18

Д ържавата ще вземе мерки срещу „кабелните пирати”. Това става възможно след направените промени в Закона за авторското право, приети в сряда от парламента.

Депутатите решиха да бъдат купени софтуер и техника, с която да се проверява в реално време дали кабелните оператори разпространяват телевизионна продукция, без да плащат за нея. Актовете за нарушителите вече ще могат да се връчват и по електронен път. С промените България излиза от "черния списък” за защита на интелектуалната собственост на САЩ, съобщава NOVA.

Програмите стигат до зрителите с посредничеството на кабелни оператори. Сега държавата иска да изсветли бизнеса на тези, които са в сивия сектор. Част от нарушителите лъжат за реалния брой абонати. Например обявяват, че предоставят продукция на 1000 зрители, докато реално осигуряват кабелна на 15 000. За нея взимат и такси, които прибират само за себе си. Други твърдят, че разпространяват само някои телевизионни канали, докато реално доставят двойно или тройно повече. 

„Това е кражба на интелектуална собственост”, обясява депутатът Христиан Митев от „Обединени патриоти”.

„Говорим за скриване на над 500 000 абоната, на над половин милион абонати, от които те взимат чиста печалба”, посочва Велизар Соколов, изпълнителен директор на ТеРаПро.

Промените предвиждат улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателни постановления.

Със специален софтуер нарушителите вече ще бъдат засичани в реално време. Те няма да могат да избягват глобите, укривайки се или посочвайки неверни адреси, тъй като актовете ще бъдат изпращани по електронен път.

„По този начин ще бъдат пресечени опитите за избягване на връчване на наказателните постановления. Тоест те няма да могат да се измъкват, както го правят досега. Актът ще се смята за връчен”, посочва Румен Димитров, зам.-министър на културата.

Информацията за електронните актове ще се появява на страницата на Министерство на културата. Поправките в закона удовлетворяват и Сдружението за защита на легалното разпространение на програми.  

„Едно от много важните неща, които трябва да кажем на зрителите е, че това не е за тяхна сметка. Защото реално погледната разлика в цената, която те плащат като абонати на един законен и на един пиратски, или сив кабелен оператор, няма”, подчертава Велизар Николов. Така законът ще принуди „кабелните пирати” да плащат на телевизиите, чиито програми разпространяват без пари. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@