7

П резидентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков” 2 с главния прокурор Сотир Цацаров. Това е първата от поредицата срещи, които държавният глава ще проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

По време на срещата държавният глава подчерта високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Президентът изрази и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и избора на следващия главен прокурор.  

Утре Радев ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Президентът започва тези консултации, за да чуе обществените настроения по темата. Според главния прокурор обаче разговорите са „прибързани”. Цацаров коментира, че е останал с усещането, че държавният глава няма намерение да влияе върху процедурата, а иска да се придържа към конституционните си задължения – главният прокурор се назначава с президентски указ.

Мандатът на настоящия изтича в края на тази година. Въпреки това Цацаров оперели консултациите като: „Една степен подранили”.

Двамата с президента разговаряха в продължение на час и двадесет минути. След срещата главният прокурор коментира:

„Абсолютно единно е становището, че каквито и консултации да бъдат провеждани, мястото, където се взема решение, не е нито тази сграда, нито „Позитано” 20, а сградата, на която пише „Съединението прави силата”.

„Останах изключително удовлетворен, че не видях съвпадение в позицията - такава, каквато е изразена от г-жа Нинова, и позицията на държавния глава. По едно съвпадение и тя, и президентът бяха в Асеновград. Пред мен бе демонстрирано съвсем ясно разграничение между партийна и държавно отговорна позиция и липсата на съвпадение между тях”, добави Цацаров.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова законът трябва да бъде променен преди избора на нова главен прокурор, така че да се засили контролът върху институцията.

По думите на Цацаров обаче президентът е на едно мнение с него, че първо трябва да се избере нов главен прокурор и после да се мисли за законодателни промени.

За повече контрол над главния прокурор обаче настоява и Европейската комисия, за да прекрати действието на Механизма за сътрудничество и проверка.

„Трябва да бъдат изпълнени препоръките на ЕК. Няма място за какъвто и да е институционален инат, доводи и всичко друго. Това ако е цената за излизане от механизма, тази цена трябва да бъде платена”, заяви Цацаров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@