26

Д ържавният глава продължава днес консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна сила - "Продължаваме промяната".

Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи

"Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната. Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите, а не ги замита под килима. Убеден съм, че с опита от миналата година, вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за решаването на проблемите", заяви президентът пред членове на "Има такъв народ".

Новата формула на властта, Нинова вицепремиер? 

Румен Радев отново посочи, че двете служебни правителства, назначени от него, са стабилизирали страната, но и са показали, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България.

Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов посочи позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ще направят всичко, което е по силите им да има нормално правителство в страната. Това, което винаги сме правили е да си спазваме думата, каза Тошко Йорданов. 

Втори ден на консултации при президента Радев

"Ще продължим да бъдем такива, каквито сме, без политическо лицемерие. Ще назоваваме нещата, такива каквито са", каза още Йорданов.

Той декларира, че от ИТН ще бъдат предвидими и лоялни партньори, ако от останалите парламентарни сили, с които водят разговори, също бъдат такива. "Знаем, че в момента е изключително важно да се надмогне личното его, включително и човек и една партия трябва да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел", каза Тошко Йорданов.

"Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси, да уточним необходимите цели и стъпки, за да има нормално правителство и страната да започне да се нормализира, защото в момента нещата не стоят все още по този начин", каза Тошко Йорданов.

A след срещата с представители на "Има такъв народ", при президента Радев влязоха представители на "Демократична България".

"Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани", каза държавният глава пред представители на партията.

"С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие", допълни президентът. 

"Мнозинството почти е ясно, правителството почти е ясно". Това заяви съпредседателят на "Демокрачитна България" Атанас Атанасов по време на консултациите.

Румен Радев каза още, че пред тях стои отговорността да поемат ангажимент към последователно отстояваните цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажат, че могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата формула.

Румен Радев посочи, че двете служебни правителства не просто са стабилизирали държавата, те са създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото.

"Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. Това е и основният критерий, по който ще дават своето доверие към политическите формации вбъдеще или ще го отнемат", заяви Румен Радев.

"Надявам се, че този път ще успеем да излъчим управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички виждат, че няма къде да се ходи", каза Христо Иванов. 

Той изрази надежда, че следващото управление ще започне промяната.

"Промяната трябва да е в дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите", заяви Иванов. 

И допълни, че първата характеристика на очертаващото се мнозинство е, че ще работи без ДПС и ГЕРБ.

"Следващата възможност, която се дава на това мнозинство, е рестарт на Прокуратурата и ВСС. Това няма да е просто, понякога ще изисква и по-големи мнозинства. Ние ще работим за конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или ВСС. И не просто да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката. Това управление ще може да започне трансформация на администрацията", каза Христо Иванов.

"Нашата задача ще е смяна не на едни с други, а смяна на философията на властта. Това трябва да е демократично мнозинство, ние ще удържаме центъра", каза съпредседателят на ДБ.

Иванов подчерта, че от "Демократична България" ще държат на присъединяването на страната към Еврозоната в сроковете, които държавата вече си е поставила.

Атанас Атанасов изрази загриженост, че се очертава ситуация, в която сектор "Сигурност" изглежда "дебалансиран". 

"По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция", заяви Атанас Атанасов. 

Той поиска ограничаване на органите, които използват СРС-та. Това се отнася и за пълно ограничаване на прокуратурата.

Последната среща на Румен Радев за деня беше с ПП "Възраждане".

"Предстоят важни решения в българския парламент. Много са задачите и изискванията, които чакат вниманието на народните представители и трябва точно да бъдат приоритезирани. Макар и последни в тези консултации, аз не деля парламентарните групи по тяхната численост и всяка една  важна. Затова за нас е важно да чуем как вие виждате работата на новия парламент".

Това каза президентът пред представители партията.

"Ние смятаме, че проблемите, които България има, трябва да намерят максимално бързи и неотложни решения, защото страната ни се намира в една вече десетилетна криза. Смятаме, че това, на което трябва да се обърне внимание в самото начало е в чисто тактически план и смисъл нормализацията на живота в нашата страна", заяви председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той бе категоричен, че "продължаването на всички т.нар. противоепидемични мерки трябва да бъдат прекратени".

"Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е много тежка дискриминационна форма и трябва да се направи всичко необходимо хората да получат един нормален и достоен живот, а децата ни да получат възможността за едно нормално образование", посочи Костадинов. 

Според него други въпроси, които трябва да намерят решение са тези за "демографската катастрофа, проблемите с образованието и здравеопазването".

"Считаме, че е важно и нужно да се намерят решения на проблемите и с българската енергетика, цените на тока и фактът, както и външнополитическите ни отношения и казуса с Македония. За тези решения ще търсим подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в Народното събрание, защото за нас това е национална кауза и в нея всеки един българин е важен", добави Костадинов.

По думите му ПП "Възраждане" ще бъдат гласа на здравия разум и гласа на българския народ.

Вчера (6 декември) се състояха консултациите на държавния глава с "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, и "БСП за България".

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 1 час

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 1 час

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 2 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 2 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 3 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 4 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 4 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 4 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 4 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 5 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 5 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 5 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 5 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 5 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове