132

П резидентът с коментар по последните скандали около автомобили на Национална служба "Охрана” (НСО). Преди два дни беше разпространен клип, на който се вижда конфликт между службата за охрана и КАТ. Причината е влязъл в насрещното автомобил на НСО, за който се предполага, че вози съпругата на президента. 

Президентът призна, че в неделя ескортиращ автомобил от неговата охрана е ударил леко друга кола, но екипът действал изцяло според закона за НСО.

Румен Радев заяви пред журналисти, че зачестилите "раздухвани пътнотранспортни скандали, в които се въвлича семейството му, няма да станат индулгенция на управляващите за техните безобразия".

По думите му това може да има някакъв временен ефект, да се скрие разломът между управляващите и обществото, но няма да трае дълго. 

В отговор на въпрос президентът каза, че е имало леко пътнотранспортно произшествие с ескортиращ автомобил от неговата охрана. По думите му екипът е действал изцяло според разпоредбите на закона и инструкциите за НСО.

"Но може би ви прави впечатление, че много зачестиха тези ситуации", каза президентът и добави, че се е внушавало как съпругата му "шпори "Мерцедес" на НСО като някакъв автоджигит из булевардите на София".

Проверка след Фейсбук клип за НСО срещу МВР на пътя

Цветанов: Президентската двойка се движи в насрещното

"Спомняте си режисурата в Харманли, която целеше да изкара моя баща автохулиган. Да добавим и последните случаи. И винаги, всеки път в тези ситуации някакво видео се пуска в мрежите, или от общински камери, при грубо нарушение на правилата за работа с подобна информация и нейното съхранение, или от случаен свидетел с интересно минало. Мобилизират се министри да се хвърлят по студиата, нагнетява се медийна истерия. Сами можете да отгатнете кой е поръчителят на тези "суперпродукции", коментира държавният глава.

Попитан за изнесените от премиера данни за чуждестранните инвестиции,

според когото говоренето за "катастрофален срив на инвестициите" е по-скоро непознаване на данните, президентът Радев каза, че приема това изявление като "пожелателно мислене в бъдеще време".

"Знаете, че стратегически чуждестранни инвеститори отдавна не са се появявали в България, а много вече даже напуснаха. Българската стопанска камара и други организации също констатират сериозни проблеми с инвестициите, споделя ги и чуждестранният бизнес, с който се срещам редовно", каза Радев.

Според него има драматична разлика между описваното от пропагандата в медиите и реалната ситуация на живот в България. "Точно заради това хората протестират и тези протести няма да спрат. Не защото медиите не ги показват, а защото техният корен е в бедността и несправедливостта, а точно тези проблеми управлението не може да реши, напротив - то ги генерира", коментира държавният глава.

"На всички е ясно, че този закон няма да има екологичен ефект, но ще има лош социален ефект",

коментира президентът Радев, попитан за друга тема - отхвърленото му вето върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане - изменения, които предвиждат и по-високи данъци за старите автомобили. По думите му депутатите са се "направили на разсеяни" за друга важна част от ветото му, което засяга закона за митниците. С внесена поправка след първо четене, която е извън обхвата на Закона за корпоративното подоходно облагане, става ясно, че трансформирането на митниците в териториални дирекции ще стане чрез закриване и прекратяване на трудовите правоотношения. Това излага на административен произвол служителите в митниците и това ще тежи на съвестта на нашите законотворци, коментира Радев.

Президентът присъства на представянето на Всеславянска антология на поезията в Централния военен клуб в София, където му бяха връчени почетни знаци от Славянската литературна и артистична академия, а той заяви, че ги приема като силен знак за подкрепа за президента и екипа му, защото всички имат обща цел, която отстоява упорито - единението на българския народ, което трябва да се осъществява около духа, който не се ограничава само в националните граници.

Как се вдигат данъците за старите коли

Кметове искат среща с Радев заради данъка върху колите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни вInstagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@