста в Черно море. Въпреки фалстарта 21-годишният варненец Александър Матев извади кръста. Това е вторият път, в който той скача за улавянето на светинята. По-рано  в морската столица беше отслужена тържествена литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично". След това бяха осветени и бойните знамена.

В град Шипка група мъже в народни носии влязоха в реката и извършиха ритуала по "спасяването на кръста".

В Зверино също запазиха духа на Богоявленската традиция. Заради пандемията от COVID-19 обаче планираното литийно шествие не се проведе. Най-малкият участник в ритуала беше 5-месечният Йордан. А кръстът от ледените води извади кандидат - пожарникарят Емил Христов.

"Чувството е нещо неописуемо. Чувстваш голяма сила и енергия.  Пожелавам си много здраве през новата година", сподели минути след излизането си от водата Емил. 

В Кърджали по традиция пловдивският митрополит Николай хвърли кръста в река Арда. Въпреки пандемията в ритуала участваха рекорден брой хора. Кръстът беше изваден от учителя по физическо Величко Карабоюков.

Последва ритуал и за децата в двора на манастирския комплекс "Свети Йоан Предтеча". Те "спасяваха"  кръста в басейн с топла вода.

Богоявленският кръст бе осветен и във водите на река Дуна край Русе. Въпреки пропускателния режим и мерките за сигурност много хора се събраха да наблюдават ритуала. 

В Дупница стотици се събраха за ритуала на Йордановден. Полицейското присъствие беше засилено, но не се стигна до напрежение.

В Плевен се състоя велик Богоявленски водосвет на бойните знамена на Плевенския гарнизон на централния градски площад "Възраждане" при спазване на противоепидемични мерки, съобщава БТА. Представителните знаменни роти обаче бяха в намалена численост.

За първи път във Велико Търново не се състоя традиционния ритуал за изваждане на богоявленския кръст от водите на река Янтра и литийно шествие до Владишкия мост в подножието на Царевец. Предвид противоепидемичната ситуация великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ "Васил Левски" на ритуалния плац на висшето училище, след като отслужи празнична литургия в църквата "Свети Седмочисленици".

Атанас Цеков, студент по софтуерни технологии, извади кръста от ледените води на река Марица край Димитровград на днешния Богоявленски ритуал, съобщиха от кметската управа, цитирани от БТА. 22-годишният Атанас участва в ритуала за трети път, но едва сега успя да се пребори да извади светинята, хвърлена от отец Георги.

Богоявленският кръст в Кюстендил хвана 17-годишният Александър Михайлов. Младежът е от Кюстендил, но учи в София. Той пожела на кюстендилци много здраве през новата година.
За спасяването на кръста, в ритуала по изваждането му от водите на река Банщица в града участваха 10 души.

Без присъствието на хора заради пандемията от COVID-19 бе извършен тази година ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на езерото "Монтанезиум" в Монтана, съобщава БТА. 

Кръста хвърли протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим, а той бе изваден от водите от случаен минувач в парка край езерото - пенсионерът Георги Арсов. Кръстът бе вързан с въже и за спасяването му не се наложи влизане във водите на езерото.

Двадесет и четири годишният военнослужещ Тони Славов извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването" на светинята се включиха 14 млади мъже.

Голям празник е! Имен ден празнуват всички с имената...

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес пред Паметника на Незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в церемонията. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Сред присъствалите на ритуала бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова, народни представители, висши военни, представители на военнопатриотични организации, дипломати.

Водосветът беше отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и духовници, с молитвеното участие на патриарх Неофит. Митрополит Антоний припомни смисъла на празника Богоявление и стародавната традиция Българската православна църква да освещава бойните знамена, молейки Бога да благослови армията ни и Кръстът Христов всякога да бъде в сърцата на воините, и народът ни да пребъде.

Водосвет беше отслужен на знамената светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 44 510 - София, 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 24 900 - Враждебна.

Богоявленски ритуали днес има във всички гарнизони.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 година. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 53 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 15 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 16 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 16 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат