6

П ътните строители остават в протестна готовност до получаването на удовлетворително решение на проблемите им. Това обяви председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков в края на днешния национален протест, предаде БТА.

Транспортната и снегопочистващата техника, която пристигна пред сградата на парламента в подкрепа на протестиращите, се изтегли от площад "Народно събрание".

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Пътни строители на протест в София

"Показахме, че въпреки всички опити да бъдем унижавани и обвинявани в какво ли не и едва ли не унищожени, пътностроителният бранш продължава да бъде единен и да отстоява интересите си", обърна се Чайков към протестиращите.

Той благодари на колегите си от страната, които, по думите му, са показали, че държавата не полага достатъчно грижи

за пътната инфраструктура и за фирмите от пътностроителния бранш, както и на превозвачите, които спонтанно са подкрепили протеста, защото също милеят за състоянието на пътната инфраструктура.

Чайков призова Народното събрание да изпълни конституционните си задължения

и да се погрижи за живота и здравето на българските граждани и за състоянието на пътищата в страната." Във вашите правомощия е да разпоредите на правителството да плати сто процента от дължимите към пътностроителния бранш суми, защото строителните дейности изцяло са извършени още към есента на миналата година", обърна се Чайков към народните представители. 

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест,

организиран от Българската браншова камара "Пътища", с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности.

Причината за днешния протест е отказът на НС да гласува предложеното от регионалното министерство

и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора, коментира по-рано днес за БТА председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

От 11:00 ч. до 11:30 ч. бе блокиран двупосочно пътят между Перник и София, на кръстовището за село Драгичево.

На шосето застанаха работници от пътното дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) "Пътища Перник", с което Агенцията "Пътна инфраструктура" имаше договор  за поддържане на републиканските пътища на територията на областта до миналата година, включително. Протестът бе подкрепен и от работници на кариерата в село Студена и подизпълнители на пътното строителство в региона.

Неразплатени са 15 млн. лв. на "Пътища Перник" ДЗЗД,

посочи техническият ръководител Евгений Герасимов. По думите му, заради забавените плащания е освободен 60 на сто от персонала на фирмата. След протестите през есента, ни бяха платени едва 2 млн. лв., каза Герасимов. Според него дружеството дължи 7 млн. лв. на подизпълнители. Не знаем как ще изпълним спрените миналата година договори, при настоящото поскъпване, притеснени са от "Пътища Перник". Материалите са с нараснали двойно и тройно цени, за чия сметка ще бъде това увеличение, попитаха пътните строители.

Пътни строители от най-голямата фирма в бранша в Хасковска област - "АБ", излязоха на протест на шосето Хасково - Димитровград.

Около 30 души от персонала и близо 20 машини се събраха в 9:00 часа на разклона за село Крепост. Техниката предприе няколко обиколки на трасето, от кръговото кръстовище до завода на "Язаки" до пътния възел с магистрала "Марица", като за кратко блокира изходите към аутобана. Протестиращите опитаха да излязат на платната на четирилентовия път, но бяха възпрени от органите на реда.

"Дружеството ни има да взема около 40 милиона лева,

които са изработени още миналата година и средствата ни се дължат. Допълнително не са ни разплатени към 5 милиона лева за зимната поддръжка", каза за БТА техническият ръководител Илия Велев. "Засега само слушаме обещания", каза той и добави, че много трудно би се събрал отново колектив, ако хората останат без работа. Преди седмица управителят на дружеството Тенчо Пасков съобщи, че предстои съкращение на над 50 на сто от персонала - около 170 работници. 

Служители на "Автомагистрали-Черно море" АД затвориха кръговото кръстовище край ГКПП "Дунав мост" при Русе,

като разпънаха 150-метров трибагреник. Издигнати бяха транспаранти с надписи "Няма да се откажем! Платете ни изработеното!" и "Стига обещания! Дайте ни изработеното!". Причината за поредния протест на работниците е, че изработеното от компанията е неразплатено от държавата.

"Става дума за средствата за ремонта на автомагистрала "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД,

пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Провели сме множество срещи с всички служебни и редовно избрани правителства. Написали сме множество писма, позиции, декларации, които до момента са без отговор", обясниха протестиращите. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - "Автомагистрали" ЕАД, чрез агенция "Пътна инфраструктура" към дружеството е в размер на 27,6 млн. лева.

Сред протестиращите бе и президентът на КНСБ Пламен Димитров,

който каза, че за седми път служителите на "Автомагистрали Черно море" АД излизат на улицата, за да им се плати дължимото. "Искаме управляващите да чуят, че има разлика между фирми, които са си свършили работата почтено - като "Автомагистрали-Черно море" и други. Извършвани са многократни проверки и не са установени нарушения. Няма причина да чакаме отново проверки, които да установят установеното. Ние искаме да бъдат изплатени тези 28 млн. лева", каза Димитров. Той обясни, че над 500 души от дружеството са заплашени да си загубят работата като други 150 служители са напуснали.

Протест на друга пътноподдържаща фирма по същото време беше организиран и на пътя Русе-Бяла,

в района на разклона за село Иваново.

Пътноподдържащата фирма "Трейс" за кратко затвори подхода към Стара Загора от автомагистрала "Тракия",

видя репортер на БТА. "Тук сме да подкрепим колегите от браншовата организация, чрез този протест искаме да напомним да ни бъде платено всичко, което сме изработили", каза пред медиите Николай Дешков, ръководител проект Текущи ремонти и зимно поддържане - Стара Загора.

Той допълни, че на фирмата не е платено за зимното поддържане, както и за ремонт на пътя II-66 Чирпан-Стара Загора. Машините направиха обратен завой на пътя, с което затрудниха за кратко движението, след което се върнаха в Стара Загора.

Работниците на "Автомагистрали - Черно море" в Шумен прекратиха протеста си в Ришкия проход, край смядовското село Риш.

След като движението бе възстановено, се образуваха около еднокилометрови колони от автомобили в посока Шумен и Бургас.

Недоволството на работниците е заради неразплатени от държавата 27,6 млн. лв. на пътностроителната фирма за извършен през миналата година ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

Проходът, свързващ северната и южната част на България, край отбивката за село Риш,

бе затворен за движение около 45 минути, след като около 100 работници на фирмата го блокираха малко след 11:30 часа днес. 

„Ако не си получим в пълен размер заработеното от нас, няма да отстъпим. Ако няма реакция от отговорните за разплащането на средствата институции през следващите два дни, протестът ни ще продължи. Ще затваряме без предупреждение пътни участъци в страната“, каза пред журналисти производственият директор на „Автомагистрали – Черно море“ Асен Тодоров. Той уточни, че засега е спряна процедурата по масово съкращение на работници във фирмата, но има много напуснали и освободени по взаимно съгласие служители.

На 14 март от „Автомагистрали – Черно море“ обявиха, че предвиждат съкращение на 70 процента от персонала си, ако не бъдат разплатени дължимите от държавата средства. 

Представители и работници на пътностроителни фирми от Бургаска област блокираха с мирен протест изхода на Бургас в посока София близо до квартал "Ветрен".

На мястото се събраха около 40 души; имаше и полицейски служители.  Протестиращите носеха български трикольори и издигнаха плакати "Платете ни сега", "Всеки труд се заплаща", "Свобода за бизнеса", "Поддръжката е въпрос на национална сигурност. Няма да се откажем", видя репортер на БТА.  

Протестиращи казаха, че недоволстват от това, че не получават парите, които са изработили и посочиха, че настояват по най-бързия начин да получат финансовите си средства. 

Протестиращите в Бургас се включиха в националния протест на браншовата камара "Пътища". 

Правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми, заяви вчера министър-председателят Кирил Петков.

Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

"Предлагаме над 600 млн. лв., което е около 50 на сто от парите, да се платят веднага на пътностроителните фирми след санкция на парламента.

Останалите 50 на сто да минават през парламентарни комисии, след като има доклад на експерти, че тези дейности са реално извършени. Последното нещо, което искаме да направим, е да платим пари за дейности, които не са извършени напълно", каза Кирил Петков вчера на среща с превозвачи.

На този етап сме само на обещания, тези обещания ги слушаме вече твърде дълго,

коментира думите на премиера Чайков. Той обаче изрази надежда да се стигне до общо коалиционно решение по предложението. Тук сме само за натиск, каза Чайков.

Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да проверява договорите на пътностроителните фирмите,

включително и в създадената междуведомствена комисията по проверка на сертификатите за изпълнени дейности, където има един строителен инженер. Той отбеляза, че това е и обидно към пътната администрация. Всеки сертификат за изпълнени дейности, които сега се претендират за плащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация, коментира председателят на браншовата организация.

Въпреки тези опасения, ръководството на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент

междуведомствената комисия да приключи работа по сертификатите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните фирми предвижда цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.

Средствата за разплащането на фирмите трябва да дойдат от бюджета на пътната агенция за тази година.

Там обаче има пари по други пера, има 1,2 млрд. лева за поддържане на пътищата, но за нови възлагания, а не за старите, коментира Чайков. Той допълни, че вероятно сумата ще бъде компенсирана в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. през актуализацията на бюджета на държавата това лято.

Чайков напомни, че в проекторешението на парламента плащането към фирмите е само една от точките.

Другите точки са за възможността на пътната агенция да възлага дейности по текущ ремонт на пътната инфраструктура.

Председателят на браншовата организация не изключи и утре да има протест пред парламента,

когато се очаква да има яснота по проекторешението. Днес протестиращите се очаква да изразят недоволството си и пред Министерството на финансите и Министерския съвет.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Белград остана без железопътна връзка с Балканите

Белград остана без железопътна връзка с Балканите

Свят Преди 3 часа

Единствената активна международна железопътна линия в Сърбия в момента свързва Димитровград и София

Люк Скайуокър помага на украинците във войната

Люк Скайуокър помага на украинците във войната

Любопитно Преди 4 часа

Според Марк Хамил борбата на Украйна напомня за сагата "Междузвездни войни"

Айфелова кула

Заради протестите: Айфеловата кула е затворена за посетители

Свят Преди 9 часа

Достъпът до притвора на кулата остава отворен и безплатен, се казва в съобщение на сайта на Айфеловата кула

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

Свят Преди 9 часа

Вирусът се разпространява чрез директен контакт с телесни течности на заразени хора, повърхности и материали

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Свят Преди 9 часа

Сиудад Хуарес е главната пресечна точка за мигранти за влизане в САЩ

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Любопитно Преди 10 часа

Един човек може да дари сперма за не повече от 25 потомци или за 12 семейства, за да се предотвратят кръвосмесителни връзки

.

Нови изненадващи разкрития за произхода на Стоунхендж

Любопитно Преди 10 часа

Академично изследване на Политехническия университет в Милано "развенча" теория от 2022 г. за мистериозен паметник от неолита

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Любопитно Преди 10 часа

Вижте и за какви състояния свидетелстват неприятните тъмни кръгове под очите

Сърбия иска газ от Гърция през България

Сърбия иска газ от Гърция през България

Свят Преди 10 часа

Досега Русия беше единственият доставчик на газ за Сърбия

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Технологии Преди 11 часа

Произведенията на победителите ще са част от статичен 3D мапинг в рамките на Фестивала на светлините LUNAR

Лас Вегас

Тайните на Града на греха: Невероятната история на Лас Вегас

Любопитно Преди 11 часа

Вижте скритите тайни зад лукса на Вегас

заек

Луд като мартенски заек: От къде произхожда и защо се нарича така

Любопитно Преди 11 часа

Съществуват доказателства, че предците му са били разпространени в Северна Америка преди 30 милиона години

Стотици разрушени домове и сгради, след като силна буря, придружена от торнадо, връхлетя щата Мисисипи, в резултат на което има загинали.

Хладилник спаси живота на девет души от торнадото в Мисисипи

Свят Преди 12 часа

"Бог ни спаси, а Трейси Хардън беше неговият инструмент", казва готвачката Барбара Нел Макрейнолдс-Пинкинс

ЕС идентифицира храни, причиняващи рак

ЕС идентифицира храни, причиняващи рак

Свят Преди 12 часа

EFSA добави, че съществуват "пропуски в знанията" относно наличието на нитрозамини в някои групи храни

<p>След бомбените сигнали:&nbsp;Има ли заплаха за изборите в неделя</p>

Тодоров: 102 са сигналите за бомби в училища в различни части на страната

България Преди 12 часа

В никакъв случай няма заплаха за изборите в неделя, каза главният секретар на МВР

.

Чернунос - загадъчният бог с рога

Любопитно Преди 12 часа

В почти всяко запазено изображение Чернунос е представен като седнала човешка фигура, с величествени еленови рога на главата