9

Е вропейският съюз постигна споразумение по въпроса за авторските права онлайн. Стратегията бе договорена между Европейският парламент, Съветът на ЕС и Комисията в Страсбург. 

С новата директива ще дойдат осезаеми ползи за всички творчески сектори, пресата, научните изследователи, преподавателите, институциите, ангажирани с опазването на културното наследство, и гражданите, казват евроинституциите. 

Кой печели най-много от реформата

Според ЕС новата директива дава по-добра закрила за европейските автори и изпълнители и за журналистиката. Тя заздравява позицията на европейските автори и изпълнители в цифровата среда и допринася за висококачествената журналистика в ЕС.

Също така адекватното и пропорционално възнаграждение на авторите и изпълнителите е изведено като принцип в европейското законодателство в областта на авторското право.

Авторите и изпълнителите ще имат достъп до прозрачна информация за това как техните произведения и изпълнения се използват от партньорите им (издатели и продуценти). Това ще ги улесни при сключването на бъдещи договори и ще им осигури възможност да получават по-справедлив дял от генерираните приходи.

В случай че издателите или продуцентите не използват преотстъпените им от авторите и изпълнителите права, авторите и изпълнителите ще могат да оттеглят тези права.

Европейските издатели на публикации в пресата ще се ползват от едно ново право, което има за цел да ги улесни при договарянето на начина, по който тяхното съдържание се използва повторно на онлайн платформи. Така журналистите ще могат да получават по-голям дял от приходите, генерирани от онлайн употребата на публикации в пресата. Това право няма да засегне гражданите и индивидуалните потребители, които ще продължат — както и досега — да ползват и споделят хипервръзки на новини.

Текстът описва и регламентирането и качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, както в Уикипедия. Интересите на потребителите са защитени чрез ефективни механизми, които им дават възможност да оспорят в кратки срокове всяко необосновано отстраняване на тяхно съдържание от страна на платформите.

Източник: Жанета Нейкова

"Сделката съдържа множество разпоредби, които ще гарантират, че интернет остава пространство за свободно изразяване, заяви докладчикът Аксел Фос. Сами по себе си те не бяха необходими, защото директивата не въвежда нови права за праводържателите. Но ние се вслушахме в повдигнатите въпроси и решихме двойно да гарантираме свободата на изразяване“.

Кой ще бъде засегнат от промените

Това ще бъдат платформи като YouTube, Facebook, Google News.

Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се договарят с интернет гигантите, благодарение на постигнатото споразумение. 

Целта на законодателите е интернет да остане свободно място за свободата на изразяване. Откъси от новинарски статии, следователно, ще могат да продължат да бъдат споделяни, както и "GIFs“ и "memes“.

Тех гигантите ще споделят възнагражденията с артисти и журналисти

Споразумението цели да засили способността носителите на права, именно музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издателите на новини, да договарят по-добри сделки за възнаграждение за използването на техния труд в интернет платформите.

Запазване на на свободата на изразяване

Споделянето на откъси от новини няма да ангажира правата на медийните предприятия, които са издали статията. Споразумението, обаче, включва разпоредби, с цел избягване на злоупотребата с това разрешение от страна на новинарски агрегатори. „Откъсите“ ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Google News, например, или статия може да бъде споделяна във Facebook, при условие, че е "много кратка“.

Качването на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш е защитено, което гарантира, че "memes“ и "GIFs“ ще продължат да бъдат достъпни и споделяни в онлайн платформите.

Източник: Жанета Нейкова

Споразумението трябва да бъде одобрено от Съвета, Комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на ЕП.

"Най-сетне имаме модерни правила за авторското право за целия Европейски съюз. Това е важно постижение, моментът за което отдавна е назрял. Преговорите бяха трудни, но в крайна сметка постигнахме справедлив и балансиран резултат, който е в интерес на цифровата Европа: свободите и правата, на които се радват днес потребителите на интернет, ще бъдат разширени, нашите творци ще получават по-добро възнаграждение за труда си, а цифровата икономика ще действа и ще се развива при по-ясни правила“, заяви в Страсбург заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, който отговаря за цифровия единен пазар.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@