13

Р егистрирането на нова кола вече ще става в транспортното министерство, а не в КАТ, както беше досега. Мярката е залегнала в новия пътен закон. Тази идея е била обсъдена по време на днешното заседание на междуведомствената комисия за безопасност на пътя, предаде NOVA.

Искането на МВР е по този начин „Пътна полиция” да има отношение само към контрола, а транспорнтото мнистерство да има отношение към регистранцията на автомобилите и техническите прегледи. Освен това обявената вече идея всички шофьори задължително да имат вериги през зимата отпада. Искането е те да останат задължителни само за автобусите и камионите.

„Регистрацията и техническите прегледи да отидат към министерството на транспорта, а ние да вземем контрола. Това са по-генералните промени, които ги мислим да станат възможни”, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Самото изваждане няма да облекчи гражданите, но самата мярка е правилна, защото началникът на КАТ е некомпетентен да отговаря и за пътната безопасност, и за техническото състояние и регистрацията”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В същото време се оказва, че в републиканския бюджет има 200 000 повече от глоби на „Пътна полиция” отколкото са отбелязани като платени в системата на МВР.

Експерт: Корупцията на пътя е намаляла

6400 проверени коли, отнете книжки и глобени пътници

Правителството одобри нови такси за регистрация на автомобил

„Понякога гражданите отиват и плащат един електронен фиш, а в системата той не се отчита. Това са едни детайли, които работим да ги изчистим”, коментира Христо Терзийски, директор на Националната полиция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@