22

„Никой не е искал оставката ми – това е мой акт. Вчера ставайки, първата работа, която свърших, е да отида до министерски съвет и да депозирам моята оставка. Защо? Считам, че в последните дни много се говори за морала на политиците. Аз смятам, че моралът не е думи. Моралът е действия. За това подадох оставка и към днешния момент считам, че съм направил едно правилно действие”, коментира по NOVA Красимир Първанов, който във вторник реши да се оттегли от поста си на заместник-министър на енергетиката  след като името му бе замесено в скандала „Апартаментгейт”.

Той посочи, че през 2009 г. е купил жилище от същия строител. Бил е доволен от качеството и за това се е срещнал с представител на строителната фирма и се е договорил лично за покупката на апартамент в груб строеж на цена от 650-700 евро на квадратен метър. Цената е постигната в личен разговор, в който Първанов е изтъкнал различни недостатъци на имота, като и това, че вече е закупил апартамент от същата фирма.

По думите му като зам.-министър на енергетиката с ресор „Природни ресурси и енергийна сигурност” е нямал никакви допирни точки със строителния сектор и не е можел да  злоупотреби с власт, както и причини за корупция.

„Как зам.-министър на енергетиката може да помогне на един такъв строител? Категорично казвам: никак”, подчерта Първанов.

„Моят нотариален акт е от септември месец 2018 г.”, посочи той и поясни, че не е предполагал, че закупуването на жилище може да предизвика подобни проблеми, както и че не знае кои са другите хора, закупили апартаменти в същата сграда. „Не си познавам комшиите”.

„Виждал съм се с г-н Мирянов, защото го познавам от 2009 г., при първата покупка”, каза Първанов.

„Аз искам да заявя, че не съм направил никакво нарушение. Чист съм пред съвестта си”, категоричен е бившият зам.-министър на енергетиката. Той отчете, че никога не е бил член на политическа партия и е влязъл е заел поста като експерт.

Той подчерта, че информация за апартаменти, закупени от политици, се вади на части всеки ден. „Смятам, че целта е да се дестабилизира предстоящият европейски вот”, каза Първанов.

Освен това Красимир Първанов отрече, че подписът му под анекс от 2012 г. към споразумението за изграждане на АЕЦ „Белене” е причината България да бъде осъдена за неустойка от 550 млн. евро от руската компания „Атомстройекспорт”. Той посочи, че такива анекси са били подписвани периодично, включително и след като е напуснал поста изпълнителен директор на „Националната електрическа компания” ЕАД.

Бившият зам.-министър на енергетиката заяви още, че е убеден, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов „ще вземе най-правилното решение” по отношение на скандала „Апартаментгейт”.

Темата в „Здравей, България” коментираха и журналистите Асен Генов и Стефан Ташев.

Според Ташев цените на които са били закупени жилищата са „шокиращо ниски”.

Междувременно поредното име, замесено в скандала с покупката на евтини апартаменти от „Артекс” е това на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От справка в Имотния регистър става ясно, че две години преди да сключи брак с Панов, фирма на неговата съпруга Елисавета – „Ганева 2000“, е придобила право на строеж на апартамент от 172 кв.м. и два гаража в квартал „Изгрев”. От нотариалния акт, с който NOVA разполага, става ясно, че цената на апартамента е 81 000 евро или около 400 евро на квадратен метър. Към онзи момент имотът е преди получаване на Акт 14, а плащането е уговорено на два транша. Освен това собствениците на „Артекс” са кумували на сватбата на семейство Панови.

„Живеем в една много интересна ситуация, в която всичко, което е законно, е морално. Струва ми се, че българските граждани имат пълното основание да са недоволни от един много прост факт. Досега говорихме за обръч от фирми около политиците. Струва ми се, че „Апартаментгейт” разкрива един друг сериозен обществен, политически и социален проблем, а именно - около фирмите вече сякаш започва да се формира и осветлява един обръч от политици, обръч от хора от властта, от магистрати. А това е дефиницията за олигархия. Ако приемем хипотезата, че Панов е в конфликт на интереси за това, че крупни предприемачи са негови кумове, тогава аз ще задам въпроса какъв е проблемът, след като г-н Горанов беше оправдан, че не е в конфликт на интереси, защото живее в апартамент на своя кум”, коментира Генов.

Според него единственият изход от ситуацията е Сметната палата да провери всички хора по високите етажи на властта за подобни несъответствия между пазарните и покупните цени на техните имоти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@