8

П оради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите, се казва в съобщение на пресцентъра на министерството на икономиката.

Министър Борисов е издал разпореждане, с което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора.

Служители на ДАМТН съвместно с ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР, ГД "Национална служба "Гражданска защита" и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната.

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите.

Към този момент към наблюдаваните от щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации, посочват от Министерството на икономиката.

Високи нива на река Искър са регистрирани в района на град Нови Искър.

Поради завиряване под моста временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26.

Полетата, северно от София, в района на Нови Искър, са наводнени. На много места притоците на река Искър са покачили нивото си и са предизвикали транспортен хаос.

Рано сутринта Ангелина попада в капана на река Кътинска. В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо достига два метра.

"Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна. Цялата треперех, ако не бяха тези момчета”, разказа Ангелина пред NOVA. 

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. Единият от спасителите е Давид от Нови Искър. Въпреки, че нивото на водата бавно се понижава, пътят под ЖП линията към Варна все още е затворен и непроходим.

Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен

"В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила", съобщи по-рано тази сутрин директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров, цитиран от "Фокус".

Красимир Димитров посочи, че друг екип работи на територията на Плана, където заради натежалия сняг падат дървета.

Има различни места в София като критични участъци на бул. "Цар Борис Трети", Южната дъга.

"Имаме екип от експерти и екип на Дирекция "Околна среда", които обикалят и правят оглед за нивата на язовирите и реките“, уточни още той.

Димитров препоръча на шофьорите, когато има високи нива на водите на пътното платно, да спрат и да се върнат обратно, а не да се опитват да пресичат.

Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. "Кумарица". 

Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, уточняват от Столичната община. Екипите на Аварийна помощ и превенция и Напоителни системи са на място. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Нивото на р. Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

Още по тази тема вижте във видеото по-горе.

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди.

Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания. Макар, че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви.

Във Варна почти не е спирало да вали трети ден, но днес дъждът беше изключително интензивен, което създаде хаос с трафика в първия работен ден.

Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

От сутринта има подадени повече от 5 сигнала за наводнения, има паднало дърво на входа на морската градина, което е прекъснало водопровод.

Отводняват се избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти. От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми.

Екипите продължават да работят.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.

По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.

Тя цитира данни от метеорологичната обсерватория в Хасково за падналите валежи в периода 9-11 януари. Най-малко дъжд е паднал в района на община Димитровград - около 16-20 литра на квадратен метър. В общините Хасково, Минерални бани, Любимец и Стамболово валежите са около 20-30 литра на квадратен метър.

В най-южните части на областта са паднали около 30-40 литра на квадратен метър, като сумарно за този период най-много дъжд се е излял в община Маджарово - около 40 литра на квадратен метър.

Водите на река Градевска отнесоха джип край Симитли. Шофьорът на автомобила е успял да се измъкне невредим.

Той се е опитал да мине по път, който прекосява реката, но буйните й води го отнесли метри надолу по течението, докато успее да излезе.

Малко по-късно силната вода отнесла и моста над реката.

Опитите да се извади джипа засега са прекратени заради тежките условия и опасната обстановка, която застрашава живота и безопасността на хора и техника.

Съветът към пътуващите е да не преминават по пътища, които пресичат реки, защото водите в момента са много буйни.

Костинброд е пред бедствено положение. Това съобщиха от пресцентъра на общината в града. Реките Сливнишка,  Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си.

Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината.

Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

Оранжев код за опасни валежи е в сила за 5 области в страната. В Бургас, Ямбол, Хасково, Смолян и Кърджали се очакват валежи до 50 литра на квадратен метър. В Северозападна България ще продължи да вали сняг, а новата снежна покривка ще достигне 10 см.

Опасно време над България днес, започва застудяване

Рекорден приток на вода в язовир "Студена"

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 8 минути

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 19 минути

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 1 час

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 2 часа

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 2 часа

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 3 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 4 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 4 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"